NK KRŠKO

Prvoligaški profiji hočejo denar mladih nogometašev

Objavljeno 12. januar 2019 12.45 | Posodobljeno 12. januar 2019 12.45 | Piše: Drago Perko

Razmere v krškem nogometu so nevzdržne, svari vodja nogometne šole. Vodstvo NK Krško trdi, da ni tako in da bodo vse povedali – 25. januarja.

NK Krško v domačem prvenstvu zaseda 10. mesto, točko za Triglavom. FOTO: Blaž Samec
KRŠKO – Nogometni klubi začenjajo delo. Tudi v NK Krško so zagnali motorje, a med nogometaši v mestu ob Savi vre.
»Kot ena najuspešnejših nogometnih šol v državi, ki vzgaja 400 otrok, smo zaskrbljeni za prihodnost naših otrok, nogometne šole in nogometnega kluba. Vodstvo Nogometnega kluba Krško namreč z enostranskimi in nepremišljenimi potezami onemogoča normalno delovanje Nogometne šole NK Krško in zaradi finančnih težav ogroža obstoj 97 let starega kluba. Vodstvo kluba in upravni odbor NK Krško kljub številnim sestankom in konkretnim predlogom nista pripravljena sodelovati z nogometno šolo. V zadnjem letu smo bili priča številnim pritiskom, nešportnemu vedenju in poskusom prevzema nogometne šole oziroma njenih finančnih prihodkov,« opozarjajo v Nogometni šoli Nogometnega kluba Krško na alarmantno stanje v klubu.

»Radi bi se ukvarjali z vsebino, delom na igrišču, iz tega izhajajo naši dobri rezultati. Želimo, da bi klub spravili na višjo raven. V prvo člansko ligo smo prišli leta 2015 z domačim trenerjem Tomažem Petrovičem in 90-odstotno domačo ekipo, to je bil za Krško izjemen rezultat. Prva liga je bil sprva izziv, zatem priložnost. Nekaterim pa je ta priložnost stopila v glavo. Ko se je začelo govoriti o prestopih in možnosti prestopov, so prehitro dobili krila,« nadaljuje Rok Zorko, vodja nogometne šole.

350 tisočakov so zaslužili s prodajo igralcev.

V NK Krško so se finančne težave začele spomladi 2018. Takrat se je vodstvo kluba odločilo končati do tedaj zgledno sodelovanje s švicarskim investitorjem. Že prej, jeseni 2017, je bil na mesto predsednika potrjen Zoran Omerzu, ki je bil, tako nam povedo v Krškem, adut iz rokava direktorja (in nekdanjega predsednika) kluba Jožeta Slivška. Dotedanji predsednik Boštjan Blažinič je odstopil od kandidature, Omerzu pa je bil potrjen. Tudi zaradi okrepljene sestave klubske skupščine, ki je hitro dobila nove člane z volilno pravico. To je mnoge presenetilo, saj velja praksa, da je posameznik tri leta podpornik, šele potem lahko postane član kluba z volilno pravico. Direktor Slivšek je obrazložil, da se naredi izjema, ker bodo ti novi člani prinesli nova finančna sredstva.

Nato je lani usahnil finančni dotok iz Švice, klub pa je kljub temu trošil. Precej več, kot je imel ali zbral. »Vse gre le navzdol. Odkar je novi predsednik, se ves čas dogajajo zgodbe iz ozadja, v klubu vlada nevzdržno stanje. Posledica so slabi izidi. Če ne delaš po pravi poti, se zgodi marsikaj. Nimamo več gledalcev, rezultatov ni ... V tem času so člani odigrali 40 tekem, zmagali so šestkrat. Če bi bila to ena sezona, bi gladko izpadli. V članski ekipi so slabi odnosi, ogromno je nepreverjenih tujcev,« nadaljuje Zorko.

Izvemo, da so enormno zrasli stroški za člansko vrsto. »Ker je klub v finančni zagati, se bojimo, da bo začel stegovati roke po našem denarju. Mladinski nogomet jih zanima le zaradi denarja, sicer do njega nimajo odnosa. Septembra lani so celo pripravili predlog pogodbe, po katerem bi se vsa sredstva nogometne šole stekala na račun kluba, tudi vadnine, ki jih za vadbo otrok plačujejo starši, ta pa bi nam dajal, kolikor potrebujemo,« je ogorčen Zorko.

Ponudili rešitev

Trenerji nogometne šole slovijo po izvrstnih ekipah, ki so cenjene doma in na tujem. Zorko in ekipa imajo ideje, nikogar ne podijo stran, radi bi imeli kakovosten klub in mir za delo. »Rešitve ne bo, če je ne bomo predlagali kar sami. Takoj v prvih dneh decembra smo bili na sestanku pri direktorju kluba Jožetu Slivšku in mu jasno povedali, da nočemo revolucije, ampak da želimo klubu pomagati in naj ostane del ekipe v nogometnem klubu, da pa imamo svoje konkretne rešitve. Imamo investitorja, klub bi reorganizirali v d. o. o., nogometno šolo bi prenesli na NK. Želimo optimiziranje stroškov v vseh pogledih, sprejeti strategijo članske ekipe in NK Krško ter stroki prepustiti nadzor nad delom vseh ekip, kadrovanjem in na podlagi analiz voditi klub v pravo smer – razvojno, narediti mlado perspektivno člansko ekipo,« razloži Zorko. Razkrije, da so se s Slivškom srečali štirikrat, a meni, da je direktor le kupoval čas. Zorko in sodelavci so 28. decembra oddali zahtevo po sklicu izredne skupščine. »S tem se je upravni odbor seznanil predzadnji dan, ko je bil rok za sklic izredne skupščine. Ker pa so vedeli, da bomo zmagali, so spet naredili isto kot pred dvema letoma: klub je dobil 31 novih članov z volilno pravico!« dramatično sklene Zorko.

Vsa sredstva nogometne šole bi se stekala na račun kluba, tudi vadnine, ki jih za vadbo otrok plačujejo starši.

Za mnenje smo zaprosili tudi klubsko vodstvo, a sta predsednik kluba Zoran Omerzu in direktor Jože Slivšek v tujini. Predsednik pa se je na naša vprašanja odzval z izjavo. »Vsi, ki trenutno vodimo NK Krško, ki bo čez tri leta praznoval veličastno 100. obletnico obstoja, smo tu s srcem – prostovoljci. Za dobro NK Krško vlagamo svoj čas, tudi denar, in tega ne obžalujemo. V zadnjih dneh je v medijih zakrožilo precej neresnic o finančnem stanju NK Krško, ki jih širijo bivši funkcionar kluba in celo nekateri zaposleni v Nogometni šoli NK Krško. Žal podobne dejavnosti predvsem škodijo ugledu in tradiciji kluba in se jih zagotovo ne bi posluževal nihče, ki mu je vsaj malo mar za NK Krško. V vodstvu NK Krško odprta vprašanja rešujemo s pogovorom in z organi kluba, zato smo za 25. januar sklicali vrhovni organ kluba, zbor članov – skupščino. Na zboru bo zdajšnje vodstvo NK Krško transparentno predstavilo stanje v klubu ter nedavne dogodke znotraj NK Krško vsem deležnikom NK Krško, našim navijačem in širši javnosti. Lep nogometni pozdrav iz Krškega.«


Nogometna šola Nogometnega kluba (NŠ NK) Krško ima 400 vadečih otrok, 21 trenerjev, 19 z lokalnega območja, tu se je kalilo osem aktualnih reprezentantov Slovenije v mlajših selekcijah ter članski reprezentant Robert Berić. Dobro delo NŠ NK Krško je s prodajo igralcev, rojenih leta 1999 in pozneje, prineslo okoli 350.000 evrov. Delo za zastavili široko in multidisciplinarno, poskrbljeno je za izobraževanje o prehrani, preventivne preglede za igralce v Zdravstvenem centru Aristotel, rehabilitacijsko skupino, skupino za nadarjene, organizirano vadbo juda in gimnastike, dali pa so tudi podporo ustanovitvi športnega oddelka na Gimnaziji Brežice in na srednji šoli v Krškem.
Deli s prijatelji