Prvi Slovenec s prestižno zmago na največji klasiki

Žan Kranjec v Adelbodnu drugič na vrhu v svetovnem pokalu. Ilka Štuhec v Zauchenseeju do sedmega mesta v smuku.
Fotografija: Žanu Kranjcu je teknila zmaga na veleslalomski klasiki v Adelbodnu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Žanu Kranjcu je teknila zmaga na veleslalomski klasiki v Adelbodnu. FOTO: Reuters

V Adelbodnu se je četrti veleslalom sezone svetovnega pokala alpskih smučarjev končal po slovenskih notah. Prvi adut Žan Kranjec je prvič v sezoni in drugič v karieri zmagal. Kranjcu je s šestega mesta na drugi progi uspel skok na prvo mesto, zmago pa je osvojil po napaki in odstopu vodilnega po prvem »polčasu« – Italijana Luce di Aliprandinija.

Sedemindvajsetletni Slovenec, ki v tej sezoni v veleslalomih še ni bil slabši od četrtega mesta, je po prvi vožnji, progo je postavil njegov trener Klemen Bergant, za vodilnim Italijanom zaostajal za 24 stotink, v finalu pa napadel na polno, se nekajkrat rešil in prevzel vodstvo pred Hrvatom Filipom Zubčićem za 0,29 sekunde. Do konca Kranjca, ki je dosegel drugi čas druge proge, niti Zubčića, ki je dosegel svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu, ni prehitel noben smučar več. Tretje mesto sta skupaj osvojila Francoz Victor Muffat-Jeandet in Norvežan Henrik Kristoffersen (+ 0,64).

To so druge slovenske stopničke na veleslalomu v Adelbodnu, leta 1995 je bil drugi Jure Košir. Kranjec se je po zmagi v Saalbachu decembra 2018 drugič povzpel na najvišjo stopnico v svetovnem pokalu. »Ta zmaga mi pomeni veliko. Vedno sem sanjal, da bi enkrat zmagal v svetovnem pokalu, kar mi je uspelo v pretekli sezoni. Sanjal sem tudi o zmagi v Adelbodnu, saj je zame to eno najtežjih prizorišč in zdaj mi je uspelo tudi to. To je po mojem mnenju ena večjih, če ne največja veleslalomska klasika v svetovnem pokalu,« je dejal Kranjec.

»Najverjetneje sem v najboljši formi v karieri. Tekma je bila težka. Napadel sem in bilo je dovolj, zato sem zelo vesel. Pred par leti sem sanjal o rdeči majici vodilnega in osvojitvi malega globusa, zdaj pa sem vodilni in upam, da bom nadaljeval v tem ritmu in na koncu bomo videli, kakšen bo seštevek,« je še povedal Žan, ki je presenetil prireditelje, saj ti namreč niso imeli pripravljene slovenske zastave za podelitev, zato so si jo sposodili od enega od obiskovalcev.


Drugič v zgodovini je bilo mogoče slišati slovensko himno v Adelbodnu, prvič je donela 20. februarja 2000, ko je na slalomski tekmi zmagal Matjaž Vrhovnik. Kranjec je po dveh tretjih mestih in enem četrtem z zmago in 270 točkami prevzel veleslalomsko vodstvo pred Kristoffersnom, ki za slovenskim asom zaostaja za 17 točk. Sicer pa je poskrbel za 84. slovensko zmago v svetovnem pokalu.

Švicar Daniel Yule pa je po Madonni di Campiglio dobil še drugi zaporedni slalom svetovnega pokala. V Adelbodnu je drugouvrščenega Kristoffersna premagal za 23 stotink sekunde. Še pet stotink več je na tretjem mestu zaostal Avstrijec Marco Schwarz. Edini slovenski finalist je bil Štefan Hadalin, po prvi progi je bil 12., na drugi pa izgubil dve mesti in končal na 14. mestu. Žan Kranjec je bil 41.
 

Otroci motivirali Ilko


»Ne obstajata stara in nova Ilka. Je samo Ilka šampionka,« je o svoji tekmovalki na Solnograškem razmišljal Stefan Abplanalp, trener dvakratne svetovne prvakinje v smuku Ilke Štuhec. Če bi sklepali po rezultatih uvodnih tekem in vtisih po ponesrečenih treningih v Zauchenseeju, kjer je delovala prestrašeno, bi sezono lahko ocenili kot izgubljeno. A Mariborčanka se je po petkovem padcu pobrala in 24 ur pozneje dosegla rezultat zime.

Štuhčeva, ki se je v sezono podala po sedmi poškodbi kolena, se je prvič, odkar spada med najboljše smučarke na svetu, znašla v začaranem krogu, v katerem ji gre odlično na treningih, a predstav ne zmore prenesti na tekmo. Po 17., 21., 20. in 32. mestu je postajala neučakana. Po padcu na petkovem treningu se je dan pozneje zbrala v slogu največjih šampionov in v megli (imela je najtežje razmere na progi) pokazala, kaj zna in zmore. V zgornjem delu smukaške proge je bila najhitrejša, na koncu pa iztržila sedmo mesto.
...
...

»Po petkovem treningu sem otrokom razdelila nekaj avtogramskih kartic. Bili so zelo veseli, kar kričali so: 'Avtogram, avtogram!' Rekla sem si, da je vse v redu. Tega, kar sem dosegla v preteklosti, mi ne more nihče vzeti, pa tudi ni mi treba nikomur ničesar dokazovati, le smučati moram, kot znam,« je povedala, kako je preklopila v pozitivno mišljenje. »Lahko bi smučala še bolje, vem, kje sem ga malo polomila, ampak sem zadovoljna,« je bila vesela potrditve, ki jo je krvavo potrebovala. Kako močno na lestvici od 1 do 10? »Štirinajst! Počasi spet postajam jaz,« je odgovorila.

Ob sebi ima ekipo, ki ji 100-odstotno zaupa. Trener Abplanalp poskuša tudi v negativnih stvareh poiskati nekaj pozitivnega. Enako je bilo po petkovem padcu, na katerem je imela 29-letnica tudi kanček sreče, da so pri visoki hitrosti na strmini kolena ostala cela. Ilka pa je včeraj na prvi kombinaciji sezone odstopila v zelo zahtevnem superveleslalomu, v katerem so brez uvrstitve ostale tudi favoritinje Mikaela Shiffrin, Michelle Gisin, Petra Vlhova, Sofia Goggia. Zmagala je Italijanka Federica Brignone.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije