NOGOMET

Prvenstvo v rokah Maribora, Olimpija sramežljivo upa

Po neodločenem izidu (0:0) v derbiju vijolični na poti do lovorike. Prednost desetih točk jim omogoča mirno nadaljevanje sezone.
Fotografija: Napadalec Maribora Luka Zahović (pred njim Goran Brkić) je imel dve zreli priložnosti za zadetek, a je bila spretnejša in srečnejša obramba Olimpije. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Napadalec Maribora Luka Zahović (pred njim Goran Brkić) je imel dve zreli priložnosti za zadetek, a je bila spretnejša in srečnejša obramba Olimpije. FOTO: Roman Šipić

LJUBLJANA – Se lahko zgodi, da Mariborčani v trinajstih krogih, kolikor jih je še preostalo do konca državnega prvenstva, zapravijo prednost desetih točk pred nogometaši Olimpije, s katerimi so v soboto v Stožicah remizirali (0:0)? Vijolični so še enkrat potrdili, da se na stadionu ob severni ljubljanski obvoznici počutijo zelo dobro, tu niso izgubili zadnjih desetih prvenstvenih dvobojev z zmaji.
Napadalec Maribora Luka Zahović (pred njim Goran Brkić) je imel dve zreli priložnosti za zadetek, a je bila spretnejša in srečnejša obramba Olimpije. FOTO: Roman Šipić
Napadalec Maribora Luka Zahović (pred njim Goran Brkić) je imel dve zreli priložnosti za zadetek, a je bila spretnejša in srečnejša obramba Olimpije. FOTO: Roman Šipić

Med dvotedenskim reprezentančnim premorom bodo vijolični pripravili strateški načrt za osvojitev naslova prvaka: od tekme do tekme na zmago. Večna tekmeca se bosta še zadnjič v tem DP udarila 11. maja v 32. krogu pod Kalvarijo. Zanimivo bo videti, kakšna bo tedaj razlika med njima, nepredvidljivost nogometa narekuje previdnost tudi pri najbolj optimističnih privržencih Maribora.
 

Manjkal je gol


Po derbiju so bili Štajerci kakopak zadovoljni z osvojeno točko, Ljubljančani pač ne. »V prvem polčasu smo namerno igrali previdno, a bilo je malce preveč previdno, premalo dinamično. Toda iz minute v minuto smo bili boljši, v drugem polčasu smo imeli vse pod nadzorom, dvakrat zadeli okvir vrat, Mariboru pa smo dovolili le eno priložnost. Vse je lepo, a manjkal je gol, sicer pa sem z igro svojih fantov zelo zadovoljen, ne pa z neodločenim izidom,« je bila ocena Olimpijinega trenerja Roberta Pevnika.
Trener vijoličnih Darko Milanič, prvi z leve, je s sodelavci zadovoljen zapustil Stožice. FOTO: Roman Šipić
Trener vijoličnih Darko Milanič, prvi z leve, je s sodelavci zadovoljen zapustil Stožice. FOTO: Roman Šipić

Gostje se tokrat lahko sklicujejo na akcijo v 25. minuti, ko je po natančnem predložku Martina Milca v kazenskem prostoru Olimpije Luka Zahović poslal žogo proti vratom, branilec zmajev Macky Bagnac pa jo je zaustavil z desno roko, ki jo je sicer držal ob telesu, a je žogi preprečil pot v okvir vrat. Piščalka sodnika Damirja Skomine je ostala nema, kar še krepi vse verujoče v teorijo zarote, po kateri slovenski sodniki onemogočajo Mariborčane na poti do naslova prvaka.
 

Prišli po zmago, zadovoljni s točko


Roko na srce, vijolični so pogumno zdržali silovit juriš zeleno-belih v prvih 20 minutah drugega polčasa, ko je Rok Kidrič z glavo poslal žogo v prečko, malce zatem pa je Goran Brkić s silovitim strelom namučil vratarja Kenana Pirića, ki je s skrajnimi močmi žogo odbil v vratnico in naprej v kot. Trener Maribora Darko Milanič je uvidel, da potrebuje pomoč izkušenega kapetana Marcosa Tavaresa, po njegovem prihodu na igrišče se je razmerje moči spet bolj uravnotežilo. Še več, Zahović je imel blizu ljubljanskih vrat na nogi žogo za gol in zmago, vendar mu je strel v zadnjem trenutku blokiral Mario Jurčević.

»Za nami je dobra tekma, v prvem polčasu smo bili odlični, v drugem pa smo zaradi prekrškov na naši polovici trpeli pod pritiskom njihovih prostih strelov. Dobro smo se ubranili, našo igro lahko ocenim s pozitivno oceno,« je komentiral Milanič, ki se ni predajal pretiranemu zadovoljstvu ob osvojeni točki in ohranitvi visoke prednosti:


»Ne, ne, prišli smo po zmago, bili smo ji blizu. Vedeli smo, da bodo v tekmi trenutki, ko bomo morali potrpeti zaradi sposobnosti Olimpijinih igralcev, ki znajo dobro podati in streljati z razdalje. Toda bili smo blizu zmagi, v prvem in drugem polčasu je imel lepi priložnosti za zadetek Luka. Res pa je, da smo na koncu po oceni razpleta s točko zadovoljni,« je priznal Milanič, ki ni hotel komentirati sojenja Skomine: »Ne bom ga niti hvalil niti grajal. Menim, da bo vaše mnenje čisto dovolj.« Seveda so v Ljudskem vrtu že dodobra analizirali sporni trenutek iz 25. minute, na naslov sodnikov bodo zagotovo poslali novo zgovorno sporočilo.
 

Dokler obstaja matematika ...


Prvi zvezdnik Olimpije Rok Kronaveter je po poškodbi gležnja zdržal vso tekmo, a razumljivo še ni bil v optimalni formi. »Zapravili smo priložnost, da bi se Mariboru približali na sedem točk. V drugem polčasu smo odigrali odlično, imeli smo dve, tri lepe priložnosti za zmago. Odigrali smo bolje kot nazadnje v Kranju, ko nam je padla koncentracija v zadnjih 20 minutah tekme. Škoda, da nismo iztržili več, zmanjkalo nam je malce sreče,« je dejal Kronaveter, ki je realen: »Težko bomo nadomestili ta zaostanek. Vemo, da ima Maribor izkušeno ekipo, toda vseeno se bomo borili do konca, v nogometu se lahko zgodi marsikaj.« Njegov šef Pevnik je na to temo povedal: »Dokler obstaja matematika, se ne bomo vdali. Do konca je še 13 krogov, torej je v igri še 39 točk. Ne bomo izobesili bele zastave, čeprav je Maribor spet dokazal, da ima odlično ekipo, ki zna igrati na rezultat.«


Po dolgotrajnih težavah s poškodbo in odsotnosti se je zelo dobro znašel tudi desni bočni branilec Maribora Martin Milec. »Želeli smo si zmago, da bi še povečali prednost. V prvem polčasu smo bili boljši, slabo pa smo začeli drugi del tekme. Vseeno menim, da je delitev točk realen razplet derbija. Imamo ogromno prednost, vse je v naših rokah, z optimizmom gremo naprej. Če bomo zdravi in kompletni, nam nihče ne more ničesar vzeti,« je zatrdil Milec, ki je zaigral po dolgih sedmih mesecih. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije