NOGOMET

Prva SNL sredi julija močnejša od Evrope

Maribor v kvalifikacijah za ligo prvakov brez težav preskočil Valur. AIK Stockholm pravšnji izziv za prenovljene vijolične nogometaše.
Fotografija: Marcos Tavares in Rok Kronaveter sta z dvema goloma potopila islandsko barko tudi v povratni tekmi v Ljudskem vrtu. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Marcos Tavares in Rok Kronaveter sta z dvema goloma potopila islandsko barko tudi v povratni tekmi v Ljudskem vrtu. FOTO: Tomi Lombar

MARIBOR –  Maribor je opravil z Valurjem iz Reykjavika veliko lažje, kot je pričakovala večina v Sloveniji. Po izidu 2:0 (Rok Kronaveter 10., Marcos Tavares 32.) in napredovanju s skupnih 5:0 se zdi, da je slovenski nogometni prvak nared tudi za veliko večje izzive v boju za Uefino ligo prvakov. Švedski prvak AIK Stockholm prihaja v drugem krogu pod Kalvarijo kot naročen.

Navidez dolgočasna povratna tekma z islandskim prvakom razkriva veliko: Štajerci so v seštevku dobrih 180 minut prevladovali tako v Reykjaviku kot Ljudskem vrtu in si zasluženo priigrali dvoboj z veliko močnejšim prvakom Švedske. Logično, da so se v sredo zvečer pod Kalvarijo dolgočasili tudi nekateri navijači, podprti s kakšnim špricarjem; zasedba Darka Milaniča je bila dva razreda boljša od tekmeca, ki je prvič ogrozil Kenana Pirića šele v izdihljajih prvega polčasa.

Vijoličasta barka je preživela ta napad vikingov, ki je bil pravšnje opozorilo pred zahtevnim spopadom z AIK, v katerega bodo krenili Slovenci že prihajajočo sredo – vnovič pred svojimi navijači.

»Tako AIK kot Ararat sta kakovostna, razlika je le v njunih konceptih. Skandinavci so disciplinirani, polni ritma, drugi stavijo na večjo posest žoge. O tem, ali smo s Švedi res dobili lažjega tekmeca, presodite sami, najbrž mi ni treba odgovarjati,« je dovolj povedal mariborski trener Darko Milanič in dodal, da ne more vplivati na urnik evropskih tekem, zato sprejema dejstvo, da bo Maribor igral prvo tekmo s Švedi v Ljudskem vrtu. Toda opozarja pred prehitevanjem dogodkov po desni strani.

»Pozor, pred nami sta izjemno zahtevni tekmi, toda prvi je na vrsti dvoboj z neugodnim Rudarjem v Velenju, šele nato sledi evropski test s Švedi,« še pravi Izolan na klopi slovenskih prvakov.
 

Izziv, velik kot Triglav


Milanič ima še kako prav, Štajerci v tem tisočletju še nikdar niso krenili v Evropo bolj učinkovito in še nikdar dobili prvega dvoboja s skupno razliko petih golov! Izjema je neverodostojen pokal intertoto, v katerem je Maribor junija 2006 izločil andorsko moštvo St. Julia z razliko osmih golov (3:0, 5:0). Hkrati drži, da jim je spodrsnilo »le« na igriščih 1. SNL.

Vijoličastim je v lastnem domicilu spodrsnilo proti kranjskemu Triglavu, osmi ekipi prejšnje sezone, ki je šla skozi šivankino uho, pri tem pa prejela med vsemi člani prve lige daleč največ golov (51:83). V seštevku torej drži: prva SNL je sredi julija močnejše tekmovanje od evropskih pokalov. Trditev bo seveda bledela iz tedna v teden, že naslednji izziv Maribora pod Uefinim dežnikom bo velik kot Triglav in strahovito pomemben.

Morebiten uspešen razplet merjenja moči z najmočnejšim švedskim klubom bo delno odgovoril na domet slovenskega šampiona v boju za ligo prvakov. Navsezadnje švedski klubi na jakostni lestvici ne kotirajo zaman 17 mest višje od islandskih (22. proti 39., slovenski so 31.). 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije