KOLESARSTVO

Primož že povsem pripravljen na Giro

Kolesarska dirka po Romandiji se je iztekla popolnoma po okusu Primoža Rogliča. Po zmagi na sobotni kraljevski etapi včeraj najhitrejši še v vožnji na čas.
Fotografija: Primož Roglič je že v vrhunski pripravljenosti. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Primož Roglič je že v vrhunski pripravljenosti. FOTO: Reuters

ŽENEVA – Slovenski kolesarski as Primož Roglič je v teh dneh domala nepremagljiv. Odlično pripravljenost je najprej unovčil na sobotni kraljevski etapi dirke po Romandiji, na kateri je v svojo korist odločil sprint manjše skupine, ponovitev lanske rumene majice pa je potrdil še z najboljšim dosežkom na zaključni vožnji na čas. V le dveh dneh je tako v svoj žep pospravil kar tri zelo prestižne zmage.
Primož Roglič je že v vrhunski pripravljenosti. FOTO: Reuters
Primož Roglič je že v vrhunski pripravljenosti. FOTO: Reuters

Tudi največji optimisti v strokovnem štabu Jumbo Visme si niso predstavljali, da se bo generalka za Giro za Primoža odvijala tako dobro. Zasavec je vendarle prišel z višinskih priprav in se šele navaja na tekmovalni ritem, a kljub temu v tem trenutku ni junaka, ki bi mu bil kos. Drugi dan dirke je izpolnil osnovni cilj in dobil etapo, oblekel je rumeno majico vodilnega, a je vztrajal, da ni prepričan, ali jo bo nosil do ciljne črte v Ženevi, saj dirka po Romandiji tokrat ni njegov glavni cilj.

Toda na koncu je bilo njegovo zmagoslavje še bolj prepričljivo kot lani. Sobotno kraljevsko etapo so prireditelji zaradi dežja in nizkih temperatur skrajšali za 70 kilometrov, ohranili pa so zahteven ciljni vzpon prve kategorije do Torgona. »To je bil peklenski dan na kolesu, bilo je hladno in težko. Ekipa se je izkazala in nama s Kruijswijkom pripravila odličen položaj pred zadnjim vzponom, potem pa je štela le še moč nog,« je opisal nosilec rumene majice.

Na vzponu so ga tekmeci napadali, a se Roglič v nasprotju s prvo gorsko etapo to pot ni znašel v težavah. Dobra dva kilometra pred ciljem je poskusil še sam, takoj je šel z njim Geraint Thomas, njun pobeg je nevtraliziral šele Michael Woods z dolgim pospeševanjem na čelu zelo razredčene skupine. Roglič se s tem ni pretirano obremenjeval, zanesel se je na svoje noge in prvi začel sprint, v tem pa mu ni bilo para: »Hotel sem se oddolžiti za slab petkov sprint, ko sem bil preveč zaprt. Tokrat se je izteklo odlično, počutim se dobro, še vedno pa nisem v idealni formi.«
 

Obožuje te ceste in to dirko


Tekmeci si teh besed zagotovo niso želeli slišati, saj Roglič že zdaj pometa z njimi. Od ponovitve zmage ga je ločil le še 16,8 kilometra dolg kronometer, a glavni tekmeci za rumeno majico mu v kraljevski disciplini niso bili konkurenčni. Niti to zanj še ni bilo dovolj, sanjsko dirko je želel končati s še tretjo etapno zmago, že 29. v profesionalni karieri.

Na polovici proge je imel pred evropskim prvakom in rekorderjem v vožnji na eno uro Victorjem Campenaertsom že 14 sekund naskoka, v drugem delu je proti Belgijcu izgubil le sekundo in zmaga na kronometru je bila njegova: »Zelo sem vesel te zmage. Obožujem to dirko, te ceste, tukaj mi je vsakič v veliko veselje dirkati. Po Tirrenu sem imel kar dolg tekmovalni premor, zato nisem vedel, kje sem. Zdaj sem povsem pripravljen na Giro.«


V skupnem seštevku je imel na koncu 49 sekund prednosti pred Ruijem Costo, na najnižji stopnički je dirko končal lanski junak Toura Geraint Thomas. Izkazal se je tudi Simon Špilak, v dežju in mrazu Romandije je tudi na kronometru zadržal mesto v najboljši deseterici, dirko je končal na devetem mestu. Roglič se bo lahko zdaj povsem osredotočil na Giro, s predstavami v minulem tednu je postal prvi kandidat za zmago, še pred dirko pa je ostal brez glavnega tekmeca.

Kolumbijec Egan Bernal bi moral voditi barko Ineosa, bil je v odlični formi, med drugim je dobil dirko Pariz–Nica, v soboto pa je iz tabora britanske ekipe prišla vest, da si je pri padcu na treningu zlomil ključnico in ostal brez nastopa na rožnati pentlji. Čeprav Roglič vedno poudarja, da se bolj kot s tekmeci ukvarja s svojimi vožnjami, se zagotovo zaveda, da je v Bernalu izgubil zelo močnega tekmeca.

A glede na letošnje rezultate se Rogliču ni treba bati prav nikogar, pred dirko po Romandiji je nastopil na UAE Touru in Tirrenu Adriaticu, vse tri dirke je trenutno najbrž najboljši kolesar za enotedenske dirke na svetu dobil. Ko bi se zmagoviti niz le nadaljeval še na italijanskih cestah. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije