KOŠARKA

Pričakoval, da bo na hladnem

Košarkar Žan Mark Šiško prvo ime ambicioznega kluba z Obale. Lani odpovedal reprezentančno akcijo, na drugo in tretjo ni bil vabljen.
Fotografija: Žan Mark Šiško (z žogo) izvrstno vodi koprsko peterko. FOTO: Sixt Primorska
Odpri galerijo
Žan Mark Šiško (z žogo) izvrstno vodi koprsko peterko. FOTO: Sixt Primorska

LJUBLJANA – Če si kdo v tej sezoni – kar zadeva košarko v Sloveniji – zasluži pozitivno oceno, je to zagotovo Sixt Primorska. Superpokal je njihov, ta konec tedna bodo doma lovili pokalno lovoriko (v današnjem polfinalu se bodo pomerili s Petrolom Olimpijo, drugi polfinalni par je Helios - Hopsi Polzela), za nameček so že v polfinalu 2. lige ABA. Trener Jurica Golemac bdi nad razvojem Žana Marka Šiška, reprezentančnega branilca, ki ima v rokah vse vajeti primorske ekipe. »Trener mi zaupa in mi daje svobodo,« pove 21-letni Šiško. Začel je pri Petrolu Olimpiji, se kalil v škofjeloškem LTH Castingsu, v letih 2015 in 2016 pa igral v Ciboni. Ker ni bilo prave minutaže, je prekinil pogodbo in odšel v 2. slovensko ligo na Ilirijo k trenerju Saši Dončiću. Nekateri so zmajevali z glavo, kaj bo s fantom. »Naj povem, da na tuje nisem šel prehitro. Cibona je bila super izkušnja. Mnogi so menili, da je odhod na Ilirijo korak nazaj. Vse sem z ljudmi, ki mi pomagajo v karieri (tu je v prvi vrsti zagotovo zastopnik Jasmin Hukić, op. p.), naredil z razlogom. Pri Dončiću sem si povrnil samozavest,« Žan Mark pogleduje na prelomno obdobje v karieri.


Cibona mu je dala še več. Tudi to, da je bil tam njegov trener tudi Golemac, ki ga je dal lani poleti pripeljati v Koper. »Prihod v Primorsko je korak naprej, prišel sem v ambiciozno ekipo, ki se pripravlja za največje stvari,« meni Šiško, ki pravi, da je v zadnjih letih napredoval psihično in fizično. Zdaj lahko igra resno člansko košarko, klub v Kopru je idealen za kaljenje. V regionalni ligi Ljubljančan na delu na Obali beleži po 10 točk, sedem podaj in tri skoke na srečanje. »Nismo obremenjeni z naslovi, nekje zadaj pa je prisotno malce tistega pozitivnega pritiska,« navrže Šiško, ki je precej prahu dvignil jeseni, ko se je odpovedal nastopu v dresu Slovenije. Hotel se je pripraviti na uvodno sezono v novem klubu. Na drugi jesenski in prvi letošnji akciji ga ni bilo, je odločil selektor Radovan Trifunović, ki je Žana Marka in Alekseja Nikolića malce »discipliniral«. »Iz pogovora, ki sem ga imel pred tistim zborom s selektorjem, mi je bilo jasno, da se lahko to zgodi. To je njegova odločitev. Vedno sem rad s ponosom in veseljem igral za Slovenijo. Kadar koli me potrebujejo, tu sem!« je sklenil Šiško, čigar čas prihaja. Z delom in željo bo prišla tudi reprezentanca. »Pohvalil sem ga za igre, ki jih kaže. Slej ko prej bo prišla njegova priložnost v izbrani vrsti. Za to akcijo pa sem se odločil drugače,« pojasni Trifunović. Ne pozabimo, da je Šiško pri KZS dobro zapisan; ko so se pojavili dvomi o njegovi karieri, ga je prišel na Brezovico prepričevat Rašo Nesterović, generalni sekretar KZS, kar je dokaz, da računajo nanj. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije