Prevčevi za konec reševali Slovenijo

Poljski letalski modelar Dawid Kubacki veliki junak 68. novoletne turneje. Po skoraj treh letih na isti tekmi do točk vsi trije bratje Prevc.
Fotografija: Bratje Cene, Domen in Peter so po skoraj treh letih spet skupaj tekmovali v finalu. FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
Bratje Cene, Domen in Peter so po skoraj treh letih spet skupaj tekmovali v finalu. FOTO: Špela Ankele

»Prosti čas si najraje krajšam z vsem, kar je povezano z zrakom in letenjem,« je Dawid Kubacki v Innsbrucku, kjer je prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi 68. novoletne turneje v smučarskih skokih, odvrnil na vprašanje, ali ima kakšne posebne konjičke. Na zaključni preizkušnji tekmovanja štirih skakalnic v Bischofshofnu je nato 29-letni Poljak dokazal, da se v zraku počuti kot riba v vodi. Z najdaljšima skokoma dneva (143 m in 140,5 m) je navdušeni letalski modelar, ki bo v kratkem opravil licenco za pilota helikopterja, poletel do prepričljive zmage (druge v svetovnem pokalu po Predazzu '19) in prestižnega zlatega orla.

»Ker v meni zdaj vre, svojih občutkov niti ne znam opisati. Lahko pa vam zaupam, so me že po 30 sekundah držanja tega zlatega orla začele boleti roke. Zares je težak, vendar je to prijetna bolečina,« je kar žarel od silne sreče Kubacki, čigar vzornik v otroštvu – zanimivo – ni bil sloviti rojak Adam Malysz, temveč japonski kamikaze Kazujoši Funaki.

Po podvigu na Solnograškem je Kubacki, ki je imel v seštevku nemško-avstrijske turneje 20,6 točke naskoka pred drugouvrščenim Norvežanom Mariusom Lindvikom, večkrat ponovil, da ključ do njegovega uspeha tiči v trdem delu in stoodstotni osredotočenosti na svoje nastope. »Potem ko sem z zelo dobrim prvim skokom še povečal skupno prednost, sem se trudil ostati čim bolj zbran, ker vem, da se lahko v našem športu zgodi marsikaj. Tekma se zares konča šele po kontroli opreme,« je poudaril tretji poljski skupni zmagovalec novoletne turneje po Malyszu (2000/01) in Kamilu Stochu (2016/17 in 2017/18).
 

Domen skupno za las pred Petrom


Od naših skakalcev se je v seštevku tega tekmovanja najbolje odrezal Domen Prevc, ki je kot sedmi za pičlo desetinko točke zaostal za šestouvrščenim Norvežanom Johannom Andrejem Forfangom. »To je lepa odskočna deska za naprej,« je bil zadovoljen 20-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih, ki je v dvoboju za najvišjo slovensko skupno uvrstitev za las – za 2,1 točke – ugnal svojega najstarejšega brata Petra Prevca. »Turneja se je zame začela slabše in zaključila super, skupno osmo mesto je dober rezultat, vendar ne tudi takšen, da bi ga uokviril,« je ostal samokritičen šampion iz Selške doline, ki ni skrival zadovoljstva po petem mestu v Bischofshofnu, kjer je imel v finalu drugi najboljši dosežek za Kubackim.


Med Slovenci najbolj nasmejan pa je bil za konec Cene Prevc (22.), ki se je po sušnih treh letih spet prebil med najboljšo trideseterico.
Tako so po 5. februarju 2017 v Oberstdorfu točke na isti preizkušnji za svetovni pokal spet osvojili vsi trije Prevčevi. »Rešujemo Slovenijo!« je ob tem pribil Peter, ki bo med našimi glavnimi aduti tudi konec tedna na tekmah v Predazzu, kjer bodo ob neustrašnih bratih iz Selške doline pod slovensko zastavo skakali še Rok Justin, Anže Lanišek in Timi Zajc

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije