SKOKI

Prevc padel v prvo krizo

Peter Prevc prvič po osmih letih izpušča uvodne tekme. Med elito se bo vrnil, ko bo nared za vidnejše uvrstitve.
Fotografija: Peter Prevc še ne ve, kdaj se bo vrnil v karavano svetovnega pokala. Foto: Marko Feist
Odpri galerijo
Peter Prevc še ne ve, kdaj se bo vrnil v karavano svetovnega pokala. Foto: Marko Feist

LJUBLJANA – Na vrhu Nebotičnika so začeli v četrtek zvečer slovesno predprodajati vstopnice za finale svetovnega pokala v smučarskih skokih in poletih v Planici (med 21. in 24. marcem 2019), prve pa si je za ogled spektakla na letalnici bratov Gorišek zagotovil Ljubo Jasnič. Predsednik zbora in odbora za skoke in nordijsko kombinacijo se med govorom ni mogel izogniti bližnjemu startu nove sezone, za katero se bo s kvalifikacijami zelena luč v petek prižgala v Visli. »Spomladi smo začeli načrtno pomlajevanje reprezentance. Imamo obetaven rod skakalcev, bodimo strpni,« je ljubitelje skokov pozval Jasnič.

K temu, da bo naša ekipa uvodoma še mlajša, kot je bilo načrtovano, so svoje dodale še težave z gležnjem Petra Prevca, ki bo izpustil tekmi na skakalnici Adama Malysza. »To bo po letu 2010 prva uvodna preizkušnja svetovnega pokala, na kateri bom manjkal. Odločitev o tem je padla pred kakšnimi desetimi dnevi, ko sva se glede mojega nastopa pogovorila s trenerjem Gorazdom Bertoncljem. Strinjala sva se, da ni smiselno riniti z glavo skozi zid, dokler ne bom stoodstoten,« je na Nebotičniku razkril 26-letni Gorenjec in pripomnil, da mu na skakalnici (v zadnjih dveh tednih je nanizal blizu 70 skokov) manjka zanesljivosti. Po skoraj pol leta premora je sicer prve skoke opravil na 7-metrski napravi na Gorenji Savi.

Kot vožnja s kolesom

»Tam je bilo še malo adrenalinsko, ko pa sem se enkrat povzpel na 60-metrsko skakalnico, je bilo že vse skupaj dosti drugače. Ko sem sedel na startni klopi, se je v glavi sprožil nekakšen mehanizem, da sem to naredil že velikokrat, zato v meni ni bilo nobenega strahu ali pretirane previdnosti. Tega se očitno zlepa ne pozabi, to je kakor vožnja s kolesom. Osnova ostane, ne ostane pa forma ali najvišja raven skakanja,« je razmišljal najstarejši od bratov Prevc. Potem ko je sprva hitro napredoval, se je napredek po približno 50 skokih malce upočasnil, kar je sicer običajno. »Padel sem v prvo krizo sezone,« je povedal z nasmeškom in pristavil, da se mora zdaj pač malo uskakati, da bo lahko potem sproščeno nadaljeval vzpon proti vrhu. Če bodo danes popoldne – kot so obljubili – pripravili ledeno smučino na 90-metrski napravi v Planici, se bo Peter z reprezentančnimi kolegi jutri odpravil tja na trening.

Na vprašanje, ali je njegov nastop na drugi postaji v Kuusamu (od 23. do 25. t. m.) realen, je odvrnil, da je, vendar kljub vsemu malo verjeten. »Počakal bom, da se bom spodobno pripravil. V karavano se bom vrnil takrat, ko bom prepričan, da bom nared za vidnejše uvrstitve,« je razkril Prevc in glede reprezentančnih kolegov dejal, da jih je letos gledal z drugačnimi očmi kot v prejšnjih letih. »V preteklosti sem bil na sklepnih pripravah v glavnem osredotočen nase, preizkušal sem po štiri različne drese in smuči, zdaj sem imel, denimo, le po en par in zgolj en kombinezon. Zato sem imel več časa za opazovanje drugih. Kot sem videl, so Timi Zajc, Anže Semenič in Jernej Damjan malo odstopali, vendar preostali niso bili daleč stran,« je še dejal dobitnik dveh kolajn na OI v Sočiju 2014. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije