Prekinitev dviguje prah

Po sedmih krogih v vodstvu Maxime Vachier Lagrave in Jan Nepomnjahčij.
Fotografija: Tejmur Radžabov se (upravičeno) počuti oškodovanega. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Tejmur Radžabov se (upravičeno) počuti oškodovanega. FOTO: Twitter

Kandidatski turnir za izzivalca svetovnega prvaka v Jekaterinburgu so prejšnji teden (ne)pričakovano prekinili po prvem delu oziroma sedmih krogih (od 14). Ruska vlada je s 27. marcem zaprla zračni prostor nad ozemljem, in ker prireditelji po tekmovanju ne bi mogli zagotoviti vrnitve udeležencev domov, je bila edina smiselna odločitev, da turnir do nadaljnjega prekinejo. Nadaljeval se bo, ko bodo razmere to omogočale. Po odigranih partijah sta v vodstvu Francoz Maxime Vachier Lagrave in Rus Jan Nepomnjahčij s štirimi točkami in pol. Američan Fabiano Caruana, eden glavnih favoritov in zadnji izzivalec Magnusa Carlsena v dvoboju za svetovnega prvaka, z dosedanjim potekom ne more biti zadovoljen, saj za vodilnima zaostaja za celo točko. Še slabše kaže drugopostavljenemu Kitajcu Ding Lirenu, ki je doživel tri poraze in je na repu razpredelnice.

Brez obveznosti do Radžabova

Svetovna šahovska organizacija (FIDE) je prekinitev predvidela, potem ko je kljub pandemiji koronavirusa ter številnim opozorilom in kritikam 17. marca vendarle začela turnir. Na svoj račun so prišli vsi, ki so vseskozi opozarjali, da je bilo vztrajanje pri njegovem začetku napaka. Med kritiki najbolj izstopa tisti, ki se v tem trenutku (upravičeno) lahko počuti najbolj oškodovanega. Azerbajdžanec Tejmur Radžabov si je namreč priigral pravico do nastopa na kandidatskem turnirju z zmago na lanskem svetovnem pokalu. Prireditelje je v začetku marca pozval, naj turnir preložijo, ko se ti niso odločili za to, je odpovedal udeležbo.

Beli na potezi. <strong>Nepomnjačij – Wang Hao, Kandidatski turnir 2020. Kako je ruski šahist, ki po prvem delu turnirja v Jekaterinburgu deli prvo mesto, prišel do ene od svojih treh zmag? </strong><strong>REŠITEV: 1.Dd8! (s pretnjo mata
Beli na potezi. Nepomnjačij – Wang Hao, Kandidatski turnir 2020. Kako je ruski šahist, ki po prvem delu turnirja v Jekaterinburgu deli prvo mesto, prišel do ene od svojih treh zmag? REŠITEV: 1.Dd8! (s pretnjo mata

Zamenjava zanj je bil prav Vachier Lagrave. Po besedah Arkadija Dvorkoviča, predsednika FIDE, ta kljub temu nima nobenih obveznosti do Radžabova. Mnenja so deljena, javne razprave podpornikov ene in druge strani so šele dobile pravi zalet, v zgodbo se vključujejo odvetniki, FIDE pa je v veliki nevarnosti, da močno kompromitira legitimnost svojega ciklusa bojev za svetovnega prvaka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije