TENIS

Poučni primer Jennifer Capriati

Koliko turnirjev bo še lahko igrala Coco Gauff pred 16. rojstnim dnem? Pozivi, da se pravila s strogo starostno omejitvijo spremenijo.
Fotografija: Coco Gauff bi rada igrala več, kot dovolijo pravila.
FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Coco Gauff bi rada igrala več, kot dovolijo pravila. FOTO: Reuters

LONDON – Pot ameriške najstniške senzacije Cori Gauff - Coco se je v Wimbledonu končala v osmini finala, v kateri je morala premoč priznati Simoni Halep, ko je pravljica 15-letnice dobila zadnje poglavje, pa je bilo najpogostejše vprašanje, kaj bo sledilo. Gauffova lahko namreč zaradi svoje starosti igra močno omejeno število turnirjev, potem ko je WTA zavoljo nekaterih primerov zgodnje izgorelosti pred četrt stoletja sprejela posebno pravilo glede starosti. Coco Gauff, ki je bila v Wimbledonu najmlajša kvalifikantka v odprti eri, nikakor ni bila najmlajša igralka, ki je zaigrala v glavnem žrebu.

To je bila leta 1990 Jennifer Capriati, ki je debitirala s 14 leti in 101 dnevom, a to so bili še neki drugi časi. Nekoč so tudi mladoletnice osvajale turnirje za veliki slam, najmlajša je bila Martina Hingis, ki je s 16 leti in 117 dnevi osvojila OP Avstralije, zdaj je tega vedno manj, zadnja najstnica, ki je osvojila veliki naslov, je bila Svetlana Kuznjeceva na OP ZDA 2004, istega leta je seveda nase v Wimbledonu z zmago opozorila 17-letna Marija Šarapova.

Dandanes se je zelo težko prebiti v sam vrh, ker so pravila takšna, da igralke, mlajše od 14 let, ne smejo igrati med profesionalkami, nato pa imajo do 18. leta močno omejeno število turnirjev, na katerih lahko nastopijo. Capriatijeva je bila denimo pri 15 letih wimbledonska polfinalistka, s 14 leti in 235 dnevi je bila članica top 10, pri trinajstih letih, še preden je odigrala prvi profesionalni dvoboj, je bila vredna šest milijonov dolarjev. A končalo se ni dobro, že pri 17 letih, ko je bila tudi olimpijska prvakinja, si je vzela premor od tenisa, vsega je bilo preveč.
 

Kraja, droge ...


Zasačili so jo pri kraji, obtožena je bila posedovanja marihuane, razmišljala je o samomoru. Vse to pred 18. rojstnim dnevom. Američanka se je nato vrnila v teniško karavano, bila zelo uspešna, osvojila tri turnirje za veliki slam, se povzpela na prvo mesto WTA, a po koncu kariere se spet ni znašla – vzela je prevelik odmerek mamil, obtožena je bila zalezovanja nekdanjega fanta ...

Tudi Martina Hingis se je prvič upokojila pri komaj 22 letih, drugič, ko je padla na dopinškem testu zaradi uživanja kokaina. Zavoljo takšnih primerov bo lahko Gauffova odigrala le še tri turnirje (in morda še kakšnega glede na rezultate) do marca prihodnjega leta, ko bo dopolnila 16 let, a Američanka ima številne zagovornike, ki pravijo, da bi bilo treba zaradi nje pravila spremeniti.

Saj da je veliko manjša verjetnost, da bi zašla na kriva pota, četudi se ji obetajo milijoni, dobila naj bi že več kot 400 sponzorskih ponudb. Menda bodo pravila zares znova pretehtali.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije