ATLETIKA

Ponudba, ki se ji ne moreš upreti

Najboljši slovenski atlet Luka Janežič jutri v diamantni ligi v Stockholmu. Želja čim prejšnja izpolnitev norme za SP, cilj tudi državni rekord na 200 m.
Fotografija: Luka Janežič potrebuje še nekaj nastopov, da pride v tekmovalno formo. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Luka Janežič potrebuje še nekaj nastopov, da pride v tekmovalno formo. FOTO: Tadej Regent

LJUBLJANA – Na ponedeljkovem mitingu v Pragi naj bi Luka Janežič po prvotnih načrtih odprl poletni del sezone v tujini, a dotlej bo zunaj Slovenije opravil že dva nastopa. V petek je namreč tekmoval na mitingu v Rietiju, jutri pa bo na diamantni ligi v Stockholmu. Tekmi sta zanj prišli nekoliko prehitro, a se ni mogel upreti denarni ponudbi prve in dejstvu, da gre za diamantno ligo.
Luka Janežič potrebuje še nekaj nastopov, da pride v tekmovalno formo. FOTO: Tadej Regent
Luka Janežič potrebuje še nekaj nastopov, da pride v tekmovalno formo. FOTO: Tadej Regent

Janežič je načrtoval prvi nastop sezone v Slovenski Bistrici, in sicer v teku na 300 metrov (tekel je 32,74), a se je zadnji hip odločil še za Rieti (400 m; 46,26), tako da je imel v petek in soboto dva nastopa v 24 urah. »Bilo je precej naporno, tudi nekaj vožnje, časa pa sta pač takšna, kot sta. Za začetek sezone sta v redu, saj nisem imel nikakršnih pričakovanj, ne nazadnje sem šele dobro opravil bazične treninge, specifični še pridejo na vrsto. Potrebujem nekaj nastopov, da pridem v tekmovalno formo,« je pojasnil najboljši slovenski atlet.

Potem ko je na prejšnjem mitingu diamantne lige v Šanghaju nastopila Maruša Mišmaš, prihodnji teden pa bo v Rimu Martina Ratej, je Janežič dobil povabilo za Stockholm, kjer tudi še ne pričakuje bistveno boljšega teka. »Gotovo mi terminsko veliko bolj ustrezata ponedeljkov miting v Pragi in nato 11. junija v Montreuilu, a nastopa v diamantni ligi se ne odkloni. Za nameček bo skupina zelo močna, menim, da v tako močni še nikdar nisem tekmoval,« je poudaril Vodičan, saj se bo meril s petimi Američani ter po enim tekmecem iz Bocvane in Grenade. Tako bosta na startu tudi letos najhitrejša, Michael Norman (43,45) in Rai Benjamin (44,31). Za Janežiča bo to četrti nastop v diamantni ligi, njegova najboljša uvrstitev pa je 4. mesto (London 2016 in Stockholm 2017).
 

Na evropskih igrah v mešani štafeti


Vrhunec atletske sezone bo konec septembra in v začetku oktobra s SP v Dohi, naš sprinter pa bo velik poudarek dal juniju, ko namerava čim več nastopati. »Čim prej želim izpolniti normo za Katar, če se bo dalo, tudi za olimpijske igre v Tokiu. Norme so zdaj že takšne, da se ni za hecati, skoraj za vsako veliko tekmovanje se spustijo za desetinko sekunde, zato želim to čim hitreje odkljukati. Doslej se mi niso zdele zahtevne, zdaj pa je potreben rezultat, ki ga ne dosežeš ravno vsak dan,« je pojasnil Janežič, ki se bo moral za Tokio (sicer se bo na OI mogoče uvrstiti tudi prek svetovne lestvice) precej približati državnemu rekordu (44,84), saj je norma 44,90, medtem ko je za Doho 45,30.

Zanimivo, da bo natopil tudi na evropskih igrah v Minsku, kjer bo slovenska atletska zasedba neverjetno močna. Tudi zaradi ukaza odgovornih na zvezi. Teka na 400 metrov sicer ni v sporedu, je pa mešana štafeta 4x400 metrov, ki bo tudi na letošnjem SP. »Iskreno povedano ni bil moj osnovni cilj, da bi nastopal na igrah, a smo ugotovili, da lahko prav tam preizkusimo mešano štafeto. Nekje jo moramo in to bo dobra priložnost,« pravi 23-letnik, ki ima letos cilje tudi v teku na 200 m: »Več si želim nastopati v tej disciplini in državni rekord na 200 m je moj cilj. A najprej norma na 400 m, nato se lahko posvetim tudi 200 m.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije