ALPSKO SMUČANJE

»Poglejte me, utrujen sem!«

Marcel Hirscher na blogu razkril, da se ne čuti suverenega. Avstrijska javnost od njega vselej pričakuje vsaj stopničke.
Fotografija: Sljemenski kralj Marcel Hirscher bi rad obdržal visoko raven, kolikor dolgo bo mogoče. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Sljemenski kralj Marcel Hirscher bi rad obdržal visoko raven, kolikor dolgo bo mogoče. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Nenavadno zveni, ko prvo ime alpskega smučanja Marcel Hirscher po šestih zmagah na desetih tekmah v sezoni na blogu zapiše, da se ne počuti suverenega. Občutke stabilnosti, ki jih pogreša, je nazadnje zaznal decembra v Alta Badii. Priložnost, da si jih spet prismuča, bo imel danes in jutri v Adelbodnu, kjer se je v zadnjih šestih zimah v obeh tehničnih disciplinah vselej uvrščal na stopničke.

Ni težava v rezultatskem izplenu niti v konkurenci, temveč v občutkih med nastopi, je v blogu zapisal Hirscher. V zimo je startal s petimi zaporednimi zmagami (v slalomu, veleslalomu in paralelni tekmi), v Saalbachu, kjer je prvič v svetovnem pokalu zmagal slovenski veleslalomski as Žan Kranjec, pa je spodrsljaj – bil je šesti – načel samozavest. V naslednjih treh tekmah je bil na dveh še precej dlje od svojih ciljev. Avstrijski šampion, ki je vajen vseskozi zmagovati, se je znašel v manjši krizi. Hirscherja povprečnost ne zanima, kot velikani v vsakem športu je tudi on do sebe izjemno zahteven, ogromno od njega pričakuje tudi avstrijska športna javnost. Kakšne pritiske je premagoval pred nastopom v Zagrebu, na katerem je 65. v karieri porazil vso konkurenco? »V zadnjih sezonah držim visoko raven in pričakujem, da bom v tem slogu nadaljeval, kolikor dolgo bo mogoče. Avstrijci od mene pričakujejo zmage ali vsaj stopničke, kar ni lahko. Če si v popolni formi, je vse preprosto. Meni po dveh odstopih (tako je označil 7. in 26. mesto, op. p.) ni bilo lahko. Zato je bila zame zagrebška tekma zelo pomembna,« je razmišljal po sljemenski zmagi, ki je vnesla vsaj začasni mir v misli prvega zvezdnika belih strmin. Avstrijci so v slalomu vse močnejši, v ospredje se prebijajo mladi tekmovalci, ki ogromno tvegajo. Izstopata Marco Schwarz in Manuel Feller. Hirscher ju ocenjuje kot skrajno močna, in ko bosta pridobila še stanovitnost, se bosta redno uvrščala na stopničke, je prepričan.

Če bo sreča, še prihodnjo zimo

Čaka ga naporen januar, a vselej mu je bil kos, precej bolj zgoščen se mu je zdel december. »Trenutno je precej sproščeno. Prejšnji mesec smo imeli pet tekem v sedmih dneh, ta čas pa tekmujemo na eni ali dveh preizkušnjah vsak teden, kar je v redu,« je komentiral. Sezono nadaljuje v Adelbodnu, kjer se je v zadnjih šestih zimah 10-krat uvrstil na stopničke, od tega je petkrat zmagal. Njegov celotni izplen na tem švicarskem prizorišču je 14 uvrstitev na stopničke v 11 sezonah! Koliko časa bo še tako? Že v minuli zimi je namigoval, da bi lahko končal kariero, a se je odločil za nadaljevanje. »Poglejte me. Utrujen sem. Če bo sreča, se bomo prihodnje leto verjetno spet videli na Sljemenu, potem pa naj bi bilo dovolj. Težko je držati ta korak, napredovati vsako sezono. Tehnika in material se spreminjata, mladi vse bolj pritiskajo, vsako leto je zahtevnejše,« je v Zagrebu poudaril Hirscher, ki se bo danes meril v veleslalomu (tekmovala bosta tudi Kranjec in Štefan Hadalin), jutri pa v slalomu (Kranjcu in Hadalinu se bo pridružil še Jakob Špik).
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije