Pogačar bo menjal, Roglič startal na »kozi«

Povratni dvoboj kolesarskih asov. Po spektaklu pod Krvavcem na vrsti še ura resnice na Pokljuki.
Fotografija: Lanski naslov prvaka bo jutri branil Tadej Pogačar, prvi favorit pa je Primož Roglič. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Lanski naslov prvaka bo jutri branil Tadej Pogačar, prvi favorit pa je Primož Roglič. FOTO: Leon Vidic

Slovensko prvenstvo v kolesarstvu se bo letos vtisnilo v spomin bolj kot vsa pred njim. Minulo nedeljo je dirkanje po več kot treh mesecih premora zaradi pandemije v Evropi oživelo ravno na slovenskih cestah, na katerih smo za nameček videli spektakularni dvoboj, v katerem je Primož Roglič ugnal Tadeja Pogačarja. Jutri bo na vrsti »povratni dvoboj«, naša zvezdnika se bosta udarila še za naslov prvaka v vožnji na čas.

Postati slovenski prvak še nikoli ni bilo tako prestižno in predvsem tako zahtevno. Roglič je moral za svoj prvi naslov v cestni vožnji Pogačarja in druge tekmece ugnati na 8 km dolgem vzponu do Ambroža pod Krvavcem. Tudi v vožnji na kronometer bo šlo strmo navkreber. Jutri bo štart (prvi od več kot 160 tekmovalcev bo štartal ob 12. uri) v Zgornjih Gorjah, cilj pa pri biatlonskem centru na Rudnem polju. Kolesarji se bodo na 15,7 km dolgi trasi dvignili za 721 višinskih metrov.

Jasno je, kdo so kandidati za vrh in kdo je prvi favorit. Lanski naslov v »uri resnice« brani Pogačar, ki je bil najboljši na ravninski trasi od Ljubljane do Domžal in nazaj v sklopu maratona Franja. Ob odsotnosti Rogliča, ki si je v zadnjih letih prislužil sloves najboljšega slovenskega kronometrista. Leta 2017 je na SP v Bergnu osvojil srebrno kolajno, lani pa je slavil kar štiri zmage v tej disciplini, dve na Giru, ter po eno na Vuelti in dirki po Romandiji. Od njegovih 36 zmag med profesionalci jih je 10 v vožnji na čas …
 

Menjati ali ne?


»Roglič je prvi favorit, o tem ni dvoma. V zadnjih letih je dokazal, da je izjemen kronometrist, dobro pripravljenost pa je pokazal tudi na DP pod Krvavcem. Tudi naša kolesarja sta zelo dobro pripravljena. Tako Tadej Pogačar kot Jan Polanc se dobro počutita in sta motivirana, bomo videli, kaj bodo pokazale ure,« je povedal Andrej Hauptman, športni direktor pri ekipi UAE.

Z oceno se strinja njegov kolega pri zasedbi Bahrain McLaren Gorazd Štangelj. »Naše barve bodo branili Jan Tratnik, Grega Bole in Domen Novak. Pričakujemo uvrstitev na zmagovalne stopničke Tratnika, proga mu sicer ne ustreza najbolj, najboljše rezultate je dosegal na zahtevnih trasah, ki niso bile povsem ravninske ali gorske. Ne trdim, da ne more zmagati, je pa brez dvoma favorit Roglič. V prednosti je tudi pred Pogačarjem, ne nazadnje se je lahko bolje pripravljal, Tadej je skoraj mesec dni preživel v karanteni v ZAE,« je razmerje moči na vrhu ocenil Štangelj, ki se bo moral, tako kot v drugih ekipah, odločiti za pravo taktiko.


Glavno vprašanje je, s kakšnim kolesom se lotiti preizkušnje, ki gre sprva strmo v klanec, v zadnjih petih kilometrih pa je pretežno ravninska. Za prvi del je bolj primerna običajna »specialka«, za drugi »koza« za kronometer. Možna je tudi menjava kolesa ob prehodu s klanca na ravnino, vendar bo povzročila izgubo vsaj 15 sekund … »V naši ekipi se bomo, kot kaže, odločili za mešano taktiko, nekateri bodo menjali kolo, drugi ne, še vedno delamo izračune, kaj se bolj izplača,« je povedal Štangelj.

Hauptman se poigrava z zamislijo, da bi tako Pogačar kot Polanc zamenjala kolesi, po informacijah iz Rogličevega tabora pa naj bi se zvezdnik Jumba Visme že s štarta pognal na »kozi«. Nedvomno nas čaka še en kolesarski posladek, pred katerim ne gre odpisati niti kapetana Adrie Mobil Janija Brajkoviča

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije