NOGOMET

Po poletu, dolgem 3000 km, umetna trava, tekma ob 22. uri

Maribor drevi v prvem izzivu v boju za nogometno ligo prvakov. Islandski Valur ima ekipo z eno najmanjših tržnih vrednosti.
Fotografija: V Reykjaviku naj bi dobil priložnost za igro napadalec Jasmin Mešanović. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
V Reykjaviku naj bi dobil priložnost za igro napadalec Jasmin Mešanović. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Navijači slovenskega nogometnega prvaka so 41 dni po zadnjem dejanju sezone 2018/19 dočakali prvo od najmanj štirih tekem leta, kolikor jih bodo zanesljivo igrali Mariborčani v Uefinih tekmovanjih.

Islandski prvak Valur je zanje pravšnji izziv v prvem situ kvalifikacij za ligo prvakov, drevišnja tekma v Reykjaviku (ob 22.00 po našem času) pa imenitna priložnost za uspešen evropski start. Favorit islandsko-slovenskega dvoboja je znan.

Valur je daleč najbogatejša športna institucija na 3000 km oddaljenem otoku, njegove vitrine krasi kar 115 lovorik v nogometu, rokometu in košarki. Toda tržna vrednost ekipe, ki bo drevi naskočila Štajerce, komaj presega tri milijone evrov … Maribor (14,5 milijona evrov) spada med klube z najnižjo kupno močjo na stari celini, toda za svojega prvega tekmeca v Evropi je pravi – Real Madrid.

Čeprav je četa trenerja Darka Milaniča sezono končala z dvema porazoma – v Domžalah ter nato še z Olimpijo v Celju –, Islandci pa so prav v tednih pred spopadom z Mariborom ujeli optimalno formo v državnem prvenstvu, bi Štajerci morali preskočiti prvo oviro (od treh do štirih) na poti do sanj. To pomeni, da bi morali unovčiti svoje bogate izkušnje z nastopanjem v Uefinih tekmovanjih, večkrat dokazan evropski pedigre Zlatka Zahovića in Darka Milaniča ter, ne nazadnje, neprimerno večjo kakovost igralske ekipe.

Papir seveda prenese vse, tudi izrazito vlogo favorita Maribora, ki ga vidijo v drugem kolu kvalifikacij tudi stavne hiše. Navsezadnje je klub iz Ljudskega vrta enkrat že opravil z islandskim prvakom, ko je bil pred dvema letoma boljši od Hafnarfjordurja. Dva meseca zatem je igral v družbi Liverpoola, Seville in Spartaka v ligi prvakov …
 

Rep in glava


»Valur je najmanj za stopnico boljši od Hafnarfjördurja, če ne za dve … Igrali bomo na stadionu, ki ne premore nogometnega vzdušja, ob tem je na njem umetna travnata površina, naš tekmec pa je sredi tekmovalnega ritma. Nujni bosta popolna zbranost in osredotočenost na svoje naloge, Valur je uigran in že dve leti ohranja enako zasedbo,« je pred poletom v Reykjavik opozoril Zlatko Zahović, ki si je ogledal eno tekmo Valurja tudi neposredno v islandski metropoli.

Športni direktor Maribora tudi priznava, da prihaja najslajši, četudi najzahtevnejši del sezone za ambiciozni klub izpod Kalvarije. »Ogledal sem si veliko njihovih tekem. Ekipa Valurja ima rep in glavo, sestavljena je iz igralcev, ki so bolj dinamični, kot so bili tekmeci z Islandije pred dvema letoma,« je prepričan Darko Milanič: »Želijo napadati visoko, ob tem jih krasijo značilno neugodne prekinitve pri kotih in izvajanju avtov. Temu je bila namenjena posebna priprava, morali bomo biti zelo pozorni.«

Milanič se zaveda moči svoje zasedbe, zato bi lahko poslal nad Islandce dva napadalca, morda Tavaresa in Jasmina Mešanovića. Milanič je dobil v prestopnem roku štiri okrepitve (Rudi Požeg Vancaš, Rok Kronaveter, Špiro Peričić in Andrej Kotnik), polet za Reykjavik pa so izpustili poškodovani Luka Zahović ter Amir Dervišević in Gregor Bajde. Zmagovalca dvoboja čaka v 2. kolu boljši iz para AIK (Šve) - Ararat (Arm). 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije