MOTO GP

Po podvigu še dovolj moči za plezanje

Marc Marquez slavil zanesljivo zmago v Jerezu de la Fronteri. Popolno špansko slavje zaokrožila Alex Rins in Maverick Viñales.
Fotografija: Marc Marquez si je dal spet duška. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Marc Marquez si je dal spet duška. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Španski motociklistični zvezdnik Marc Marquez (Honda) je na dirkališču v Jerezu de la Fronteri le še potrdil, da mu je – kadar se mu ne prikrade spodrsljaj – težko kdo kos. Na včerajšnji veliki nagradi Španije je namreč zanesljivo slavil še drugo letošnjo in skupno 46. zmago v motoGP, s katero se je vrnil na vrh skupne razvrstitve.
Marc Marquez si je dal spet duška. FOTO: Reuters
Marc Marquez si je dal spet duška. FOTO: Reuters

Potem ko je v kvalifikacijah osvojil tretje mesto za presenetljivo najhitrejšima dirkačema ekipe Petronas Yamaha, Francozom Fabiem Quartararom in Italijanom Francom Morbidellijem, je 26-letni šampion iz Cervere že takoj po startu spet postavil stvari na svoje mesto in se prebil v vodstvo, tega do konca ni več izpustil iz rok.

V cilju je imel 1,654 sekunde naskoka pred drugouvrščenim rojakom Alexom Rinsom (Suzuki), popolno špansko slavje pa je s tretjim mestom zaokrožil Maverick Viñales (Yamaha, + 2,443). Za domačimi asi so se zvrstili Italijani Andrea Dovizioso (+ 2,804), Danilo Petrucci (oba Ducati, + 4,748), Valentino Rossi (Yamaha, + 7,547) in Morbidelli (+ 8,228), ki se je moral sprijazniti s sedmim mestom.

Še slabše se je godilo kvalifikacijskemu zmagovalcu Quartararu, ki ga je ducat krogov pred ciljem v boju za drugo mesto ustavila okvara motorja; obudilo ga ni niti Fabievo jezno udarjanje po krmilu.
 

Ni mu bilo lahko pri srcu


Marquez je po podvigu priznal, da mu po zdrsu na prejšnji preizkušnji v ZDA ni bilo lahko pri srcu. »Po napaki, ki sem jo naredil v Austinu, ni bilo preprosto priti sem in voditi od starta do cilja. Bilo je težje psihično kot fizično,« je priznal branilec naslova svetovnega prvaka, ki se je po dirki ustavil pri svojih navijačih z visoko dvignjenimi zastavami z njegovo številko 93. Da mu je ostalo še dovolj moči, je pokazal tudi s tem, da je splezal po ograji in se privržencem zahvalil za spodbujanje. Nato je vzel eno od zastav in z njo nadaljeval častni krog.


»Zdaj spet vodim(o) v prvenstvu, zato moramo uživati v teh trenutkih,« je po vrnitvi na vrh vidno odleglo Marquezu. Nasmejan je bil tudi Rins, ki je z drugim mestom dokazal, da njegova zmaga na veliki nagradi ZDA nikakor ni bila naključna. »V Jerezu ni lahko prehitevati. V prihodnje se moram še bolj potruditi, da bom startal bolj iz ospredja,« je omenil 23-letnik iz Barcelone, ki je veliko nagrado Španije začel šele z devetega startnega položaja. Ko je pod dirko v Jerezu potegnil črto, je bil zadovoljen tudi Viñales. »Po vseh težavah, ki sem jih imel, je zame to tretje mesto kakor zmaga.«

V šibkejših kategorijah so imeli največ razlogov za veselje Italijani. V moto2 je bil najhitrejši Lorenzo Baldassarri (Kalex), v moto3 pa Niccolo Antonelli (Honda). Naslednje dirke za svetovno prvenstvo bo 19. maja gostil Le Mans. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije