ŽENSKI NOGOMET

Po 33 letih med dekleti

Selektor Borut Jarc verjame v razmah ženskega nogometa.
Fotografija: Borut Jarc je z velikim motivom prevzel vodenje ženske nogometne reprezentance. Foto: R. T.
Odpri galerijo
Borut Jarc je z velikim motivom prevzel vodenje ženske nogometne reprezentance. Foto: R. T.

LJUBLJANA – V teh dneh so se končale kvalifikacije elitnega dela mladink in kadetinj, Slovenija je prišla na prag preboja na evropsko prvenstvo. Za tisto nekaj več pa bo treba počakati še kako leto ali dve. A ženski klubski in reprezentančni nogomet napreduje. Dokaz so Mateja Zver, ki igra za avstrijske prvakinje, Lara Prašnikar, ki zabija gole v elitni nemški ligi, Dominika Čonč, ki ima vidno vlogo v španskem Espanyolu, ter Kristina Erman v nizozemskem PSV, pred nami pa je tudi po zaslugi reprezentantk zanimiva končnica domačega prvenstva. »Pa saj te igralke znajo igrati, le upati si morajo. To jim pravim na vsakem treningu,« sporoča 58-letni Borut Jarc, ki je letos pozimi sedel na klop ženske članske reprezentance, ki se bori v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Jarcu je jasno, da so z rezultatskega vidika kvalifikacije zapravljene, bo pa zato poskušal vse tekme do konca tega ciklusa uporabiti v novem. Z ekipo je imel prve priprave na Primorskem, marca pa proti Srbiji odigral uvodno tekmo. Šlo je za prijateljsko, a tekem ne pojmuje tako. Na vsaki ga zanimata uspeh in napredek. Dekleta so hitro sprejela njegovo nogometno filozofijo. Na prvih treh tekmah je zabeležil remi proti Srbiji ter poraza proti Islandiji in Nemčiji.

Trdni temelji za jutri

»Iskreno mi je žal, da smo na začetni poti s temi dekleti naleteli na dve tako močni ekipi. A tak je razpored. Na to nimam vpliva,« je Jarc razmišljal po tekmah proti evropskima nogometnima velesilama.

Borut Jarc je z velikim motivom prevzel vodenje ženske nogometne reprezentance. Foto: R. T.
Borut Jarc je z velikim motivom prevzel vodenje ženske nogometne reprezentance. Foto: R. T.

»Saj sem človek, seveda sem se tudi malce bal. V tako kratkem času smo imeli dve zahtevni tekmi,« poudarja. A se je izkazalo, da je dekleta dobro pripravil. »Proti Nemčiji smo prej izgubljali za 10, 12 golov, zdaj smo na minus štiri. Napredek je očiten. A moramo vedeti, da so Nemke v prednosti že pred začetkom tekme. Tekmice imajo vsako leto od 50 do 60 podobno težkih tekem, naše igralke pa zgolj štiri. Zato tudi ni moči, da bi se hitro regenerirale,« opozarja Jarc, ki pa z zvrhano mero optimizma gleda na ženski nogomet in reprezentanco v Sloveniji. »Imamo trdne temelje. Take tekme, kot sta bili zadnji dve, bodo še kako koristne, naše igralke so dobile dragocene izkušnje. Zdaj bomo do konca koledarskega leta sestavili jedro 25 igralk, temu bomo dodali nekaj mladih iz reprezentance U19. Potem bo to ekipa, ki jo bomo pripravljali na kvalifikacije za evropsko prvenstvo,« je odločen Jarc, ki še pohvali varovanke za njihovo vsakodnevno željo po razvoju in dokazovanju. »Upam le, da se za nadaljevanje kvalifikacij vrne Mateja Zver, ki jo bomo še kako potrebovali proti Ferskim otokom in Islandiji,« razkriva Jarc, ki ne pozabi povedati, da mu je v 33 letih trenerskega dela najlepše prav zdaj, ko prvič vodi žensko vrsto.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije