NOGOMET

Pevnik: Ni potrebe, da mi postavijo cilj

Novi trener Olimpije Robert Pevnik vzneseno začel priprave z zmaji. V taboru prvakov še veliko ugibanja o spomladanski podobi moštva.
Fotografija: Robert Pevnik je včeraj po skoraj desetih letih spet vzel v roke vajeti članskega moštva Olimpije. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Robert Pevnik je včeraj po skoraj desetih letih spet vzel v roke vajeti članskega moštva Olimpije. FOTO: Voranc Vogel

LJUBLJANA – Nogometaši Olimpije so po enomesečnem odmoru v torek opravili testiranja, včeraj pa so se zbrali v dotrajani atletski dvorani stadiona ŽAK v Spodnji Šiški, kjer imajo svoj trenažni center. Novi trener Robert Pevnik, že peti v tej sezoni, je še drugič po sezoni 2009/10 prevzel vajeti ljubljanskega prvoligaša v svoje roke, potem ko je v prvem delu sezone skrbel za mlade upe zeleno-belih, ki so v jesenskem delu 1. mladinske lige zasedli drugo mesto.
Robert Pevnik je včeraj po skoraj desetih letih spet vzel v roke vajeti članskega moštva Olimpije. FOTO: Voranc Vogel
Robert Pevnik je včeraj po skoraj desetih letih spet vzel v roke vajeti članskega moštva Olimpije. FOTO: Voranc Vogel

Pred njim je zahtevna naloga, saj predsednik Milan Mandarić uresničuje svoje napovedi o prodaji vseh igralcev, za katere se bo našel ustrezen kupec. Glavno vodilo je pocenitev članskega pogona, tekmovalni cilj pa ostaja isti, lov za vodilnim Mariborom, ki ima pred Olimpijo prednost devetih točk.
 

Velika zelena družina


Devetinštiridesetletni Pevnik je na uvodnem druženju s sedmo silo izžareval odločnost in optimizem. »Prvi stik z igralci je odličen. Samozavesten sem, saj vem, da treniram najboljšo ekipo v državi, ki se bo še tudi okrepila. Najpomembneje je, da smo samozavestni, da razmišljamo samo o sebi, trdo delamo, samo to nas bo vodilo do uspeha,« je zatrdil Savinjčan in nemudoma zavrnil namig, da bi lahko bilo njegovo imenovanje na položaj trenerja članske vrste nekakšna kazen v izjemno negotovem obdobju Olimpije.

»V prvi vrsti je to zame čast. Kar se je dogajalo lani, sploh decembra, jemljem, kot da se je dogajalo v prejšnjem življenju. Zdaj je to nova zgodba, vanjo verjamem, zato sem sprejel odgovornost in velik izziv. V prvenstvu še ni nič izgubljenega, kar sem tudi povedal igralcem. Poudaril sem, da moramo biti vsi, od čistilke do predsednika, velika zelena družina. Verjeti moramo v skupni uspeh, biti moramo bojeviti in samozavestni. Zavedam se, da bomo potrebovali tudi precej športne sreče, saj bomo v igri veliko tvegali, da bi izpolnili cilj. Če bomo znali izzvati srečo, nam bo ta naklonjena,« je Pevnik motivacijski govor iz slačilnice prenesel med novinarje.

Ob vprašanju o cilju se je samo nasmehnil: »Ko si trener Olimpije, ni nobene potrebe, da ti predsednik zastavi cilj. Sam skupaj z igralci hočem biti najboljši. Res je, da zaostajamo za devet točk, toda večkrat se je že pokazalo, da je v nogometu vse mogoče. Nobenega ne podcenjujemo, vse cenimo, a moramo tudi verjeti vase.«
 

Odhodi do konca januarja


Zmajevo gnezdo so že zapustili kapetan Branko Ilić, Aris Zarifović (oba osrednja branilca), vratar Aljaž Ivačič in napadalec Ivan Lendrić. Na izhodnih vratih so tako rekoč vsi drugi fanti, za najbolj vroče na trgu pa veljajo napadalec Andres Vombergar, krilna napadalca Stefan Savić in Asmir Suljić ter vezist Rok Kronaveter, ki še sestankuje z Mandarićem. »V slovenski ligi ni trenerja, ki si v ekipi ne bi želel imeti Kronavetra. Na igrišču je dokazal, da je najboljši. A vse je odvisno od tega, kaj se bosta dogovorila s predsednikom. V ospredju so interesi kluba, moja želja pa je, da bi Rok ostal z nami,« je bil jasen Pevnik.

Med naštetimi igralci je zagotovo najvrednejši argentinski Slovenec Vombergar, čeprav ga Transfermarkt ceni na skromnih 300.000 evrov. Po 600.000 evrov sta težka Savić in levi bočni branilec Dino Štiglec, Kronaveter 400.000 evrov, Suljić pa zgolj 250.000. Kot vemo, papir oziroma zaslon preneseta vse, ključno je dejansko povpraševanje iz tujine. Defenzivni vezist Tomislav Tomić je denimo ovrednoten na 550.000 evrov.


»O odhodih se bomo še pogovarjali, tudi o morebitnih posojah naših igralcev drugam in prihodih. Ve se, da po odhodu Ilića in Zarifovića iščemo osrednjega branilca, seveda mora biti ustrezne kakovosti. Glede odhodov bi si bili radi na jasnem do konca januarja, ko bomo imeli pripravljene tudi morebitne okrepitve,« je pojasnil Pevnik, ki je v 11-letni trenerski karieri vodil Dravo s Ptuja, Domžale, Olimpijo, Rudar iz Velenja, Muro, Rabotnički iz Skopja, Radomlje, Aluminij, poljskega tretjeligaša Legionovio in Celje.
 

Brez alibi tekem


Pevnik je poudaril, da si želi zahtevne pripravljalne tekme, ki so bile sicer določene pred njegovim imenovanjem (glej v okvirčku). »Na pripravah v Turčiji si želim močnejše tekmece. Kot trener nočem prijateljskih, alibi tekem, ko se slepimo. Videti moramo, kakšna je resnica. Ob Rubinu iz Kazana bi radi našli še dva močnejša tekmeca. V načrtu je tudi generalka pred začetkom spomladanskega dela sezone v Stožicah.

V igri je Red Bull Salzburg, ki je sicer po mnenju nekaterih premočan, toda jaz se zavzemam za to, da imamo močnega nasprotnika,« je odločen Pevnik, ki bo sodeloval s trenersko ekipo iz mladinske selekcije. Trener vratarjev je Boško Boškovič, pomočnik je Boštjan Miklič, kondicijski trener Matic Lukman, priključil pa se bo še en trener. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije