ZIMA SE BLIŽA

Pero in Ilka iz bolniške v tekmovalno areno

Poolimpijsko sezono so številni izkoristili za menjavo opreme in trenerjev. Smučarski strokovnjaki najbolj stavijo na veleslalomista Žana Kranjca, za velike tekme pripravljena tudi Žan Košir in Jakov Fak.
Fotografija: Peter Prevc in ekipa z novim vodstvom spet proti vrhu? FOTO: MATEJ DRUŽNIK
Odpri galerijo
Peter Prevc in ekipa z novim vodstvom spet proti vrhu? FOTO: MATEJ DRUŽNIK

V teh dneh se je ohladilo in nas spomnilo, da se približuje zima. Če kdo to dobro ve, so to zimske športnice in športniki. Po posameznih panogah nabirajo kilometrino in se pripravljajo na poolimpijsko sezono, ki je najbolj osrečila dobitnika kolajn v Pjongčangu Žana Koširja in Jakova Faka. Ni manjkalo razočaranih obrazov, nekateri pa so tekme spremljali pred malimi zasloni. Odločeni, da na naslednjih igrah opozorijo nase in se zapišejo med nesmrtne.
 

Oglaša se drugo koleno


Največja osmoljenka minule sezone je zagotovo 27-letna Ilka Štuhec. Po izjemni sezoni 2016/17, polni presežkov, dveh malih kristalnih globusih in naslovu svetovne smukaške prvakinje sta sledila boleč padec in huda poškodba kolena. Trening tehničnih disciplin v Avstriji ji je vzel sezono in priložnost, da dosanja svoje (olimpijske) sanje. Za Ilko je zdaj presmučanih več kot 50 dni.
Ilka Štuhec je željna dirkanja, naj ji koleni slepo sledita! FOTO: REUTERS
Ilka Štuhec je željna dirkanja, naj ji koleni slepo sledita! FOTO: REUTERS

Danes trenira v Argentini in se temeljito pripravlja na vrnitev. Ne prvo. Kolikor poznamo Ilko, je pripravljena še večkrat priti nazaj, ker ima smučanje neverjetno rada. Ne more tolikokrat odpovedati koleno, kot se zmore Ilka vrniti. Pred odhodom v Argentino je zatrdila, da je operirano koleno v "korektnem stanju", nove so le brazgotine na nogi, medtem ko drugo koleno, po njenih besedah, vseskozi opozarja, da je bilo tudi samo v preteklosti "krepko dvakrat ranjeno".

Zato v njeni ekipi temu prilagajajo vadbo. V Čilu ostaja do 21. septembra, vmes bo nastopila na tekmah južnoameriškega pokala. Kaj zmore Ilka po novi epizodi v bolnišnici, bo jasno po severnoameriški turneji decembra letos.
V ženski smučarski vrsti veliko pričakujejo od Ane Bucik in v tem hipu ob Ilki najbolj nadarjene tekmovalke Mete Hrovat. Primorka Bucikova si v prvi vrsti želi nazaj med elitno petnajsterico v slalomski konkurenci, Hrovatova pa je prvokategornica v veleslalomu. Obe sta po lanski sezoni menjali smuči. Če je bilo to za Bucikovo pričakovati, je malce presenetljivo to storila tudi Hrovatova.


Za tako potezo se je odločil smukač Boštjan Kline. Če bi bilo treba staviti na koga v alpskih vrstah, je to zagotovo veleslalomist Žan Kranjec. Za njim je vnovič izvrstno pripravljalno obdobje, odločen pa je, da se za sam vrh v svoji paradni panogi spopade z Marcelom Hirscherjem, sedemkratnim zaporednim dobitnikom velikega kristalnega globusa. "Prav je, da ima Žan tak cilje," ga na poti tudi tokrat vzpodbuja trener Klemen Bergant. Za alpince bo vrhunec sezone zagotovo svetovno prvenstvo na Švedskem.
 

Prevčev gleženj


Težki trenutki pa tudi dve zahtevni sezoni so za 25-letnim Petrom Prevcem, dobitnikom velikega kristalnega globusa iz leta 2016. Zadnji štirje meseci so pri Petru v znamenju težav z levim gležnjem. Ker ni okreval po napovedih, so ga julija spet operirali. Razlog za poseg? Peter je hotel prehitro preveč.


Zdaj bo bolj potrpežljiv. Kdaj bo začel vaditi, mu ni jasno. Vemo le, da si bo privoščil kak dan počitka več kot manj. Novi trener reprezentance Gorazd Bertoncelj ga razume. Pa saj ga je Goran Janus tudi, a sprememba je bila nujna. Z novim šefom v reprezentanci prav v teh dneh novo priložnost za dokazovanje, lani sta bila na stranskem tiru, dobivata Robi Kranjec in Jurij Tepeš, ki sta v japonski Hakubi na dveh tekmah poletne turneje. V ekipi je tudi Jaka Hvala, ki se vrača po poškodbi. V tej poletni sezoni navdušuje Timi Zajc, ki je v Courchevelu na četrti posamični tekmi poletne velike nagrade v smučarskih skokih osvojil četrto mesto, za prvimi stopničkami v karieri je zaostal le za pol točke.


Trenerska menjava, Smučarska zveza Slovenije je izkoristila za to začetek novega olimpijskega cikla, se je zgodila tudi v ženski skakalni vrsti, kjer zdaj vse poteka po navodilih Zorana Zupančiča. Obetavno pa je sezono začela Špela Rogelj, ki je na tekmi v češkem Frenštatu celo postavila rekord objekta! V skupnem seštevku s popolnim izkupičkom po štirih tekmah vodi Japonka Sara Takanaši. Najboljša Slovenka je Ema Klinec na petem mestu. Predzadnja ženska posamična tekma VN bo 9. septembra v ruskem mestu Čajkovski. Poletno sezono bodo dekleta tako kot moški sklenila 3. oktobra v Klingenthalu v Nemčiji. Sezona se začne 18. novembra na Poljskem, sklene pa v Planici.
 

Kotnikova čaka podporo


Razmere v deskanju niso idealne. Štiriintridesetletni Žan Košir, doma ima že tri kolajne, je na srečo dobil službo na davčnem uradu v Kranju. Delo bi nadaljevala tudi Gloria Kotnik, a na zboru za deskanje za zdaj ni pretiranega posluha za njene dosežke, zato se resno spogleduje s koncem kariere. Po olimpijski sezoni čaka zahtevno delo tudi biatlonca Jakova Faka in smučarja prostega sloga Filipa Flisarja. Enaintridesetletni Fak bo sezono začel na Pokljuki konec novembra, marca pa bo na sporedu jubilejno 50. svetovno prvenstvo, gostila ga bo Švedska. Flisarja, jeseni jih bo dopolnil 31, čaka februarja prihodnje leto svetovno prvenstvo v ZDA, kjer se bodo predstavili tudi deskarji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije