NOGOMET

Pekel zmajevega gnezda za vijolične šampione

Danes veliki nogometni derbi med Olimpijo in Mariborom v Stožicah. Vodilni zmaji hitro in napadalno, gostje osredotočeno in agresivno.
Fotografija: Hrvat Ante Vukušić je najučinkovitejši igralec Olimpije, zabil je sedem golov in prispeval še štiri asistence. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Hrvat Ante Vukušić je najučinkovitejši igralec Olimpije, zabil je sedem golov in prispeval še štiri asistence. FOTO: Leon Vidic

LJUBLJANA – Slovenijo trese odbojkarska mrzlica, a na nogometni sceni ni prav nič manj zanimivo. Privrženci najpopularnejše igre nestrpno pričakujejo današnji veliki derbi med Olimpijo in Mariborom v Stožicah, kjer tribune ne bodo povsem polne.

Vodilna kluba sta v prvem medsebojnem dvoboju sezone v Ljudski vrt privabila skromnih 6600 gledalcev, a sredi poletja, 28. julija, so bili ljudje na dopustih, oba kluba pa sta igrala še na evropski sceni. Olimpija je že od 15. minute igrala brez izključenega štoperja Vitalijsa Maksimenka, ki mu je Matej Jug pokazal rdeči karton zaradi grobega prekrška nad Jasminom Mešanovićem. Zmaji so kljub temu iztržili remi brez golov.

Tokrat ima derbi dodaten mik, saj bo glavno mesto prvič v vijoličnem dresu obiskal nekdanji prvi mož Olimpije in zdaj najučinkovitejši igralec Maribora Rok Kronaveter (4 goli, 4 asistence). S soigralci bo poskušal uloviti in prehiteti zeleno-bele na prvem mestu, a imajo v zmajevem gnezdu svojo računico.

»Razmišljamo o zmagi in o tem, da bi si zagotovili nekaj točk zaloge pred Mariborom. Verjamem v svojo ekipo, vidi se značaj in vem, da bodo umrli za to tekmo. Naši igralci so specifični. Takrat, ko je treba, so pravi,« je zatrdil trener Olimpije Safet Hadžić, ki o vijoličnih meni: »Zmagali so na petih tekmah zapored, kar pomeni, da so kakovostna ekipa. Imajo ogromno dobrih igralcev, ki so sposobni odločiti tekmo. Spoštujemo Maribor, pričakujem težek dvoboj, a poskušali bomo zmagati.«

V svoji napadalno usmerjeni zasedbi bo pogrešal kartoniranega branilca Mackyja Bagnacka, a ga veseli, ker je strelsko formo našel Stefan Savić (3 goli v zadnjih dveh tekmah), ki se je tako pridružil prvemu strelcu ekipe Anteju Vukušiću (7 golov, 4 asistence), Luki Menalu (4 goli, 3 asistence) in Endriju Čekičiju (4 goli, asistenca).


Mariborčani so odločeni nadaljevati niz zmag. Še dve zaporedni jim manjkata do jackpota 500.000 evrov. A vijolične mora bolj kot stanje na lastnih osebnih računih v tem trenutku zanimati pogled na lestvico, kjer še vedno gledajo v hrbet najhujšemu tekmecu. »Vemo, da Olimpija igra hitro in napadalno. Morali bomo biti agresivni, da nas ne izigrajo. Dobro streljajo proti vratom. Vsi radi poudarjate njihov napadalni nogomet, ampak dobro delajo tudi druge stvari. Postavijo se v blok, imajo izjemno kontro, hiter prehod, iščejo prostor za hrbtom nasprotnika,« je glavne značilnosti zmajev opisal trener prvakov Darko Milanič.

Namesto kartoniranega Blaža Vrhovca bo v prvo postavo uvrstil Alexandruja Cretuja, ob Kronavetru, Nemanji Mitroviću in Denisu Klinarju še četrtega bivšega člana Olimpije, ki zdaj greje štajerska nogometna srca.

Pari 12. kroga: Olimpija - Maribor (glavni sodnik Nejc Kajtazović; danes ob 17. uri), Mura - Domžale (Slavko Vinčić; danes ob 20.15), Tabor - Bravo (Alen Borošak; jutri ob 15. uri), Rudar - Triglav (Damir Skomina; jutri ob 17. uri), Aluminij - Celje (Dejan Balažič; juri ob 18. uri).
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije