ŠPORTNIKI INVALIDI

Organizacija za pet, za mizo učna ura

Po evropskem prvenstvu Slovenija gosti še svetovno prvenstvo športnikov invalidov. Gorazd Vecko svetuje posodobitev sistema, ki bo pomagal slovenski reprezentanci.
Fotografija: Luka Trtnik verjame, da bo na naslednjem velikem tekmovanju še bolj mešal štrene konkurenci. FOTO: Luka Trtnik Sportida/ZŠIS-POK
Odpri galerijo
Luka Trtnik verjame, da bo na naslednjem velikem tekmovanju še bolj mešal štrene konkurenci. FOTO: Luka Trtnik Sportida/ZŠIS-POK

CELJE – Danes se v Celju končuje svetovno prvenstvo v namiznem tenisu za športnike invalide. Kar 21 kompletov medalj bo podeljenih, v dvorani Zlatorog pa bo odigrana še vrsta izjemnih obračunov. »Šport invalidov je naredil nov korak naprej,« meni naš rojak Gorazd Vecko, vodja britanske reprezentance, trener britanskega asa Willa Bayleyja ter tehnični direktor tekmovanja.

»Organizacija takega prvenstva je velik zalogaj. Če ga organiziraš na taki lokaciji, pa sploh. A nam je uspelo – povezali smo Celje, Laško in Rimske Toplice, ob tem pa naleteli na podporo županov Bojana Šrota in Franca Zdolška. Tekmovanje v Celju in njegovo izvedbo je pohvalil tudi Andrew Parsons, predsednik Mednarodnega paraolimpijskega komiteja,« je poudaril Vecko, ki se je dotaknil tudi slovenskih nastopov.
Luka Trtnik verjame, da bo na naslednjem velikem tekmovanju še bolj mešal štrene konkurenci. FOTO: Luka Trtnik Sportida/ZŠIS-POK
Luka Trtnik verjame, da bo na naslednjem velikem tekmovanju še bolj mešal štrene konkurenci. FOTO: Luka Trtnik Sportida/ZŠIS-POK

Če je bila organizacija prvenstva spint 2018 brezhibna oziroma so bile težave mimogrede rešene, pa je še nekaj rezerv pri nastopih Slovenije. »Saj veste, delam v Angliji, moje srce je v Sloveniji. Pozorno sem spremljal nastope Luke Trtnika, Primoža Kanclerja in Barbare Meglič. Pokazali so velik napredek, a za kaj več kot le častne poraze bodo potrebovali več enot treninga na teden in močna mednarodna tekmovanja. Zato bi se veljalo po koncu prvenstva usesti in vzpostaviti sistem, ki jim bo to omogočal,« svetuje Vecko.
 

Dragocene izkušnje


»Rezultati so videti negativni, a to, da sem nastopil v Celju na svetovnem prvenstvu, je velik plus za mojo kariero in nadaljnji razvoj. Izgubil sem tri tekme, a dobil dragocene izkušnje, predvsem pa videl, kako to delajo najboljši. Imam še precej rezerv na svoji poti, ki jo bom z veseljem prehodil,« razmišlja 20-letni Domžalčan Luka Trtnik. Spint je tekmovanje, kjer se je predstavilo 618 športnikov, športnic in spremljevalnega osebja, od tega je 322 tekmovalk in tekmovalcev.

Prišli so iz 51 držav, Jordanija in Nigerija sta zadnji hip odpovedali udeležbo. Organizacijski ekipi, sestavljeni iz deseterice (predsednik je Damijan Lazar), pomaga še 35 pomočnikov in 160 prostovoljcev. Na tekmah bo še danes sodilo 52 sodnikov, delo v dvorani pa bo spremljalo sedem delegatov. Včeraj so za športnike in športnice navijali tudi številni slovenski srednješolci. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije