NOGOMET

Olimpija še ni dovolj zrela za drzne evropske načrte

Nogometaše Olimpije je v kvalifikacijah za ligo prvakov izločil Qarabag.
Fotografija: Rok Kronaveter je bil v Bakuju osamljen v napadu Olimpije. Foto: NK Olimpija/SPS
Odpri galerijo
Rok Kronaveter je bil v Bakuju osamljen v napadu Olimpije. Foto: NK Olimpija/SPS

BAKU – Grenkoba pri nogometaših Olimpije sčasoma ne bo nič manjša po izpadu proti azerbajdžanskemu Qarabagu v 1. krogu kvalifikacij za ligo prvakov (0:1, 0:0), če ne bodo uspešnejši v t. i. tolažilnih kvalifikacijah za evropsko ligo. Že v četrtek ob 20. uri bodo v Stožicah odigrali prvo tekmo s severnoirskim Crusadersom, ki je v tem dvoboju avtsajder.
 

Brez resnega napada


Po težavah s poznim imenovanjem novega trenerja Ilije Stolice, neustreznimi okrepitvami, izključitvi Issaha Abassa na prvi tekmi s Qarabagom v Stožicah so se potrdile zle slutnje, da Olimpija brez pravega golgeterja in bolje selekcionirane ekipe ne more niti prek povsem premagljivega Qarabaga. "Drug drugemu smo bili zahteven nasprotnik. Qarabag je v dveh tekmah zabil gol in to je odločilo. Moram poudariti, da so moji fantje do konca dvoboja dali vse od sebe v želji, da se uvrstimo v 2. krog kvalifikacij. Ti tekmi bomo vzeli kot veliko priložnost za naše napredovanje, da zrastemo kot ekipa in kot klub. Nadaljevali bomo v kvalifikacijah za evropsko ligo, Qarabagu pa čestitamo za uvrstitev v 2. krog kvalifikacij za ligo prvakov," je trener zmajev Ilija Stolica ohranil športno držo.
Rok Kronaveter je bil v Bakuju osamljen v napadu Olimpije. Foto: NK Olimpija/SPS
Rok Kronaveter je bil v Bakuju osamljen v napadu Olimpije. Foto: NK Olimpija/SPS

Po pričakovanjih je moral vlogo napadalca prevzeti Rok Kronaveter, Stolica je okrepil zvezno vrsto, a pred 20.000 gledalci na Republiškem stadionu Tofiga Bahramova mu ni uspelo z načrtom, da bi njegova ekipa imela večjo posest žoge od tekmeca. V 8. minuti je Kronaveter v kazenskem prostoru z enajstih metrov poslal žogo prek vrat, Kingsley Boateng, ki je tokrat dobil priložnost na desnem boku, pa bi lahko bil junak tekme, če bi v prvem polčasu po bliskovitem prodoru pravočasno podal do Kronavetra in Stefana Savića, ki sta bila pripravljena zaresti mrežo, ali pa bi v drugem polčasu natančneje streljal, potem ko se je znašel iz oči v oči z brazilskim vratarjem Vagnerjem.


"V prvem polčasu bi morali zadeti, pa bi šla tekma v povsem drugo smer," je prepričan Kronaveter, ki je še ocenil: "Menim, da smo bili enakovredni Qarabagu, toda če ne dosežeš zadetka, ne moreš napredovati. Marsikdo je pred tekmo mislil, da nas bo Qarabag razbil, pa sploh ni bilo tako. Dali smo vse od sebe, zaradi česar si nimamo kaj očitati. Moramo naprej s pokončnimi glavami."​​
 

Stolica ni tvegal


Tako kot ob porazu v Ljubljani trener Stolica tudi tokrat ni prepričal z vodenjem ekipe na vročem gostovanju v Aziji. Ob polčasu je povsem upravičeno zamenjal Savića z Maticem Črnicem, ki pa je bil prav tako preskromen. V 72. minuti je iz igre potegnil Kronavetra (?) in na igrišče poslal Danijela Miškića. "Še sem imel moči za igro," nam je zatrdil Kronaveter. V 75. minuti je moral iz igre poškodovani Macky Bagnack, Stolica pa je v igro poslal štoperja Branka Ilića.


Na vprašanje, zakaj ni posegel po bolj tvegani opciji z napadalno usmerjenim igralcem, saj je Olimpija v končnici tekme morala doseči zadetek, je srbski strokovnjak odgovoril: "Iz tega zornega kota lahko pogledamo tudi tako. Poudaril bi, da smo imeli za tekmeca zelo kakovostno ekipo. Količina tveganja po navadi ni odvisna samo od nas, temveč tudi od nasprotnika. Naša zadnja menjava je bila izsiljena, saj Ilić ni bil predviden, da bi igral, saj še vedno ni povsem zdrav. Je pa moral v igro namesto Bagnacka, ki si je poškodoval mišico. Drugače bi zagotovo na igrišče poslali bolj napadalno usmerjenega igralca, toda okoliščine so zahtevale drugačno potezo. Mislim, da bomo postopno popravili igro v napadu in zaključke akcij."
Trener zeleno-belih Ilija Stolica, prvi z leve, po mesecu dni vadbe in dveh tekmovalnih dvobojih še nima spodobne udarne postave. Foto: Roman Šipić
Trener zeleno-belih Ilija Stolica, prvi z leve, po mesecu dni vadbe in dveh tekmovalnih dvobojih še nima spodobne udarne postave. Foto: Roman Šipić

V obrambo bi lahko preselil defenzivca iz sredine igrišča Tomislava Tomića ali Putinčanina, napad pa bi denimo lahko okrepil z Asmirjem Suljićem ali Goranom Brkićem. Morda je čakal na čudež v svojem napadu, ki ga ni dočakal. Ga je pa z izključitvijo (dva rumena kartona) v izdihljajih tekme neprijetno presenetil štoper Marko Gajić. Ne smemo pozabiti, da je Qarabag nanizal vrsto nevarnih napadalnih akcij, se na trenutke tudi poigraval z obrambo zmajev, a so bili tudi njegovi asi neprepričljivi pri zaključnih podajah in strelih. Tako ostaja vtis, da je Olimpija izpadla proti v primerjavi z lansko sezono slabemu Qarabagu, ker je bila – še slabša. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije