KOŠARKA

Olimpija bo zaslužila s Šamanićem

Ljubljančani bodo polfinale nadaljevali brez 19-letnega Luke Šamanića. Hrvat je odletel v Chicago, prihodnji mesec si želi odpreti vrata v NBA.
Fotografija: Luka Šamanić (z žogo) gre po stopinjah očeta Marka, ki je igral tudi v Krki in Hopsih. FOTO: Liga ABA
Odpri galerijo
Luka Šamanić (z žogo) gre po stopinjah očeta Marka, ki je igral tudi v Krki in Hopsih. FOTO: Liga ABA

LJUBLJANA – V Novem mestu se bo drevi nadaljeval polfinale državnega prvenstva v košarki. Igralci Krke so bili po prvi tekmi proti Sixtu in porazu (74:85) precej besni na sodnike. Precej manj vroče krvi je bilo v Ljubljani, kjer je Petrol Olimpija s 74:60 porazila Helios Suns in prišla na pol poti do finala.
 

Zanimanje San Antonia


Ob odsotnosti kapetana Jana Špana, ki bo zaradi poškodbe sprednje stegenske mišice leve noge odsoten vsaj 14 dni, se je v dresu Ljubljančanov s 16 točkami izkazal veteran Domen Lorbek. Pomemben delež k uspehu zmajev je dodal 19-letni Hrvat Luka Šamanić, ki je tekmo sklenil pri 12 točkah in šestih skokih.
Luka Šamanić (z žogo) gre po stopinjah očeta Marka, ki je igral tudi v Krki in Hopsih. FOTO: Liga ABA
Luka Šamanić (z žogo) gre po stopinjah očeta Marka, ki je igral tudi v Krki in Hopsih. FOTO: Liga ABA

Če kdo, potem je Luka izkoristil letošnje razmere pri Olimpiji in v tej sezoni ob kakovostnem delu s trenerji (dela je bilo kljub temu premalo zaradi nenormalnega urnika tekem) naredil nekaj iz sebe. Zaradi njega so na tekme Olimpije začeli hoditi skavti.

Minuli mesec se je v Ljubljani mudil tudi Robert Canterbury Buford - R. C., generalni direktor San Antonia, ki ga je o Šamanićevih vrlinah zagotovo prepričal Dragan Janjić, zdaj regionalni skavt San Antonia, včasih pa v Olimpiji zaposleni skavt, ki mu je službo in pogodbo dal Janez Rajgelj, zadnji direktor Olimpije, ki mu je uspelo napolniti Stožice.
 

Že v Chicagu


Zdi se, da Šamanić polnih Stožic v Ljubljani ne bo dočakal. Kot smo izvedeli, je odločen oditi v ZDA. In res je odšel že včeraj! Kot edini košarkar iz Evrope je povabljen na večdnevni dogodek Draft combine. To pot ga v Chicagu prireja liga NBA, tja pa je vabljenih 66 igralcev. V teh dneh bodo opravili vse mogoče meritve, srečali se bodo s klubi, opravili pa tudi kakšen trening.


Sead Galijaševič iz agencije Wasserman, ki zastopa mladeniča, je potrdil, da se bo Luka vrnil v Slovenijo, ko bo Olimpija začela finale lige Nova KBM. Šamanić je eden od treh stebrov projekta, ki ga je lani najavil direktor Petrola Olimpije Roman Lisac, rekoč, da bodo zmaji živeli tudi od prodaje igralcev. Ko gre za odhod v NBA, so ti prihodki večji, a še vedno drobiž v primerjavi s tem, kar bi morala najmočnejša liga na svetu plačevati evropskim klubom.

Pa tega ne počne, evropski klubi pa so srečni tudi s tem. Ob odhodu igralca v NBA dobi klub okrog 800.000 evrov. V primeru Šamanića in Petrola Olimpije je bilo že lani ob sklenitvi večletne pogodbe določeno, koliko cekinov bo šlo zmajem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije