NOGOMET

Odslej bo Real stavil na Edna hazarderja

Nogometaši Chelseaja še drugič osvojili evropsko ligo. Tekmovanje razumljivo denarno taca za elitno ligo prvakov.
Fotografija: Eden Hazard (v ospredju) je imel trofejno slovo od upokojencev. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Eden Hazard (v ospredju) je imel trofejno slovo od upokojencev. FOTO: Reuters

BAKU – Finale evropske lige, drugorazrednega klubskega tekmovanja stare celine v nogometu, je v azerbajdžanski metropoli ponudil elitni obračun iz premier lige, dvoboj Chelseaja in Arsenala. V derbiju londonskih tekmecev so bili boljši upokojenci, saj so ugnali topničarje s 4:1 (Olivier Giroud 49., Pedro 60., Eden Hazard 65.-11m, 72; Alex Iwobi 69.) in s tem drugič po letu 2013 dvignili pokal. Za končno zmago v evropski ligi jim ga je izročil Aleksander Čeferin, predsednik Uefe.
Eden Hazard (v ospredju) je imel trofejno slovo od upokojencev. FOTO: Reuters
Eden Hazard (v ospredju) je imel trofejno slovo od upokojencev. FOTO: Reuters

Chelsea je evropsko sezono končal brez poraza, Arsenal pa je po letu 2000 (poraz v finalu z Galatasarayem) še drugič v tem tekmovanju, tedaj sicer imenovanem pokal Uefa, ostal praznih rok. Arsenalov 37-letni vratar Petr Čech je tako s porazom sklenil športno pot, nogomet pa je živa stvar in posel, zato se veliko sprememb po sezoni obeta tudi v vrstah Chelseaja.

»Zaslužili smo si to lovoriko, ta je za klub zelo pomembna. V januarju in februarju smo bili v domači ligi v težavah, a smo se odzvali na pravšnji način in si med drugim priigrali mesto v ligi prvakov za naslednjo sezono,« je modroval trener modrih, Italijan Maurizio Sarri, za katerega mnogi pravijo, da se bo preselil k Juventusu, ki ga je zapustil Massimiliano Allegri. Tudi Belgijec in prvi zvezdnik Chelseaja Eden Hazard se seli, prestopil naj bi k madridskemu Realu.

»Na obeh straneh smo začeli stresno, konec koncev je šlo za finale. A ko je zadel Giroud, se je za nas začela izjemna noč,« je ocenil sklepni obračun. Glede klubske prihodnosti pa dodal: »Sam sem svojo odločitev že sprejel, zdaj se morata dogovoriti še kluba. Lahko rečem le hvala, to je slovo. Moje sanje so bile, da zaigram v velikem klubu v premier ligi. Zdaj je čas za nove izzive,« je poudaril 28-letni Hazard, ki si želi igranja pod taktirko nogometne legende Zinedina Zidana, zdaj trenerja madridskega velikana.
 

Prenova topničarjev


Odškodnina Chelseaju za Hazardov prestop v kraljevi klub naj bi bila 130 milijonov evrov, v Realu pa naj bi žogo brcal za letno plačo 23,4 milijona evrov. Svoje je po finalu izrekel tudi Giroud. »Arsenal in Chelsea sta mi spremenila življenje, dala sta mi priložnost, da sem se kot igralec uveljavil v premier ligi. Nisem se želel veseliti zmage nad Arsenalom, a ponosen sem, da sem osvojil pokal z zdajšnjim moštvom,« je omenil med letoma 2012 in 2018 član londonskih topničarjev. Ti so s finalnim porazom izgubili možnost, da bi naslednjo sezono igrali v ligi prvakov, brez nje bodo že tretje leto zapored.

A trener ​Unai Emery pravi, da so, po dolgem kraljevanju na trenerskem stolčku Arsèna Wengerja, v obdobju prenove, igralske in rezultatske. Sicer pa je, le za primerjavo, finančna razlika med ligo prvakov in evropsko ligo velika; letošnji zmagovalec elitnega tekmovanja bo zaslužil približno 100 milijonov evrov, Chelsea pa bo prejel nekaj manj od polovice te vsote. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije