Odprtje z elementi pandemije

Olimpijske igre Tokio 2020 po novem med 23. julijem in 8. avgustom 2021. Stroški naj bi se najmanj podvojili, večina bremena na plečih japonske vlade.
Fotografija: Japonske češnje bodo morale še enkrat zacveteti, preden bodo olimpijske igre prišle v Tokio. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Japonske češnje bodo morale še enkrat zacveteti, preden bodo olimpijske igre prišle v Tokio. FOTO: Reuters

Z veliko hitrostjo so se odvili dogodki glede nesrečnih olimpijskih iger v Tokiu. Še pred 11 dnevi sta predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach in vodja organizacijskega odbora Joširo Mori zatrjevala, da bodo igre izvedli po načrtu. Dva dni pozneje je bilo rečeno, da bodo o usodi OI odločili v štiri tednih.

Čez dva dni je na pobudo japonskega premierja Šinza Abeja padla odločitev o preložitvi na prihodnje leto, datum začetka pa naj bi določili do konca tega tedna. Zgodilo se je že v nekaj urah. Igre se bodo začele 23. julija 2021, torej 364 dni pozneje. Koronavirus je dobil bitko, vojne ne bo, so odločni v deželi vzhajajočega sonca.

Olimpijske igre v Tokiu bodo trajale do 8. avgusta 2021, paraolimpijske igre bodo na sporedu med 24. avgustom in 5. septembrom, je razkril Mori na ad hoc sklicani novinarski konferenci, ko je bila na Japonskem že trda tema. Bach je sicer razmišljal tudi o izvedbi iger spomladi, a zamisel ni naletela na dovolj podpore. Igre bodo obdržale uradno ime, Tokio 2020.

Mnogo tekmovanj se bo moralo prilagoditi. Atletsko svetovno prvenstvo bodo preložili na leto 2022, je že potrdil predsednik IAAF Sebastian Coe, verjetno bo podobna usoda doletela tudi košarkarsko SP. A če bi bile igre spomladi, bi bile logistične težave še hujše, termin bi lahko škodoval EP v nogometu, ki se bo začelo 11. junija 2021.
 

Kaj z vstopnicami?


Spomladi bi bile sicer temperature za športnike in obiskovalce primernejše. Tako se jim spet obeta vročina, zaradi katere so olimpijski maraton premaknili v Saporo, 800 km severno od Tokia. Preložitev iger bo ogromen logističen zalogaj za prireditelje, ki so se na največji športni dogodek pripravljali sedem let. Izvršni direktor organizacijskega odbora Toširo Muto je priznal, da bodo dodatni stroški ogromni. Igre naj bi sprva stale 11,4 milijarde evrov, a številka bo verjetno najmanj dvakrat višja, stroški pa bodo padli na pleča japonskih davkoplačevalcev. Ni še jasno, kaj bo z že kupljenimi vstopnicami, ali bodo veljale tudi prihodnje leto ali bodo imetnikom povrnili denar.

Mori je poudaril, da bodo igre v Tokiu prihodnje leto tudi znak zmage človeštva nad virusom. Italijan Marco Balich, glavni za otvoritveno in zaključno slovesnost, je dodal, da mora odprtje vsebovati elemente pandemije, zaradi katere so igre preložili prvič po drugi svetovni vojni. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije