SP 2018

Odmeva marsejeza: ponosni, da so Francozi

Veliko francosko veselje po osvojitvi naslova svetovnega nogometnega prvaka. 
Fotografija: FOTO: Jean-Paul Pelissier, Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Jean-Paul Pelissier, Reuters

MOSKVA – Še preden so francoski nogometaši na moskovskem stadionu Lužniki prejeli medalje in pokal za naslov svetovnih prvakov, sta ponos ob velikem uspehu, ko je Francija v velikem finalu s 4 : 2 premagala Hrvaško, razumljivo razkrila selektor galskih petelinov Didier Deshamps in najboljši nogometaš finalne tekme Antoine Greizmann.

»To je nekaj najlepšega za te igralce, to mlado generacijo, je to nekaj čudovitega. Imeli smo dovolj kvalitete in dosegli smo dovolj golov. Ponosen sem. Tu sem, da dosegam zastavljene cilje,« je v prvem televizijskem intervjuju dejal Deschamps.

»Pokazali smo, da smo bili mentalno močnejši. Zmaga je zaslužena, dosegli smo štiri gole. Vesel sem. Veliko smo prestali. Moji igralci so na vrhu sveta, vsaj za štiri leta. Poraz v finalu evropskega prvenstva pred dvema letoma je zelo bolel, bil je lekcija zame in za igralce. Ta zmaga je od vseh – igralcev, svetovalcev, zveze,« je nadaljeval francoski selektor.
 

Preberite še:

Francozi v deliriju, naslov svetovnih prvakov je njihov
Incident na igrišču
FOTO in VIDEO: Spektakel v Moskvi z Niko Kljun
Ivan Rakitić: Brat Luka Modrić, sploh ne veš, kako sem ponosen

Deschamps je po koncu tekme nekaj trenutkov obstal na igrišču, v zrak dvignil roke, nato pozdravil navijače, zatem pa so ga njegovi igralci vrgli v zrak.

»Neverjetno. Mlada ekipa, ki je na vrhu sveta. Nekateri so svetovni prvaki pri 19 letih,« so bile prve besede za francoske medije. »Ta zmaga ni moja, do nje so prišli igralci. V 55 dneh smo naredili neverjetno delo. To je krona vsega. Ponosni smo, da smo Francozi. Zmaga pripada vsem. Vive le Republic,« je vzkliknil 49-letnik.

Francoski nogometaši so Hrvatom prepustili pobudo, a so svoje priložnosti znali izkoristiti in trenutek nepozornosti tekmecev tudi kaznovati. »Nismo igrali res dobre tekme, toda pokazali smo, da smo mentalno trdni. In dosegli smo štiri gole. Zaslužili smo zmago. Ekipa je garala, na poti smo imeli slabe in težke trenutke. Pred dvema letoma nas je poraz v finalu evropskega prvenstva zelo bolel, veliko smo se naučili.«

Mnogi nogometni strokovnjaki menijo, da je pred francosko reprezentanco svetla prihodnosti, saj je imel Deschamps v Rusiji mlado ekipo. Eden najbolj izstopajočih je bil Kylian Mbappe, 19-letnik je na koncu dobil nagrado za najboljšega mladega igralca prvenstva.

»Sploh ne vem, kje sem, kaj se dogaja. Zelo sem srečen. Tekma je bila težka. Prvi gol je rešil veliko stvari,« pa so bile prve misli Greizmanna.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije