ODBOJKA

Odigrali tekmo, kot so si jo lahko le želeli

Slovenski odbojkarji na EP odpihnili Belorusijo. Krila so jim dali tudi domači navijači v Stožicah.
Fotografija: Dejan Vinčić, Alen Pajenk, Tine Urnaut in soigralci so povsem ustavili Beloruse. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Dejan Vinčić, Alen Pajenk, Tine Urnaut in soigralci so povsem ustavili Beloruse. FOTO: Tomi Lombar

LJUBLJANA – Fantastično! Slovenska odbojkarska reprezentanca je v svoji uvodni tekmi skupine C na evropskem prvenstvu v Ljubljani z igrišča odpihnila Beloruse z gladko zmago s 3:0 (17, 14, 19) in potrdila napovedi, da v stožiški trdnjavi meri na najvišji dosežek. Selektor Alberto Giuliani je sicer obračun s tekmecem, ki je pred uvodom eurovolleyja grozil s presenečenjem, začel s korektorjem Mitjo Gasparinijem namesto zdravstveno načetega Tončka Šterna, v prvem nizu pa je nekaj strahu povzročila tudi težava Klemna Čebulja. Zagrabilo ga je v hrbtu, zato ga je do konca uvodnega niza fizioterapevt Haris Babić z masažo poskušal pripraviti za nadaljevanje igralnega boja.

»Tekma je bila dobra, a hkrati težka, čeprav smo nize osvajali s kar precejšnjo razliko. Prva tekma je vedno zahtevna, zato smo bili malce živčni. Tako imenovani float začetni udarci so Belorusom povzročili veliko težav, pripravili smo si čiste priložnosti za blok, obrambno igro in nasprotni napad. Belorusi so močnejši kot pred dvema mesecema, a mi smo še bolj. A to je šele prvi korak, prvenstvo je dolgo, ostati moramo na realnih tleh. V soboto nas čaka Finska, še ena težka tekma. Resda imamo nekaj težav s poškodbami, a imam veliko možnosti za zamenjave. Gasparini je tokrat zelo dobro izkoristil priložnost za igro,« je bil po tekmi zadovoljen, a tudi resen Giuliani.

»Taktično smo odigrali zelo dobro tekmo, glave so bile na pravem mestu. Na tekmeca smo se dobro pripravili, od prve točke smo bili agresivni. Izkoristili smo naš dober float servis, z njim v vsakem nizu naredili razliko, tekmo pa brez težav pripeljali do konca. Jan Kozamernik je bil odličen pri začetnem udarcu, prav tako smo bili odlični v obrambi. Tekmecu nismo dovolili njegove igre, a verjemite mi, da ni slab in bo še marsikateri ekipi v skupini trn v peti in ji delal preglavice,« je menil kapetan Tine Urnaut.
 

Razbili tremo


»Gledalci so nam pomagali, da smo odigrali tekmo, kot smo si jo lahko le želeli, sami pa smo jim z igro vrnili uslugo. A zdaj smo misli že preusmerili na naslednjo tekmo proti Finski. Že tokrat je bilo veliko navijačev, upam, da jih bo iz tekme v tekmo še več,« so bile želje srednjega blokerja Alena Pajenka. V obračunu proti Belorusiji se je sicer v Stožicah zbralo, po uradni statistiki, 4435 gledalcev oziroma navijačev.

»Tekmece smo poznali, vedeli smo, da imajo težave s float servisom, kar smo izkoristili,« je dodal Pajenkov kolega v bloku Jan Kozamernik. Podajalec Gregor Ropret pa je udaril besedno piko na i: »Težko bi si želeli kaj boljšega. So še stvari, ki jih lahko izboljšamo, a smo hitro razbili začetno živčnost, morebiti tremo. Šlo je namreč za prvo tekmo na domačem prvenstvu, kar je vedno neprijetno, a resnično smo prikazali dobro predstavo. Belorusi z izjemo začetka prvega niza niti enkrat niso bili v položaju, da bi ogrozili našo zmago. Zdaj moramo tako le nadaljevati.« Slovenija se bo drevi ob 20.30 na EP v Stožicah merila s Finsko, jutri ob isti uri pa še s Turčijo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije