KOŠARKA

Oče za Krko, sin v Olimpiji

Luka Šamanić je poleti zapustil Barcelono in se preselil v Ljubljano. Oče Marko Šamanić je vesel, ker sin nadaljuje družinsko tradicijo.
Fotografija: Luka Šamanić potrebuje trening, minute na tekmah in zaupanje trenerja Zorana Martića. Foto: Drago Perko
Odpri galerijo
Luka Šamanić potrebuje trening, minute na tekmah in zaupanje trenerja Zorana Martića. Foto: Drago Perko

LJUBLJANA – Med košarkarji, ki naj bi zaznamovali prihodnost Petrol Olimpije, je zagotovo tudi 18-letni hrvaški krilni center Luka Šamanić. Z veliko pompa je bil pripeljan v Slovenijo. Ne pride ravno vsak dan v Petrol Olimpijo igralec iz Barcelone. Luka se je za ta korak odločil, v Olimpiji so ga sprejeli odprtih rok, v njem pa vidijo igralca, ki bo v dveh, treh sezonah dal nekaj klubu, hkrati pa postal tržno zanimiv. S tem bo nekaj nazaj dobil tudi klub, ki je v fantu prepoznal talent. Minulo nedeljo je Petrol Olimpija v ligi ABA gostila Zadar, trener Zoran Martić je Luki dal priložnost, a je bil mladi Hrvat nebogljen.

Luka je košarkar, ki bo igralne minute najprej nabiral v slovenski ligi. V nedeljo pa so ga prišli pozdravit tudi njegovi najbližji. Pozorni ljubitelji košarke so hipoma opazili znan obraz: bil je Marko Šamanić, nekdanji košarkar Krke in Hopsov s Polzele. S Šamanićem starejšim smo se srečali nekaj trenutkov za tem, ko je opravil pogovor s predsednikom kluba Tomažem Berločnikom. »Predsednik je povprašal, kako se sin počuti v Ljubljani,« nam je zaupal Šamanić in navrgel, da je Luka v začetni fazi in dela prve resne korake v članski košarki.

Pridobil mišično maso

»Očitno je, da bo moral precej popraviti svojo fizično pripravljenost. Na tem intenzivno delajo. Odkar je v Ljubljani, je pridobil že štiri kilograme mišic. Košarkarsko Luka tako ali tako ni bil nikoli sporen,« razlaga oče. Izvemo, da je fant dve leti živel v Barceloni v tamkajšnji igralski akademiji. »Tam je prvo načelo jasno: najprej bodi dober človek, potem dober košarkar. Tudi zato lahko šele zdaj govorimo o Lukovem košarkarskem razvoju,« pravi Šamanić, ki je slišal za Olimpijino orientacijo. »Klub je spoznal, da ne more tekmovati s konkurenco po višini proračuna, ampak stavijo na dobro delo z mladimi.

Zato smo se odločili, da Luka pride v Slovenijo. Na tekme pridem redko. Moja košarka je mimo, sin pa potrebuje prostor, da se razvije,« trezno razmišlja Marko, ki ima na Slovenijo prijetne spomine. »Sijajno je bilo v Novem mestu in na Polzeli. Tudi zaradi teh izkušenj sem se lažje odločil, da Luka odide v Petrol Olimpijo. Lahko mirno rečem, da v Sloveniji nisem imel nikoli težav, naroda, slovenski in hrvaški, se izvrstno razumeta, vse drugo pa so politične zgodbe za en dan,« je jasen Šamanić, ki kot rezident Reke ne pozabi spomniti, da so imeli na Kvarnerju pet let izjemnega trenerja Matjaža Keka

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije