NOGOMET

Oblak in Handanović v boju za isto priznanje

Škofjeločan pod drobnogledom na derbiju v Andaluziji. Na jugu Španije dva tedna pred Matjažem Kekom.
Fotografija: Jan Oblak je prejel najmanj golov med vsemi vratarji v španskem prvenstvu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Jan Oblak je prejel najmanj golov med vsemi vratarji v španskem prvenstvu. FOTO: Reuters

LjJUBLJANA – Samir Handanović in Jan Oblak ohranjata visoki položaj v boju za neuradni naslov najboljšega vratarja Evrope v sezoni 2018/19. Konec tedna bo dobil novo priložnost za dokazovanje mlajši Škofjeločan, ki bo igral na najodmevnejši nogometni tekmi tega konca tedna.

Potem ko so se Angleži umirili in s prvim porazom Liverpoola v Manchestru dodatno začinili zanimivo sezono v premier league, bodo aktivni zgolj v obeh ligah na Iberskem polotoku. Pod lupo bo španska primera division, v kateri Real Madrid v četrtek ni unovčil gostovanja v Villarrealu, zato v boju za naslov prvaka ostaja status quo: Barcelona 37, Atletico 34, Sevilla 32 in Real Madrid 30. Ni čudno, da žanje največ pozornosti nedeljski derbi v Andaluziji med Sevillo in Atleticom (16.15), saj bi lahko eden od njiju izpadel iz igre za najvišji cilj. Atletico v zadnjem obdobju igra učinkovito in zanesljivo, z morebitno zmago bi vložil najresnejšo kandidaturo za prvi naslov prvaka po sezoni 2013/14, po kateri se mu je pridružil tudi slovenski vratar Oblak.
Derbi s Sevillo bo pravšnji izziv za Oblaka, ki je pred dnevi v pogovoru za STA potrdil vrnitev v reprezentanco: »Verjamem, da lahko izbrani vrsti veliko dam. Želja vseh je, da bi se rezultati, ki jih je reprezentanca dosegala v zadnjem času, spremenili, zato je logično, da so navijači razočarani. Moj cilj je uvrstitev na evropsko prvenstvo, kar ne bo preprosto, ampak trdno verjamem, da je mogoče.«

Na vrhu s ter Stegnom

Oblak bo torej sprejel izziv dva tedna pred rojaki; selektor Matjaž Kek bo vodil jato med 19. in 25. januarjem prav v Andaluziji, čeprav brez Oblaka in večine najvidnejših akterjev. Prav Jan spada med glavne adute Atletica v boju za naslov španskega prvaka. Zasedba trenerja Diega Simeoneja je nazadnje izgubila 24. oktobra v Dortmundu, odtlej pa nanizala deset zmag in tri remije. Atleti resda niso krenili v sezono odločno kot lani, ko so prvič izgubili šele v 17. kolu v Barceloni, v tistem obdobju pa prejeli štiri gole manj kot ob letu osorej (25:8 proti zdajšnjim 25:12). Kljub vsemu Oblak kotira na vrhu med vratarji, ki so prejeli najmanj golov v španski sezoni, 12, blizu sta le Getafe (13) in Valencia (14), prav tako ohranja največjo tržno vrednost med vsemi vratarji na svetu. Oblak in Marc-Andre ter Stegen (Barcelona) veljata po 80 milijonov evrov, sledijo David de Gea (ManUtd; 70), Thibaut Courtois (Real; 65), Alisson (Liverpool; 65), Ederson (ManCity; 60) ...

Najvišji odstotek tekem brez prejetega gola resda krasi Alissona, čeprav je Liverpool predvčerajšnjim z 1:2 klonil v Manchestru (57,1 odstotka). Tik za njim je Oblakov predhodnik v slovenski izbrani vrsti Samir Handanović (52,6), statistično najboljši vratar italijanskega prvenstva, a zavoljo starosti 34 let resda ne dosega tako visoke tržne vrednosti kot Oblak, ki bo v ponedeljek dopolnil 26 let. Oblak (47,1 odstotka) si po tem merilu deli 5. mesto s Hugom Llorisom (Tottenham). Oblak (17 tekem) in Handanović (19) sta odigrala manj tekem kot Alisson (21), zato se enakopravno potegujeta za prestižno individualno priznanje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije