JUDO

Novo priznanje za policista Fabjana

Objavljeno 02. avgust 2019 09.00 | Posodobljeno 02. avgust 2019 09.00 | Piše: Miha Šimnovec

Najboljši slovenski judoisti v Izoli pilijo formo za Tokio. Na svetovno prvenstvo brez Kaje Kajzer in Andreje Leški.

Ivo Holc, pomočnik direktorja policijske akademije, je Marjanu Fabjanu izročil posebno priznanje ob 20-letnici zaposlitve na ministrstvu za notranje zadeve. FOTO: Miha Šimnovec
IZOLA – Najuspešnejši slovenski trener Marjan Fabjan lahko bolj ali manj mirno pričakuje letošnji vrhunec v judu – svetovno prvenstvo, ki se bo čez 23 dni začelo v (pred)olimpijskem Tokiu. Če je mogoče soditi po dosežkih na turnirju za veliko nagrado, ki ga je minuli konec tedna gostil Zagreb, so njegove udarne varovanke, Tina Trstenjak, Ana Velenšek in Klara Apotekar, že v zelo dobri formi. Trstenjakova, ki bo – če se ne bo zgodilo kaj hudo nepredvidljivega – čez leto dni v japonski metropoli branila naslov olimpijske prvakinje v kategoriji do 63 kilogramov, je bila v zagrebškem Domu športov nepremagljiva. Z odmevno zmago na zadnjem tekmovanju za svetovni pokal pred svetovnim prvenstvom v Tokiu si je izdatno okrepila samozavest in dobila potrditev, da je njeno spomladi poškodovano koleno, zaradi katerega je bila prisiljena izpustiti junijske evropske igre v Minsku, spet nared za napore. Tinin podvig je v glavnem mestu Hrvaške z bronastim odličjem dopolnila Ana Velenšek (nad 78 kg), blizu novi kolajni pa je bila tudi njena polsestra, evropska prvakinja Klara Apotekar (do 78 kg), ki se je s petim mestom ustavila tik pod zmagovalnim odrom. »Klara ni bila popolnoma zbrana, kar je po svoje razumljivo, saj športniki ne morejo biti vedno stoodstotni,« je pojasnil Fabjan in posebno pohvalil obe dobitnici kolajn. »Moram priznati, da me je Ana prijetno presenetila. Borila se je zelo dobro in ugnala zelo kakovostne tekmice,« je razkril celjski strokovnjak in priznal, da ga je bilo pred slehernim dvobojem Velenškove strah, da se ne bi poškodovala. Njene nasprotnice so bile namreč dosti težje od nje, Turkinja Kayra Sayit ima, denimo, dobrih 110 kilogramov in je tako za debelih dvajset kilogramov težja od Ane, Ukrajinki Galini Tarasovi je jeziček na tehtnici pokazal celo 120 kilogramov.

Vedno startajo na kolajno

Vrhunsko pripravljenost je po poškodbi potrdila tudi rekonvalescentka Trstenjakova. »Tina je prikazala zelo dobre borbe. Storili bomo vse, da bo to formo zadržala do Tokia,« je zatrdil Fabjan, ki bi bil na svetovnem prvenstvu zelo, zelo zadovoljen z eno kolajno. »Zanjo se bo treba zelo potruditi ter premagati olimpijske, svetovne in evropske prvake. Vesel bom tudi vsakega petega mesta, čeprav vedno startamo na odličje,« je poudaril strokovni direktor pri Judo zvezi Sloveniji in glavni trener pri klubu Z'dežele Sankaku. Naše zastopstvo bo sicer v Tokiu štelo devet tekmovalcev, potem ko sta pred dnevi svojo udeležbo odpovedali Kaja Kajzer (do 57 kg) in Andreja Leški (do 63 kg). V ženski konkurenci se bosta ob omenjeni triperesni deteljici pod slovensko zastavo borili še sestri Štangar, Maruša (do 48 kg) in Anja (do 52 kg), v moški pa Adrian Gomboc, Andraž Jereb (oba do 66 kg), Martin Hojak (do 73 kg) in Vito Dragič (nad 100 kg). Vsi se te dni potijo na tradicionalnih mednarodnih pripravah v Izoli, kjer je Fabjan včeraj iz rok Iva Holca, pomočnika direktorja policijske akademije, prejel posebno priznanje ob 20-letnici zaposlitve na ministrstvu za notranje zadeve. »To je lepa gesta in mi pomeni zelo veliko,« je omenil 61-letni Celjan, ki je službo v policiji sprejel 1999., torej leto po kolajnah Urške Žolnir in Petre Nareks na svetovnih igrah mladih v Moskvi. Odgovorni na MNZ so že takrat verjeli vanj in v njegovo delo, sam pa z uspehi, ki jih dosega s svojimi judoisti, že dvajset let upravičuje njihovo zaupanje. 
Deli s prijatelji