NOGOMET

Nogometno polemiziranje do poznih večernih ur

Objavljeno 13. marec 2019 10.35 | Posodobljeno 13. marec 2019 10.35 | Piše: Jernej Suhadolnik

Matjaž Kek objavil izbrance za začetek kvalifikacij za euro 2020. Za tekmi z Izraelom in Severno Makedonijo tudi nekaj novincev.

Matjaž Kek začenja kvalifikacije za EP. FOTO: Tomi Lombar
LJUBLJANA – Novi nogometni selektor Matjaž Kek je delno prevetril reprezentanco v primerjavi z njeno zadnjo uradno tekmo v Bolgariji. Slovenci bodo naslednji četrtek krenili nad Izrael brez sedmih imen, ki so zaznamovala lanski november, jato je osvežil s peterico, v kateri je tudi povratnik v izbrano vrsto Jan Oblak.
image
Matjaž Kek začenja kvalifikacije za EP. FOTO: Tomi Lombar

S seznama so – zaradi različnih vzrokov – odpadli Amir Dervišević, Rajko Rotman, Andraž Struna, Roman Bezjak, Luka Krajnc, Leo Štulac in Rudi Požeg Vancaš, Kek pa je nanj uvrstil Jana Oblaka, Jona Gorenca Stankovića, Adama Gnezdo Čerina, Matica Kotnika in Damjana Boharja.

»Vsi pričakujemo, da bi bila Slovenija boljša, toda narediti je treba nekaj konkretnega, ne le govoriti in razpredati. Lahko polemiziramo o seznamu do poznih večernih ur, toda v kadru so trenutno najboljši fantje po mojih merilih,« je zatrdil Kek, tvorec druge slovenske nogometne pravljice, ki je doživela vrhunec junija 2010 v Južni Afriki. Mariborčan priznava, da komaj čaka na prvi dan delovne akcije, ko bo zbral jato v tradicionalni bazi na Gorenjskem.

»Štiri mesece se vozim po Evropi, se pogovarjam s fanti ali si ogledujem njihove tekme, televizijskih prenosov pa imam tako ali tako že poln kufer. Rad bi stopil na igrišče in začel delati tudi na zelenici,« je priznal Kek.
 

Selektor ne more igrati


Selektor bo zbral jato v ponedeljek ob 11. uri na Brdu pri Kranju, ko bodo tedaj prispeli opravili vadbo za povrnitev moči po zahtevnem koncu tedna, popoldne bo sledil še en skupni trening, ki prav tako ne bo mogel biti telesno prezahteven.

Slovenci bodo vadili na Gorenjskem le še v torek dopoldne, nato bodo sprejeli izziv logistično najzahtevnejšega gostovanja v letošnjih kvalifikacijah za euro 2020. Z Brnika bodo namreč poleteli v Tel Aviv, od tam potovali še v Haifo, kjer jih v četrtek ob 20.45 po našem času čaka izjemno pomembna tekma z Izraelom.

Kek bo odpeljal jato domov šele v petek, kar bo reprezentanci zagotavljalo optimalne priprave tudi za nedeljsko drugo tekmo ciklusa s Severno Makedonijo v Stožicah (20.45).
Reprezentančni seznam
Vratarji: Jan Oblak (Atletico Madrid), Vid Belec (Sampdoria), Matic Kotnik (Panionios); branilci: Bojan Jokić (Ufa), Miha Mevlja (Rostov), Nejc Skubic (Konyaspor), Aljaž Struna (Houston Dynamo), Petar Stojanović (Dinamo Zagreb), Miha Blažič (Ferencvaros), Nemanja Mitrović (Jagiellonia), Jure Balkovec (Hellas Verona); vezisti: Josip Iličić (Atalanta), Jasmin Kurtić (Spal), Rene Krhin (Nantes), Benjamin Verbič (Dinamo Kijev), Miha Zajc (Fenerbahce), Domen Črnigoj (Lugano), Jaka Bijol (CSKA Moskva), Damjan Bohar (Zaglebie Lubin), Adam Gnezda Čerin (Domžale), Jon Gorenc Stanković (Huddersfield Town); napadalci: Robert Berić (Saint-Étienne), Andraž Šporar (Slovan Bratislava), Luka Zahović (Maribor).


»Fantom želim omogočiti vse, kar nam dovoljuje okvir NZS. Morda me je še najbolj zmotila neka naveličanost, ki sem jo zaznal proti koncu lanskega leta. Vsak selektor ima svoj način dela, vsak želi najbolje in zmagati. Pričakujem odgovornost igralcev, najbolj izkušeni bodo morali prevzeti odgovornost na igrišču, saj selektor pač ne more igrati,« je sporočil reprezentantom Kek.
 
Deli s prijatelji