Nogometna žoga razdelila Nemčijo

V soboto se bo po dveh mesecih nadaljevala bundesliga.
Fotografija: Kevin Kampl visoko meri z rdečimi biki iz Leipziga. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kevin Kampl visoko meri z rdečimi biki iz Leipziga. FOTO: Reuters

Kadar na spletnih straneh zaznamo odštevanje v dnevih, urah in minutah do kakšnega dogodka ali denimo prihoda novega koledarskega leta, ne gre drugače, kot da temu vsaj za hip ne bi namenili posebne pozornosti. Tako je zdaj na strani najbolj branega nemškega dnevnika Bild, pri katerem odštevajo do sobotnega dneva D. Takrat se bo namreč na stadione vrnila nogometna žoga.

Tudi Aleksander Čeferin, prvi mož Evropske nogometne zveze (Uefa), je pred dnevi v izjavi za javnost prav Nemčijo posebej omenil kot zgled stari celini, kako država uspešno v teh dneh boja proti zloveščemu virusu ohranja nogomet in omogoča vrnitev bundeslige. Z besedami uglednega slovenskega funkcionarja so na sobotni večer začeli na ZDF, javni nemški TV, oddajo Športni studio in jo ob gostovanju predsednika bundeslige Christiana Seiferta namenili nadaljevanju domačega nogometnega plesa po natanko dveh mesecih.

Namesto da bi zdaj že imeli končni vrstni red, se pripravljali na tradicionalno slovo od sezone, berlinski pokalni finale, in misli usmerjali k euru, na katerem bi bil med prizorišči tudi München, je pred vrati komaj 26. krog – igrali ga bodo ob tradicionalnih urah (15.30, 18.30, 20.30) med soboto in ponedeljkom. Takoj za začetek bo na pladnju veliki derbi Porurja med Dortmundom in Schalkejem. V običajnih razmerah bi bile vstopnice za to prestižno tekmo že zdavnaj razprodane, tako pa zdaj navijačev na kultni areni Westfalen, največji nogometni v Nemčiji (zmogljivost 81.365 gledalcev), sploh ne bo.
 

Brez derbija v drugi ligi


Tekme brez občinstva mnogih v nemškem prostoru ne mikajo. Zadnja raziskava po vsej državi razkriva, da je kar 57 odstotkov anketirancev proti takšnemu nadaljevanju sezone, slaba tretjina se veseli sobotnega nogometnega sporeda po dveh mesecih, drugim je vseeno.

Resda je bilo tako na najvišji ravni države kot tudi v vrhu nogometne zveze nekaj pomislekov o smiselnosti nadaljevanja sezone, potem ko so iz kölnskega kluba sporočili slabo novico o nekaterih okuženih nogometaših, zdaj so se tem pridružili še trije iz drugoligaškega Dynama iz Dresdna, a koraka nazaj ne bo – nemška liga bo prva med velikimi v Evropi spet dvignila zastor. Prvenstvo se je sicer prav ob zadnjem koncu tedna nadaljevalo na Ferskih otokih, v Belorusiji pa ga sploh niso prekinjali in so kljub pandemiji nadaljevali sezono.

Tudi v Nemčiji so si sledila vprašanja, kako in dejansko kdaj naprej, toda ko je sredi prejšnjega tedna kanclerka Angela Merkel prižgala zeleno luč za športne prireditve, kajpak v posebnih razmerah in brez gledalcev na tribunah, za vodstvo lige ni bilo več ovir. Bo pa to pač posebno tekmovanje s karanteno za vse igralce in pospešenim tekmovalnim ritmom, da bi do konca junija pospravili ligo pod streho. Zapletlo pa se je že v Dresdnu, kjer zaradi 14-dnevne karantene za moštvo ne bo drugoligaškega derbija s Hannovrom, ki je bil načrtovan 17. maja. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije