SVETOVNO PRVENSTVO

Nogometašem kruh in sol, huliganom vstop prepovedan

Objavljeno 14. junij 2018 06.45 | Posodobljeno 14. junij 2018 07.07 | Piše: Rok Tamše
Danes se v Rusiji začenja 21. svetovno prvenstvo v nogometu. 32 reprezentanc bo na 12 stadionih v 11 mestih odigralo 64 tekem.
Predsednik Fife Gianni Infantino in prvi mož Rusije Vladimir Putin sta na včerajšnjem kongresu Fife napovedala odličen turnir.
LJUBLJANA – Svet se je ustavil, začel se je mundial! Od danes do 15. julija bodo na večjem delu zemeljske oble dihali povsem drugače. Sploh v 32 državah, ki imajo na 21. svetovnem prvenstvu nogometašev v Rusiji svoje reprezentance. Brez dvoma bo to dogajanje življenjski utrip najvidneje narekovalo v deželah, ki veljajo za tradicionalne velesile najbolj priljubljenega športa. V Braziliji, Argentini, Nemčiji, Španiji, Angliji in še kje je nogomet na meniju za zajtrk, kosilo in večerjo. Vse bolj podobno je v drugih državah, udeleženkah letošnjega največjega turnirja na svetu, letos debitirata najmanjši doslej – Islandija in Panama. Vseh 64 tekem na 12 stadionih v 11 ruskih mestih pa bodo z velikim zanimanjem spremljali tudi slovenski ljubitelji nogometa. Po ocenah analitikov bo svetovno prvenstvo bolj ali manj aktivno spremljala vsaj polovica svetovnega prebivalstva, ta podatek pa pove vse o pomembnosti dogodka po športni, gospodarski, socialni in kulturni plati.

image
Predsednik Fife Gianni Infantino in prvi mož Rusije Vladimir Putin sta na včerajšnjem kongresu Fife napovedala odličen turnir.

Slovenija prispeva sodnike

Slovenija se ni uvrstila na tokratni mundial, ostaja torej pri dveh nastopih na SP 2002 v Južni Koreji in na Japonskem ter 2010 v Južni Afriki. Toda vsak že površni spremljevalec najpomembnejše postranske stvari goji simpatije vsaj do ene izbrane vrste, ki se bo svetu predstavila na ruskem odru. Iz dežele na sončni strani Alp bomo s posebno pozornostjo spremljali edine slovenske predstavnike na SP. To je sodniška ekipa z Damirjem Skomino na čelu, ki je eden od 35 glavnih sodnikov. Enainštiridesetletni Koprčan spada v krog arbitrov, ki se potegujejo za sojenje na finalni tekmi, seveda pa bo marsikaj odvisno od njihovega opravljenega dela v predtekmovanju in pozneje v izločilnih dvobojih. Ob Skomini sta v elitni sodniški ekipi še dva Slovenca, pomočnika glavnega sodnika Robert Vukan in Jure Praprotnik.

Čeprav bi za prodajalke ljubezni svetovno prvenstvo, kjer je pričakovati številne nogometne navijače, moralo pomeniti priložnost za hitri zaslužek, so v edinem ruskem združenju Srebrna vrtnica za pomoč spolnim delavkam in delavcem razkrili, da je realnost drugačna. Policija je namreč prostitutkam odsvetovala prihod v 11 mest, ki so prizorišča mundiala. "Večina ilegalnih ali pollegalnih javnih hiš bo med prvenstvom zaprtih zaradi policijskih ukrepov, tiste, ki bodo še naprej delovale, bodo to počele na lastno odgovornost," je dejala Irina Maslova, direktorica Srebrne vrtnice, ki pod svojim okriljem združuje člane in članice iz 40 mest po Rusiji. Le delavke z vplivnimi meceni oziroma zaščito, ki del svojih zaslužkov kot varščino dajejo policiji in uradnikom, bodo lahko po besedah Maslove med mundialom v Rusiji delale kot po navadi.

Varnost na prvem mestu

Poseben izziv za ruske prireditelje v prvi vrsti predstavlja varnost za vse udeležence turnirja, potem ko so v minulih letih dodobra izboljšali vso potrebno infrastrukturo (stadioni, letališča, železnica, hoteli, navijaška središča). Vselej preti nevarnost huliganskih izpadov, v katerih znajo prednjačiti tudi domači srboriteži, ki so svojo brutalnost nazadnje pokazali na evropskem prvenstvu v Franciji pred dvema letoma. Od tam so domov deportirali vodjo ruskih navijačev Alekandra Šprigina, ki so mu tokrat zavrnili izdajo navijaškega potnega lista (na SP ga mora imeti vsak imetnik vstopnice, odobri ga poseben oddelek za varnost), ko je hotel na današnjo otvoritveno tekmo med Rusijo in Savdsko Arabijo, vstopnico pa so mu podarili prijatelji. »Nisem ravno presenečen,« se je pridušal Šprigin.

image
Damir Skomina je eden izmed 35 glavnih sodnikov na svetovnem prvenstvu.

V mesecu dni v Rusiji pričakujejo obisk 500.000 navijačev iz tujine, na stadionih pa si bo tekme ogledalo še 600.000 ruskih državljanov, zato je varnostni vidik turnirja tako rekoč najpomembnejši za pozitivno končno oceno. Rusi so se v tem pogledu odlično izkazali ob zimskih olimpijskih igrah 2014 v Sočiju in okolici, vendar gre tokrat za povsem drugo dimenzijo spremljanja tekem. Tudi tu želijo prikazati imenitno podobo države, zato je v organizacijo dogodka še kako vpleten predsednik Vladimir Putin. »Rad bi izpostavil Fifino zavezanost principom športa brez politike,« je na kongresu Fife dan pred začetkom mundiala pomenljivo dejal eden najvplivnejših voditeljev sveta.
41
let ima Skomina, naš kandidat za sojenje finala.
Deli s prijatelji