Ni vedel, kam ga bo ponesel skok

V Predazzu točke za svetovni pokal vsem šestim Slovencem. V Saporu naše smučarske skakalke niso bile najbolje razpoložene.
Fotografija: Anže Lanišek je v soboto zaokrožil elitno deseterico. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Anže Lanišek je v soboto zaokrožil elitno deseterico. FOTO: Reuters

Iz slovenskega zornega kota je bil po uvodni seriji sobotne tekme smučarskih skakalcev v Predazzu pogled na semafor rezultatov res čudovit, saj so bili z Domnom Prevcem (6.), Rokom Justinom (7.) in Anžetom Laniškom (9.) kar trije naši reprezentanti uvrščeni med elitno deseterico. Za nameček so se s Cenetom Prevcem (17.), Petrom Prevcem (23.) in Timijem Zajcem (27.) v drugi »polčas« prebili tudi preostali trije varovanci slovenskega selektorja Gorazda Bertonclja.

Na žalost so z izjemo najstarejšega od bratov Prevc, ki je napredoval na 17. mesto, v finalu vsi naši tekmovalci pokvarili svoje uvrstitve iz uvodne serije. Na koncu je bil z 10. mestom najboljši Slovenec in edini v top 10 državni prvak Anže Lanišek. Domen Prevc je zdrsnil na 13. mesto, Rok Justin je izgubil 11 mest, Cene Prevc in Timi Zajc pa po dve.
 

Najprej ni bil najbolj zadovoljen


»Žal sem pri drugem skoku med preletom naredil manjšo napako, zaradi česar v izteku nisem bil najbolj zadovoljen, saj nisem vedel, kam me bo pripeljal nastop. Na koncu me je na še vedno vrhunsko deseto mesto,« je bil zadovoljen z doseženim Lanišek. Glede na to, da srednje naprave niso ravno po njegovem okusu, je najmlajši od bratov Prevc znova presenetil vse po vrsti – tudi sebe. »Moj prvi skok je bil za Predazzo zelo dober. Finalni je bil tudi v redu, sem imel pa v zraku slabše razmere,« je pojasnil Domen.

Še bolj kot Prevčevi (vsi trije so si vnovič priskakali točke) sta soboto v dolini Fiemme zaznamovala nemška (daljna) bratranca Geiger. Mlajši Vinzenz je v svojo korist odločil preizkušnjo za svetovni pokal v nordijski kombinaciji, starejši Karl pa je prepričljivo dobil tekmo v skokih, potem ko je bil v obeh serijah najboljši. »Moram reči, da mi je ta skakalnica res všeč. Ko namreč zadeneš odskok, te kar izstreli z mize in nato le še uživaš,« je pojasnil starejši od bratov Geiger, potem ko je slavil prvo zmago v sezoni in skupno tretjo med elito, s katero si je izbojeval tudi rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu.
 

Krstni zmagi za Avstrijki


Če je bil 26-letni Nemec, ki sta mu družbo na odru za najboljše delala Avstrijec Stefan Kraft in zmagovalec nedavne novoletne turneje, Poljak Dawid Kubacki, zaradi svojega izjemnega odriva v ožjem krogu favoritov, pa je v Saporu za pravo senzacijo poskrbela Marita Kramer. Leta 2001 v Apeldoornu na Nizozemskem rojena Avstrijka je namreč prvič okusila slast zmage med elito. Svoj prvenec je – kar zadeva prva mesta v svetovnem pokalu – včeraj dočakala tudi njena 13 let starejša rojakinja ​Eva Pinkelnig, ki je bila dan prej tretja.

Avstrijskima skakalkama se je obakrat najbolj približala norveška zvezdnica Maren Lundby, ki se je z dvema drugima mestoma, do katerih je poletela tudi z novima ženskima rekordoma velike naprave Okurajama (139 m in 139,5 m), še utrdila na vrhu skupne razvrstitve. Slovesne razglasitve najboljših se je včeraj s tretjeuvrščeno Danielo Iraschko-Stolz udeležila še ena izkušena Avstrijka.

Slovenke, ki so bile z mislimi tudi pri poškodovani Urši Bogataj, so bile minuli konec tedna precej oddaljene od zmagovalnega odra. V soboto se je z osmim mestom najbolje odrezala Nika Križnar, točke pa sta si priskakali tudi Ema Klinec (13.) in Katra Komar (26.), včeraj pa je bila naša najvišje uvrščena Klinčeva na 16. mestu. Tik za njo je pristala Križnarjeva, Komarjeva je ponovila sobotno uvrstitev, zadnjo točko pa je osvojila Špela Rogelj (30.). Jerneja Brecl (32.), ki je predvčerajšnjim obtičala v kvalifikacijah, je obakrat ostala praznih rok. Priložnosti, da popravijo slabši vtis, bodo imele že od petka do nedelje v Zau. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije