TENIS

Ni več krhka kakor pišče

Kaja Juvan danes proti ameriški zvezdnici Sereni Williams. Wimbledon edini turnir, ki ga je gledala, ko je bila majhna.
Fotografija: Kaja Juvan se bo danes v Wimbledonu postavila po robu ameriški zvezdnici Sereni Williams. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kaja Juvan se bo danes v Wimbledonu postavila po robu ameriški zvezdnici Sereni Williams. FOTO: Reuters

LONDON – Zadnja poraza sester Williams na teniških turnirjih za veliki slam imata skupno točko v tem, da sta izgubili z mladima tekmicama. Sereno je na OP Francije ugnala 20-letna Sofia Kenin, Venus pa v Wimbledonu 15-letna Coco Gauff. Danes sledi nov obračun z najstnico, ko bo Sereno izzvala Kaja Juvan. Ameriške medije je zanimalo, ali lahko 18-letna slovenska igralka nadaljuje ta niz.

Ko manj uveljavljeni igralci dosežejo odmevno zmago, se znajdejo v središču pozornosti, pri Juvanovi se je to delno zgodilo po zmagi v 1. krogu nad Kristyno Pliškovo (6:4, 2:6, 6:4). Danes jo čaka dvoboj z najboljšo igralko v zgodovini, ki je v lovu na rekordno 24. lovoriko za veliki slam. »Kar malce strah vzbujajoče je vse skupaj. Nikdar nisem igrala niti proti tekmici iz top 50, kaj šele proti tako uspešni igralki, tako da nimam občutka, kam spadam. Veselim se, da bom igrala na veliki sceni, in to proti Sereni. Vprašanje je, koliko časa bo še igrala,« pravi Juvanova. Serena ni njena vzornica, a jo izjemno spoštuje. »Stara je 34 let, kajneda? Ne, 37! Prvič sem jo videla, ko sem imela osem, devet let, ko je bila za njo res že izjemna pot. Gledala sem Wimbledon in občudovala njo, Venus, Rogerja. V bistvu je bil Wimbledon edini turnir, ki sem ga gledala, ko sem bila majhna,« se je spomnila Ljubljančanka, ki je na travi doslej odigrala dva mladinska Wimbledona in dvakrat v Roehamptonu, prejšnji mesec je na Majorki prvič na tej podlagi nastopila med profesionalkami. Serena je osvojila sedem wimbledonskih naslovov.

Nenadoma se počuti staro

»Ko sem prvič igrala na mladinskem slamu, sem bila še precej mlada. No, zdaj ko je tu Coco, je to malce relativno, nenadoma se počutim staro. Torej, imela sem 15 let, bila sem krhka, brez moči, kot malo pišče. Odrasla sem na peščenih igriščih in zato mi je bilo na travi prvič težko, hkrati pa mi je bilo tudi všeč. Odtlej sem odrasla, igram močneje, ni pa moj tenis še na najvišji ravni, saj se posvečam še šoli in ne vadim, kolikor bi si želela. A lahko premagujem igralke iz svetovne stoterice,« je v brezhibni angleščini razčlenjevala Kaja. A Sofia Kenin je v Parizu ugnala Sereno, Coco Gauff Venus v Wimbledonu, pri čemer je bila Juvanova v pariških kvalifikacijah boljša prav od ameriške čudežne deklice (6:3, 6:3). »To vsekakor krepi samozavest, daje spodbudo, da možnosti so. A je dejstvo, da je Keninova ugnala Sereno na pesku. Dvoboj med Coco in Venus sem si ogledala v celoti, odlično se je spopadla z Williamsovo, ki bi lahko igrala bolje. Res je navdih, ko vidiš tako mlado igralko ugnati Venus,« je dejala Juvanova in na vprašanje, ali bi lahko postala naslednja najstnica z zmago proti Williamsovi, mirno odvrnila: »Dejstvo je, da nimam kaj izgubiti, borila se bom za vsako točko, nato pa bomo videli. Največja težava je, da ne vem, kaj lahko pričakujem, nimam pojma, kako močni so njeni udarci.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije