30 MILIJONOV NA DVOBOJ

Nespodobna ponudba medijske družbe DAZN

Po pisanju Ukrajincev naj bi Vladimir Kličko spet boksal 25. maja v Kijevu. Za tri dvoboje naj bi prejel od 70 milijonov do 100 milijonov evrov.
Fotografija: Ali se bo vendarle zgodil povratni dvoboj med Anthonyjem Joshuo (levo) in Vladimirjem Kličkom? FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ali se bo vendarle zgodil povratni dvoboj med Anthonyjem Joshuo (levo) in Vladimirjem Kličkom? FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Ukrajinski boksarski šampion Vladimir Kličko se je po porazu z Anthonyjem Joshuo pred skoraj natanko dvema letoma na stadionu Wembley znašel pred veliko skušnjavo. V njem je namreč še lep čas tlela goreča želja, da bi izkoristil možnost iz pogodbe in britanskega zvezdnika z nigerijskimi koreninami izzval na povratni obračun, toda po daljšem in temeljitem razmisleku je vendarle pretehtal razum. Mlajši od bratov Kličko se je odločil svoje rokavice obesiti na klin.

Toda zdaj bi si utegnil Vladimir premisliti in se vrniti v ring. Pred dnevi je namreč po pisanju nemškega časnika Bild prejel novo nespodobno ponudbo ameriškega milijarderja ukrajinskega rodu Leonarda Blavatnika, večinskega lastnika medijske platforme DAZN, ki naj bi dr. Jeklenemu kladivu ponudil že 70 milijonov evrov (torej še enkrat več kot januarja) za tri dvoboje. Med temi bi bila tudi revanša z Joshuo, s katerim ima Kličko še neporavnane račune. Da si jih želi poravnati, ni nobena skrivnost. Sploh po predstavi, ki jo je konec aprila 2017 prikazal v prvem medsebojnem obračunu za naslova svetovnega prvaka v težki kategoriji po različicah IBF in WBA, med katerim ni bil daleč od zmage. Že res, da je izgubil s tehničnim nokavtom v enajsti rundi, toda pred tem je tudi sam Joshuo spravil v nokdavn. In tedaj ni veliko manjkalo, da bi ga nokavtiral, le en ali dva natančnejša udarca …

Še vedno v zelo dobri formi

Kakor poroča ukrajinska spletna stran sportarena.com, naj bi Kličko, ki so ga v zadnjem obdobju večkrat videli v družbi Blavatnika, že sprejel ponudbo družbe DAZN. Po njihovih podatkih naj bi bila pogodba zdaj težka že več kot 100 milijonov evrov, prvega od treh dvobojev pa naj bi imel že 25. maja na Olimpijskem stadionu v Kijevu. S kom naj bi prekrižal pesti, še ni znano, jasno pa je, da njegov prvi tekmec po več kot dveh letih premora (še) ne bo eden od zdajšnjih vodilnih asov v kraljevski kategoriji. Na neuradni svetovni jakostni lestvici med težkokategorniki (nad 90,892 kg) ta čas kraljuje Joshua (22 zmag, 21 s k. o., brez poraza), sledita mu prav tako še neporažena Američan Deontay Wilder (40 zmag, 39 s k. o., 1 neodločen izid) in Britanec Tyson Fury (27 zmag, 19 s k. o., 1 neodločen izid). Na četrtem mestu je z Dillianom Whytom (25 zmag, 18 s k. o., 1 poraz) še en Otočan, najboljšo peterico pa zaokrožuje ruski veteran Aleksander Povjetkin (34 zmag, 24 s k. o., 2 poraza).
Novinarji Bilda, ki so bili Kličku pravzaprav vso njegovo profesionalno kariero precej blizu, so se, ko so se znova pojavile govorice o Ukrajinčevi vrnitvi v ring, takoj vprašali, koliko časa bi potreboval, da bi se spet spravil v vrhunsko telesno pripravljenost. In prišli do ugotovitve, da je Vladimir kljub 43 letom, ki jih je dopolnil 25. marca, še vedno v zelo dobri formi. Nič čudnega, ko pa se še zmeraj vsak dan ukvarja s športom in povrhu redno obiskuje tudi fitnes.

Govorice zanj kompliment

Še novembra je, denimo, tudi sam v enem od intervjujev priznal, da ima še vedno marsikaj v sebi. "Počutim se odlično, toda ne vem, kako dolgo lahko še vzdržujem takšno pripravljenost," se je tedaj vprašal olimpijski prvak iz Atlante '96, ki si je po amaterski karieri neprekinjeno skoraj deset let (2006–2015) lastil različne šampionske pasove profesionalnega svetovnega prvaka. Pri omenjenem nemškem časniku verjamejo, da bi se lahko Kličko znova okronal z naslovom svetovnega prvaka v enem od štirih najuglednejših združenj. Kar tri lovorike (IBF, WBA in WBO) si sicer zdaj lasti Joshua, najboljši po različici WBC pa je Wilder, ki se je – mimogrede – v začetku decembra lani v spektakularnem obračunu s Furyjem razšel z neodločenim izidom.

Kakor koli že; ukrajinski zvezdnik je sprva zanikal vse glasnejša namigovanja o tem, da bi si spet nataknil tekmovalne rokavice. "Pred dvema letoma sem boksal zadnjič in moj status je vse do danes ostal nespremenjen. Če se bo glede tega kaj spremenilo, bom to javnosti prvi sporočil jaz in ne mediji," je poudaril Kličko, čigar izjave na petkovi slovesnosti ob 70-letnici zveze nemških profesionalnih boksarjev (BDB) so bile že bolj dvoumne. "Na govorice, ki se v zadnjem obdobju pojavljajo v zvezi z menoj, češ da se bom vrnil v ring, gledam kot na kompliment. Lepo je namreč vedeti, da te želijo navijači še vedno gledati. Veseli me, da me boksarska javnost pogreša," je povedal 43-letni Ukrajinec in na neposredno vprašanje novinarja nemške Športne informacijske službe (SID), ali ga bomo še kdaj videli v ringu, z nasmeškom odvrnil: "Nikoli ne reci nikoli." 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije