FORMULA 1

Nespametni Seb olajšal delo Lewisu

Hamilton z Le Castelletom osvojil že rekordno 23. trdnjavo v formuli 1. Na zmagovalnem odru v Franciji tudi Verstappen in Räikkönen.
Fotografija: Lewis Hamilton se je v Le Castelletu veselil že svoje 65. zmage v formuli 1. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Lewis Hamilton se je v Le Castelletu veselil že svoje 65. zmage v formuli 1. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – »Lewis Hamilton v svojem razpoloženju precej niha in tudi v dirkanju ima obdobja, ko mu nikakor ne gre po načrtih. Toda iz takšnih kriz se prej ali slej izvleče. Tudi iz te se bo,« je Nico Rosberg, predlanski svetovni prvak v formuli 1 ter med letoma 2013 in 2016 Lewisov moštveni tekmec pri Mercedesu, povedal o angleškem šampionu po njegovem zgolj petem mestu v Montrealu. Kot da bi slutil, da bo Hamilton že kmalu spet udaril z vso silo. In res; 33-letni as iz Stevenagea pri Londonu je že dva tedna pozneje v Le Castelletu, kjer je najhitrejši cirkus nazadnje gostoval leta 1990, znova pokazal zobe.

Potem ko je bil najhitrejši že v kvalifikacijah, se je v zmagovite tirnice vrnil tudi na dirki in brez večjih težav v svojo korist odločil veliko nagrado Francije. Tako je slavil tretjo letošnjo in skupno že 65. zmago v formuli 1. Z njo se je Mercedesov zvezdnik spet zavihtel na vrh točkovanja za svetovno prvenstvo. »To je že moja šesta sezona v tem moštvu, s katerim od vsega začetka skupaj premikamo mejnike. Zelo sem hvaležen vsem, ki mi omogočajo takšne vikende, kot je bil ta v Le Castelletu,« se je Hamilton zahvalil odgovornim v Mercedesovi ekipi za novo, močnejšo različico pogonskega agregata M09 EQ power+, s pomočjo katerega je imel po poldrugem mesecu dne spet bolj ali manj vse pod nadzorom.

»Motor, ki je bil (upo)rabljen na sedmih dirkah, se seveda ne more primerjati z novim, svežim. Tokrat sem, denimo, vozil le tako hitro, kolikor sem potreboval za zanesljivo zmago. Nobene potrebe ni bilo, da bi dirkal hitreje,« je samozavestno dejal štirikratni svetovni prvak (v sezonah 2008, 2014, 2015 in 2017), ki je s stezo Paula Ricarda osvojil že 23. trdnjavo v formuli 1, s katero je izboljšal rekord Michaela Schumacherja. A roko na srce; pot do novega podviga mu je z nespametno potezo močno olajšal njegov najhujši tekmec Sebastian Vettel (Ferrari), ki je po odličnem startu s tretjega položaja trčil v zadek srebrne puščice Lewisovega moštvenega sotekmovalca Valtterija Bottasa in s tem obema pokvaril dirko.

Medtem ko je 30-letni Nemec, ki je zaradi trčenja prejel smešno nizki petsekundni kazenski pribitek, po menjavi prednjega krilca na koncu izvlekel peto mesto za Hamiltonom, drugouvrščenim Maxom Verstappnom (Red Bull), tretjeuvrščenim Kimijem Räikkönenom (Ferrari) in četrtouvrščenim Danielom Ricciardom (Red Bull), se je moral dve leti mlajši Finec, ki so se mu po drugem startnem položaju nasmihale stopničke, po izgubi dragocenega časa zaradi predrte gume sprijazniti šele s sedmim mestom.

»Start mi je uspel izvrstno, celo predobro, kljub temu pa se je Valtteri nekako le prebil pred mene. Čeprav sem kar zgodaj zaviral, nisem mogel preprečiti trka vanj, ker nisem imel pravega oprijema,« je Vettel takoj prevzel nase krivdo, dobro vedoč, da jo je glede na vse še zelo dobro odnesel. Naslednja preizkušnja bo že to nedeljo v Spielbergu na avstrijskem Štajerskem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije