FORMULA 1

Ne ve, ali bi lahko udaril morskega psa

V Melbournu pojutrišnjem uvodna letošnja dirka v formuli 1. Lovoriko brani Lewis Hamilton, zmago Sebastian Vettel.
Fotografija: Lewis Hamilton (desno) se zaveda, da bi mu lahko lase sivil tudi dirkač Red Bulla Max Verstappen (levo). FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Lewis Hamilton (desno) se zaveda, da bi mu lahko lase sivil tudi dirkač Red Bulla Max Verstappen (levo). FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Z veliko nagrado Avstralije, za katero bodo zeleno luč prižgali pojutrišnjem ob 6.10 po srednjeevropskem času, se bo že po tradiciji ta konec tedna dvignil zastor nad novo sezono za svetovno prvenstvo v formuli 1.
Lewis Hamilton (desno) se zaveda, da bi mu lahko lase sivil tudi dirkač Red Bulla Max Verstappen (levo). FOTO: Reuters
Lewis Hamilton (desno) se zaveda, da bi mu lahko lase sivil tudi dirkač Red Bulla Max Verstappen (levo). FOTO: Reuters

Uvodna preizkušnja v Melbournu bo sicer minila tudi v znamenju žalovanja za včeraj preminulim Charliejem Whitingom, dolgoletnim direktorjem dirk v kraljevskem avtomobilističnem razredu, za katerega je bila v 67. letu starosti usodna pljučna embolija.

Njegova nepričakovana smrt je med drugimi pretresla Mercedesovega zvezdnika Lewisa Hamiltona, branilca naslova svetovnega prvaka, ki bo znova med glavnimi kandidati za končno zmagoslavje. A pred današnjima uvodnima prostima treningoma je imel – pravzaprav vsi dirkači – več vprašanj kot odgovorov.

»Zimska testiranja so nekaj že pokazala, toda šele po sobotnih kvalifikacijah bomo v resnici vedeli, kje stojimo,« je radoveden 34-letni Anglež, ki kljub vsem uspehom – zanimivo – ne kipi od samozavesti. »Pozimi nisem govoril sranja, ko sem opozarjal na to, da nas čaka še veliko dela,« je poudaril in pribil, da ima popolno zaupanje v Mercedesovo ekipo.
 

Po testiranjih zavihali rokave


»Ko vidim, kako se vsi trudijo v našem moštvu, dobim še dodaten zagon. To je zame sila navdihujoče. Po prvih testiranjih je imel, denimo, vodja naše ekipe Toto Wolff v tovarni govor, med katerim je večkrat izpostavil, da moramo vsi skupaj zavihati rokave. Vem, da si vsak (so)delavec po svojih najboljših močeh prizadeva, da bi z moštvenim sotekmovalcem Valtterijem (Bottasom) dobila najboljši dirkalnik.

Med testiranji smo se opazno izboljšali, določene novosti smo s seboj pripeljali tudi v Melbourne, vendar pa imajo izboljšave zagotovo tudi pri Ferrariju,« je Hamilton s prstom pokazal na najhujše tekmece s Sebastianom Vettlom na čelu.

Ob 31-letnem Nemcu, lani najhitrejšem na veliki nagradi Avstralije, bo letos Ferrarijevega poskočnega vranca z oznako SF90 krotil tudi Monačan Charles Leclerc, ki je po koncu prejšnje sezone zamenjal Kimija Räikkönena. Ledeni Finec zdaj brani barve Alfe Romea, v katero se je ekipa preimenovala iz Sauberja, pri katerem je sicer Räikkönen leta 2001 začel kariero v formuli 1.
 

Užival v deskanju na valovih


Ko so Lewisa vprašali, ali si želi že v Albert Parku potrditi, da je gospodar najhitrejšega cirkusa, je odvrnil, da mu to ni tako pomembno. »Sezona je dolga, moj glavni cilj je redno dosegati vrhunske rezultate, drugo me ne zanima,« je odvrnil angleški šampion, ki mu je od zimskih počitnic najbolj v spominu ostalo deskanje na valovih.

»Vendar pa tega nisem počel v Avstraliji, saj je tu veliko morskih psov in nobenih mrež v vodi. Avstralci so res nori! Rečejo ti, da moraš morskega psa, če se ti preveč približa, zgolj močno udariti po glavi. A se bojim, da tega ne bi bil sposoben,« je še dejal Hamilton. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije