VISOKI CILJI

Ne reče, da po divjem poletju ne bo raztrgal

Očetovstvo je tudi Filipu Flisarju malo zmešalo glavo. V novi sezoni si želi troje stopničk in kolajno na SP.
Fotografija: Filip Flisar (na fotografiji z Ilko Štuhec) se zaveda, da ne more več delati čudežev. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Filip Flisar (na fotografiji z Ilko Štuhec) se zaveda, da ne more več delati čudežev. FOTO: Uroš Hočevar

MARIBOR – Najboljši slovenski smučarski krosist Filip Flisar že nestrpno pričakuje prvi sneg. "Zaradi snežne krize na ledenikih sem imel v letošnjem pripravljalnem obdobju malo manj treningov na snegu. A brez skrbi, običajno se dobro pripravim in vem, da sem dobro pripravljen, seveda pa nikoli ne veš vnaprej, kako se bo izteklo," je 31-letni Mariborčan razmišljal na tradicionalni predstavitvi reprezentanc Smučarske zveze Slovenije (SZS) pred začetkom nove tekmovalne zime.

Pride tudi takšno leto

Za njim je – kot je zaupal – kar divje poletje. "Postal sem foter in imel dosti dela s hčerkico, poleg tega mi je zbolela mati, tako da nisem mogel vaditi tako, kot sem si zamislil. Takšne zadeve ti poberejo precej časa in fokusa, prioritete v življenju so pač znane in tem sem se tudi podredil. A tako pač je, pride takšno leto," je povedal Flisar in zatrdil, da se je glede na okoliščine pripravljal po svojih najboljših močeh, pri čemer je ponovil, da moraš biti kot vrhunski športnik za največje dosežke stoodstotno osredotočen na svoje naloge. Kot je priznal, mu je očetovstvo zagotovo malo zmešalo glavo, tako da z mislimi ni mogel biti vseskozi povsem pri stvari. "Zagotovo se to nekje pozna, vendar po drugi strani nisem več najmlajši tekmovalec. Ker imam določene izkušnje, vse to le ne bi smelo preveč vplivati na moje smučanje," je presodil svetovni prvak iz Kreischberga '15. Če bi svojo zdajšnjo pripravljenost primerjal s tisto pred letom dni, bi rekel, da je bila pred letom dni dosti boljša. "A se mi je že zgodilo, da sem kakšno zimo pričakal zelo dobro pripravljen, pa mi nato ni šlo po načrtih, tako je bilo, denimo, v prejšnji sezoni. Zato ni rečeno, da letos, ko sem imel malo manj možnosti za optimalno pripravo, ne bom raztrgal na prvi tekmi. Bog ve, to je vedno loterija," se je Filip ozrl k uvodni preizkušnji svetovnega pokala, ki bo med 6. in 8. decembrom v Val Thorensu.

Vsega se ne da doseči

Zaradi rojstva hčerke in materine bolezni ni mogel niti kolesariti toliko, kot bi si želel. Na kolesu – tako na gorskem kakor tudi na tistem za bmx – je preživel bistveno manj časa kot v prejšnjih letih. Kot je razkril, se je udeležil le treh tekem. V prejšnjih letih je imel določene cilje tudi v kolesarstvu, letos pa si jih prav zaradi omenjenih stvari ni mogel zastaviti. Tudi sicer dolgoročnih na dveh kolesih nima. "Imam že 31 let in zavedam se, da ne morem več delati čudežev. Seveda sem tudi v kolesarstvu poskušal narediti največ, kolikor sem lahko, dosegel nekaj dobrih rezultatov, na koncu koncev sem bil predlani deseti na svetovnem prvenstvu v štirikrosu, kar je nerealen dosežek za nekega smučarja. A kakšne olimpijske igre so zdaj vendarle zunaj mojega kolesarskega dosega. Preprosto nimam več dovolj energije, vsega v življenju pač ne moreš doseči, čeprav sem takšen, da bi rad preizkusil vse. Vendar zdaj iz leta v leto bolj spoznavam, da je treba včasih stopiti korak nazaj, da lahko uživaš v vsem, kar imaš. Vsega se preprosto ne da, emšo se pozna," je še dejal Flisar, ki bo konec marca 2019 pozitivno ocenil svojo sezono, če bo vsaj trikrat na stopničkah, svojo vitrino pa bi rad obogatil še s kakšno kolajno s svetovnega prvenstva, ki bo prihodnje leto na začetku februarja v Park Cityju. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije