KOLESARSTVO

Ne bo tako lahko, kot je morda videti

Tadej Pogačar glavni slovenski adut na 26. dirki po Sloveniji. Bitka za zeleno majico se bo odločala na Primorskem.
Fotografija: Tadej Pogačar se spogleduje z zeleno majico na dirki po Sloveniji. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Tadej Pogačar se spogleduje z zeleno majico na dirki po Sloveniji. FOTO: Roman Šipić

LJUBLJANA – Kolesarska dirka po Sloveniji bo letos (od 19. do 23. junija) naredila korak naprej. Mednarodna zveza (UCI) ji je podelila status ekstra kategorije, zato bo za zmage na voljo še več točk. Te bodo letos posebno dragocene, ker bodo pri UCI drugo leto na novo podeljevali licence ekipam za svetovno serijo, zato bodo tudi velike tuje ekipe v Slovenijo prišle motivirane.
Tadej Pogačar se spogleduje z zeleno majico na dirki po Sloveniji. FOTO: Roman Šipić
Tadej Pogačar se spogleduje z zeleno majico na dirki po Sloveniji. FOTO: Roman Šipić

»Imamo smolo s koledarjem, ki je takrat res natrpan, letos pa bodo hkrati z našo dirko potekale še evropske igre, kamor bo zagotovo odšlo kar veliko kolesarjev. A na to nimamo vpliva, kljub temu sem prepričan, da bo konkurenca tudi letos zelo močna,« je poudaril direktor dirke Bogdan Fink. V Slovenijo bo pripeljal 19 ekip – iz svetovne serije Bahrain Merida, Mitchelton Scott, UAE Emirates, Dimension Data in Bora Hansgrohe –, prijavljenih je še osem prokontinentalnih, pet kontinentalnih in reprezentanca Slovenije.​
 

Start v Ljubljani, cilj v Novem mestu


Cilj prve etape, ki se bo letos začela v Ljubljani, bo v Rogaški Slatini. Čeprav karavano čaka 1800 višinskih metrov, je pričakovati sprint glavnine. »To bo kar resen start dirke, ne bo nam lahko, čeprav je mogoče tako videti. Ker priložnosti za sprinterje ne bo veliko, pričakujem, da bodo največje ekipe obdržale glavnino skupaj,« pravi Marko Kump, ki bo letos v sprintih glavni slovenski adut, saj po vrnitvi v Adrio Mobil spet dirka v šampionski formi.

Druga etapa med Mariborom in Celjem bo razgibana, v zaključku se bodo kolesarji povzpeli na Celjsko kočo z druge strani kot lani, po spustu pa jih čaka še 13 kilometrov ravnine do ciljne črte. »Do Celjske koče bodo vsi prišli precej sveži, živčno bo, tam pričakujem, da se bo glavnina razbila in da bo do cilja skupaj prišlo okrog 20 kolesarjev. Upam, da bom med njimi,« si želi Tadej Pogačar, ki bo na dirko prišel z ekipo UAE Emirates, ob njem bo v moštvu tudi Jan Polanc.

Pogačar je lansko dirko končal na četrtem mestu, tokrat pa ne skriva, da meri višje: »Če bo šlo vse v redu in če bom v približno takšni formi, kot sem bil na dirki po Baskiji, potem bom zagotovo ob najboljših. Želja je zelena majica!«

Pot do nje za Pogačarja ne bo preprosta, v tretji etapi karavano čaka pot iz Štajerske prek Gorenjske do Idrije, ki bo po letu 1994 spet del trase slovenske pentlje. V zaključku bo na sporedu strm vzpon na Medvedje brdo in nato tehnično zahteven spust do cilja v Idriji. »Ta etapa je še malo težja kot druga, selekcija bo velika, menim pa, da bo o zmagovalcu na koncu odločil kar spust,« še pravi Pogačar.

Glavno delo v boju s konkurenco ga bo čakalo predzadnji dan, ko se bo dirka odločala na vzponu na Predmejo s skoraj 800 višinskimi metri in nato na spustu do cilja v Ajdovščini.

Etapa bo razgibana in precej bolj zahtevna, kot kaže profil, opozarja Pogačar: »Zaradi vetra in klancev bo že pred Predmejo nastala selekcija, nato pa bo šlo na nož. Računati bo treba tudi na bonifikacijske sekunde na letečih ciljih, saj bi bile razlike lahko zelo majhne.« Zadnji dan dirke bo namesto kronometra na vrsti le še parada šampionov s ciljem na novomeškem Glavnem trgu. Spet bo odločal vstop na Kandijski most, ki ga Kump pozna na pamet, zato bo tam gotovo v igri za zmago. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije