Navzven videti vse lepo, navznoter pa ...

Norveški smučarski skakalec Marius Lindvik ne bi mogel bolje začeti novega leta. Na vrhu še naprej Japonec Rjoju Kobajaši, od naših najbolje kaže Domnu Prevcu.
Fotografija:
Odpri galerijo

Novo (koledarsko) leto se je v smučarskih skokih začelo s precejšnjim presenečenjem. Ne Japonec Rjoju Kobajaši (4.), ne Avstrijec Stefan Kraft (13.), niti Nemec Karl Geiger (2.) – omenjene tri ase, ki so jih poznavalci tega športa uvrščali v najožji krog kandidatov tudi za podvig v Garmisch-Partekirchnu, je na drugi tekmi novoletne turneje s premierno zmago med elito zasenčil Norvežan Marius Lindvik.

Mladi Skandinavec po sila povprečnih nastopih na uradnem treningu in v kvalifikacijah, v katerih je pristal šele na 35. mestu, ni bil niti v širšem krogu favoritov. »V torek sem se še nekoliko boril s skakalnico; imel sem določene težave, ki pa sem jih – ko sem spoznal, kako je treba na njej skakati – uspešno rešil. Bolje res ne bi mogel začeti novega leta,« je od silne sreče žarel Lindvik, ki si je pot do prvega mesta tlakoval v uvodni seriji, v kateri je s 143,5 metra izenačil deset let star rekord naprave Švicarja Simona Ammanna.

»Čeprav sem že takoj po odskoku vedel, da me bo odneslo daleč, nisem pričakoval rekordne daljave,« je priznal 21-letni Norvežan, potem ko je postal 164. zmagovalec tekme za svetovni pokal. Kot novinec na novoletni turneji je moral imeti na silvestrski večer (na)govor pred vsemi reprezentančnimi kolegi, trenerji in preostalimi člani ekipe, po besedah Johanna Andreja Forfanga (9.) pa je Lindvik s krstom opravil zelo dobro. Med drugim je razkril svoje visokoleteče cilje v sezoni, ki pa se še niso nanašali na Garmisch-Partenkirchen.


»Čeprav za tokratno tekmo nisem imel nobenih pričakovanj, sem globoko v sebi vedel, da sem dobro pripravljen. Že nekaj časa skačem na visoki ravni, zdaj so se mi končno pokrili vsi dejavniki,« je bil nasmejan mladinski svetovni prvak iz Kanderstega '18, ki se je v skupni razvrstitvi za svetovni pokal povzpel na peto mesto, v seštevku turneje pa na četrto, pri čemer ga od vodilnega Rjojuja Kobajašija loči 18,9 točke, od tretjeuvrščenega Poljaka Dawida Kubackega pa 10,4. »Moja zdajšnja forma je – kot sem že rekel – prava, na to, kako skače konkurenca, pa nimam vpliva,« je Lindvik diplomatsko odgovoril na vprašanje, kako zdaj ocenjuje svoje možnosti v boju za prestižnega zlatega orla.
 

V nogah ima več, kot je iztržil


Slovenski skakalci so na žalost že izpadli iz boja za odmevnejšo skupno uvrstitev, potem ko so na novega leta dan tekmovali v podobnem slogu kot na uvodni postaji v Oberstdorfu. V finale se je uvrstila ista četverica, najvišje pa je tokrat z 12. mestom segel Peter Prevc. Toda znova je imel – če sodimo po odličnem nastopu v kvalifikacijah, v katerih je delil tretje mesto z Rjojujem Kobajašijem – v nogah več, kot je na koncu iztržil. Boljši dosežek je spet zapravil v uvodni seriji, po kateri je držal šele 19. mesto. Z osmim dosežkom finala je pridobil sedem mest.

»Moral bom dobro razmisliti, zakaj se mi dogaja, da mi na treningu, v kvalifikacijah in poskusni seriji uspevajo zelo dobri skoki, v prvi pa jih ne ponovim. Vsekakor bom moral izboljšati zlasti uvodne nastope na tekmah. Skakalci smo si namreč tako zelo blizu, da lahko že majhne stvari povzročijo velike spremembe,« se zaveda 27-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih. Domen Prevc (17.) in Timi Zajc (18.) sta v Garmischu zadržala svoji izhodišči iz prvega polčasa, Anže Lanišek (21.) je v finalu preskočil pet tekmecev, Rok Justin pa je zasedel 34. mesto. V seštevku turneje ostaja v najboljšem položaju Domen Prevc, ki je z devetim mestom za zdaj najbližje uresničitvi cilja našega strokovnega vodstva z glavnim trenerjem Gorazdom Bertoncljem na čelu – preboju med osmerico.


S tem, kar so njegovi izbranci doslej prikazali na prvem vrhuncu sezone, slovenski selektor ni povsem zadovoljen. »Fantje so (bili) zakrčeni, naredili so nekaj napak, zaradi katerih jih ni odneslo dovolj daleč. V drugi seriji so stopnjevali svoje nastope in z njimi smo zadovoljni,« je na včerajšnjem srečanju s slovenskimi poročevalci v Innsbrucku ponovil 43-letni Kranjčan, ki se nadeja, da bodo naši reprezentanti na Bergislu, na katerem bodo danes (14.00) kvalifikacije za jutrišnjo tekmo (14.00), vendarle sestavili po dva vrhunska skoka. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije