SMUČARSKI TEKI

Napad nekoč premalo agresivne

Alenka Čebašek je lani že hotela skleniti kariero v smučarskih tekih. Letos se je izkazala na novoletni turneji, ko je pokorila Alpe Cermis.
Fotografija: Alenka Čebašek je pozitivno zasukala svojo športno pot. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Alenka Čebašek je pozitivno zasukala svojo športno pot. FOTO: Roman Šipić

LJUBLJANA – Novoletno tekaško turnejo je po treh letih spet končala slovenska tekmovalka, kaj ena, celo dve. Na cilju brutalnega vzpona na italijanski Alpe Cermis je Alenka Čebašek Tour de Ski končala na 21. mestu, Anamarija Lampič mesto za njo. Peklenska preizkušnja je bila mučna, Čebaškovo so grabili krči v preponi, a je stisnila zobe in zdržala do konca, zanimivo pa je, da je 29-letnica po prejšnji zimi celo kanila skleniti svojo športno pot.

»Lanska sezona pač ni bila to, kar sem si želela, moj načrt je resda že bil, da zaključim kariero. A želela sem se posloviti na boljši način, tudi rezultati na olimpijskih igrah v Pjongčangu so bili lepi. Dali so mi motivacijo za naprej, tako da sem podaljšala športno pot,« je o zasuku začela pripovedovati smučarska tekačica iz Sela pri Bledu. »Sicer sem bila zadovoljna, da je leta 2016 za glavnega reprezentančnega trenerja prišel Italijan Stefano Saracco, zaželela sem si nekaj spremembe pri delu. Glede rezultatov se pri meni to ni toliko pokazalo za dobro, z novim glavnim trenerjem Nejcem Brodarjem že od nekdaj zelo dobro sodelujem, pa tudi njegov pomočnik Ola Vigen Hattestad je velika dodatna vrednost, glede treninga ima zelo veliko izkušenj. Ta kombinacija se je pokazala za zelo dobro,« je nadaljevala Čebaškova.

Temelj telesna priprava

»Na treningu je poudarek tako na sprintu kot na teku na razdaljo. Res pa je, da sprint v smučarskem teku ni tisti izraziti sprint, kot je denimo v atletiki, zahteva veliko vzdržljivosti. Na tem sem veliko delala, sprinte je le treba zdržati, so le dolgi, tudi po več kot tri minute. Letos imam boljše rezultate tudi v sprintu, pokazalo se je, da je – če je telesna priprava dobra – vse lažje. V preteklosti so mi malce prigovarjali, da nisem zadosti napadalna ali da se ne znajdem dovolj v kontaktu. Pač takrat pripravljenost ni bila na takšni ravni, da bi lahko bila boljša,« hvali trenersko ekipo.

»Zagotovo bi si želela večjo podporo Smučarske zveze Slovenije, v preteklosti je bilo za nas tekmovalce bolje poskrbljeno. Če nisi niti prav uspešen, pa se tudi kaj dosti ne moreš bojevati in ti ne preostane drugega, kot da treniraš.« Veliki besedni finale je ostal za peklenski vzpon na Alpe Cermis. »Enkrat v karieri sem si želela priti do konca Tour de Skija. To sem si želela že v preteklih sezonah, a če se zgodi slabši dan, padec ali da smuči niso najbolje pripravljene, vse to šteje. Letos se je dosti dobro izšlo in sem vesela, da imam opravljenega tudi Alpe Cermis,« je v besedni cilj pritekla Alenka Čebašek.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije