ODBOJKA

Največja športnikova želja uvrstitev na olimpijske igre

Slovenski odbojkarji pilijo formo za olimpijske kvalifikacije v Gdansku. V Tokio bo šel le najboljši iz skupine s Poljsko, Francijo in Tunizijo.
Fotografija: Slovenski odbojkarji pogledujejo proti cilju, uvrstitvi na OI. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Slovenski odbojkarji pogledujejo proti cilju, uvrstitvi na OI. FOTO: Roman Šipić

LJUBLJANA – Poletje je sicer bolj namenjeno počitku, a v odbojkarskem športu je to obdobje, potegnilo se bo vse do septembra, ko so reprezentančni boji najbolj vroči. Slovenska moška izbrana vrsta je tako v Kranjski Gori začela priprave na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu, v Gdansku bodo od 9. do 11. avgusta tekmice Francija, Tunizija in Poljska.

Na OI se bo prebilo le prvouvrščeno moštvo skupine. Izbranci selektorja Alberta Giulianija so sicer z nedavno zmago na pokalu izzivalcev in uvrstitvijo v elitno ligo narodov uresničili prvega od treh ciljev v letošnji sezoni.

»Kvalifikacijski turnir za ligo narodov v Ljubljani nam je pokazal, kje so naše težave, kaj moramo rešiti. Raven igre bomo morali še dvigniti in se povsem osredotočiti na olimpijske kvalifikacije. Igrali bomo proti močnim ekipam in od igralcev pričakujem enak entuziazem kot doslej. Francija in Poljska veljata za močni ekipi, a tudi mi imamo dobro in naredili bomo vse, da pridemo na njuno raven. Zagotovo se bomo maksimalno potrudili,« je navrgel Giuliani.
Slovenski odbojkarji pogledujejo proti cilju, uvrstitvi na OI. FOTO: Roman Šipić
Slovenski odbojkarji pogledujejo proti cilju, uvrstitvi na OI. FOTO: Roman Šipić

»Potrudili se bomo, da bomo odigrali najboljšo mogočo odbojko, in če bo to dovolj, da premagamo Francoze, Poljake in Tunizijce, bomo zelo veseli. Zato smo se po pokalu challenger in tednu dni počitka tako hitro zbrali, da si prizadevamo, da bomo igrali najboljšo mogočo odbojko,« je svoje povedal reprezentančni kapetan Tine Urnaut.

»Največja želja vsakega športnika je uvrstitev na olimpijske igre in tako bo tudi za nas to največje tekmovanje v tej sezoni, čeprav doma gostimo evropsko prvenstvo. Poljaki, še posebno ko igrajo doma, in Francozi, ti grizejo za vsako žogo, so res močni. Treba bo prikazati tri vrhunske tekme,« je omenil bloker Alen Pajenk.
 

Poljaki vselej padli


Sprejemalec Alen Šket je dodal: »Res je, da imamo zelo težko skupino. A ne glede na vse imamo s Poljaki v zadnjih dveh letih dobre izkušnje, saj smo jih vselej premagali. Francozi imajo prav tako zelo dobro ekipo, a z našo pravo igro, našim pravim pristopom smo zmožni premagati vsakogar v skupini.«

Slovenci bodo pred Gdanskom odigrali tudi pripravljalni tekmi proti Italiji, v sredo v Civitanovi in v petek v Chietiju. V ponedeljek pa se bo zbrala ženska odbojkarska vrsta, začela bo priprave na evropsko prvenstvo, ki se bo začelo 23. avgusta. Tekmice varovank selektorja Alessandra Chiappinija na Poljskem bodo za uvod gostiteljice, nato pa Belgija, Portugalska, Italija in Ukrajina. Najboljši slovenski odbojkarji in odbojkarice na mivki bodo drevi odločili, kdo bo pobral državne naslove.

Danes od 15. ure bodo zaključni boji na kranjskem parkirišču Stara Sava, naslova pa branijo Danijel Pokeršnik in Tadej Boženk ter Tjaša Kotnik in Tjaša Jančar. Pokeršnik sicer naslova ne brani v paru z Boženkom, s katerim sta bila najboljša v zadnjih treh sezonah. Moči je tokrat združil s Sergejem Drobničem. »Želim si osvojiti še osmi naslov in izenačiti dolgoletni rekord Jasmina Čuturića,« pravi Danijel Pokeršnik. Tjaša Kotnik in Tjaša Jančar pa si želita še tretje lovorike. »Upam, da bo obveljal tisti pregovor, tudi v tretje gre rado,« je dejala Jančarjeva. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije