SP V NOGOMETU

Načeti gavči še pod večjim stresom

Argentina proti Nigeriji išče rešilno bilko za obstoj na svetovnem prvenstvu. Vsled razkola v reprezentanci so vse oči uprte v rešitelja Lionela Messija.
Fotografija: Lionel Messi FOTO: AFP
Odpri galerijo
Lionel Messi FOTO: AFP

SANKT PETERBURG – Za Argentino bo drevi na svetovnem nogometnem prvenstvu vse v slogu biti ali ne biti. Po neodločenem izidu z Islandijo in ponižanju proti Hrvaški morajo gavči premagati Nigerijo, če še želijo upati na preboj v osmino finala mundiala.

Izbrancem selektorja Jorgeja Sampaolija, že pred tekmo proti ognjenim so bili psihično videti bledi kot izžete krpe, tri točke proti Afričanom, te so premagali v vseh dozdajšnjih štirih medsebojnih dvobojih na SP, prinašajo napredovanje, a le v primeru, da Islandija ne bi šokirala že v osmino finala uvrščenih hrvaških nogometašev. Pa tudi v tem primeru bi Argentina, ob morebitni izdatni zmagi, lahko napredovala po razliki v zadetkih.

A matematika je eno, dejansko stanje pa nekaj povsem drugega. Argentinska zveza je pred odločilnim dvobojem morala celo potrditi, da bo selektor Sampaoli s klopi vodil tudi morebitno zadnjo tekmo Južnoameričanov na ruskem mundialu, saj so vse glasnejše govorice o razkolu med njim in igralci. »V osrčju moštva je opaziti veliko jezo. Sam pri sebi sem besen, saj nihče, ki nosi sveti argentinski dres, ne bi smel dovoliti, da ga tako pregazi Hrvaška, ki ni takšna nogometna velesila, kot so Nemčija, Brazilija, Nizozemska ali Španija,« se je zareklo Diegu Maradoni, kapetanu zmagovite argentinske reprezentance s SP leta 1986. Lionel Messi naj bi bil podoben pospeševalec svojega moštva kot včasih Maradona, a finale mundiala pred štirimi leti in nato dve sklepni tekmi južnoameriškega prvenstva niso prinesli končnega zmagoslavja gavčev.

Messi je v soboto sicer napolnil 31 let, kar pa je bilo tudi znamenje, da se izteka čas, ko lahko zvezdnik svetovnega nogometa s podobnimi predstavami kot v dresu Barcelone še prinese zaključno slavje svoji nacionalni vrsti. »Z Leom je vse v redu. Je pač človek, ki ima svoje frustracije, saj se v reprezentanci stvari niso iztekle, kakor bi si sam želel. Pa tudi mi drugi. Ali vam je to všeč ali ne, smo svetovni podprvaki in to moramo naposled pokazati tudi na igrišču,« se opogumlja Messijev reprezentančni soigralec Javier Mascherano, ki kapetana zelo dobro pozna, saj je bil v Barceloni njegov ekipni kolega kar osem sezon.

Messi je v Rusiji doslej še brez doseženega zadetka, pri remiju 1:1 z Islandijo je zapravil celo najstrožjo kazen. »To je poleg odločilne tekme v kvalifikacijah z Ekvadorjem najbolj kritičen in stresen položaj, v katerem sem se znašel v izbrani vrsti,« je opomnil Lucas Biglia, ki tako kot drugi upa, da bo nogometni čarovnik iz Rosaria naposled zasijal kot sonce na argentinski zastavi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije