SKOKI

Na trnih le zaradi norveškega rekorderja

Objavljeno 07. oktober 2019 10.43 | Posodobljeno 07. oktober 2019 10.43 | Piše: Miha Šimnovec

Anže Lanišek zmagal na finalu poletne različice svetovnega pokala v Klingenthalu. Lovorika Poljaku Dawidu Kubackemu, Timi Zajc kot najboljši Slovenec skupno tretji.

Anže Lanišek je v Klingenthalu preskočil vse tekmece. FOTO: Jože Suhadolnik
LJUBLJANA – Anže Lanišek je po dveh letih spet okusil slast zmage v veliki nagradi pod okriljem Mednarodne smučarske zveze (FIS), toda v nasprotju s podvigoma, ki ju je predlani dosegel v nekoliko okrnjeni konkurenci v Čajkovskem, je 23-letni skakalec iz Domžal predvčerajšnjim v Klingenthalu ugnal domala vso svetovno elito.

Zaradi zahtevnih in spremenljivih vetrovnih razmer so nemški prireditelji tokrat pod streho spravili zgolj eno serijo, član SSK Mengeš, ki je nastopil s startno številko 20, pa je v njej zablestel s sijajnim skokom, dolgim 139,5 metra. In potem se je zanj v hladnem vremenu, ki ga je spremljal dež, začelo dolgo in mučno čakanje na prostoru za vodilnega tekmovalca.
 

Menil, da ga bo Lindvik prehitel


Najbolj, na točko, se mu je približal Norvežan Marius Lindvik, ki je z izdatnejšo pomočjo vzgornika (1,92 m/s, – 20,7) kot Lanišek (0,37 m/s, – 4,0) poletel do novega uradnega poletnega rekorda arene Vogtland (148 m). »Mariusa je odneslo res zelo daleč, zato sem vedel, da bo zelo blizu. Če sem iskren, sem mislil, da me bo prehitel, zaradi česar sem bil na trnih. Na srečo je ostal za menoj,« je razkril Žaba, ki po svojem skoku že lep čas ni bil tako vesel, kot je bil po sobotnem.
Kubackega čaka še precej dela
Dawid Kubacki (131,5 m), ki je s petim mestom za četrtouvrščenim japonskim zvezdnikom Rjojujem Kobajašijem (130 m) prav v Klingenthalu z vrha zrinil dotlej vodilnega Japonca Jukijo Sata (127 m), ki se je moral za konec sprijazniti z 11. mestom, se je drugič po letu 2017 veselil skupne zmage v veliki nagradi FIS. "Ker sem izpustil kar štiri tekme, sem bil presenečen, da sem bil po tekmi v Hinzenbachu v vrhu. V Klingenthalu se nisem obremenjeval s skupno uvrstitvijo, želel sem le dobro tekmovati, in to je dobro delovalo," je dejal 29-letni Poljak, vesel nove lovorike, se pa, kot je dodal, zaveda, da ga do zime čaka še precej dela.


»Vedel sem, da mi je uspel zelo dober nastop, ki me bo pripeljal visoko, nisem pa pričakoval, da bom kar zmagal,« je priznal Anže, ki med čakanjem ni bil živčen. Ga je pa močno zeblo v roke. »A to so bile v tistih trenutkih sladke skrbi,« je pripomnil v smehu. Zmage – na slovesni razglasitvi mu je ob drugouvrščenem Lindviku družbo delal tretjeuvrščeni Poljak Piotr Zyla (135 m) – se je toliko bolj razveselil, ker mu poleti ni šlo po načrtih in željah.

»Na začetku se nikakor nisem sestavil, dobro sem začel spet skakati šele pred kakšnim mesecem. Z dolgimi skoki sem si okrepil samozavest in znova začel verjeti vase,« je pojasnil skrivnost zadnjega uspeha, ki ga je nakazal že z devetim mestom in predvsem drugim dosežkom finala pred tednom dni na tekmi velike nagrade v Hinzenbachu.
 

Nad Žabo navdušen tudi Bertoncelj


»Na takšnih skokih moram graditi naprej,« je še dejal Lanišek, ki ga v tem tednu – kakor kolege iz reprezentance – čakajo kondicijske priprave, v soboto pa državno prvenstvo v Kranju. Z njegovim nastopom je bil, razumljivo, nadvse zadovoljen tudi glavni trener slovenske vrste Gorazd Bertoncelj.

»Čeprav so se razmere spreminjale iz minute v minuto, je Anže povsem zasluženo zmagal, saj je prikazal zares izjemen skok. Z odskočne mize je odrinil brezkompromisno in tekoče izpeljal prehod v letenje, z njim je opravil ravno dovolj potrpežljivo,« je razložil 43-letni Kranjčan in pohvalil tudi osmouvrščenega Timija Zajca (129 m), ki je v končni razvrstitvi zadržal odlično tretje mesto za poljskim skupnim zmagovalcem Dawidom Kubackim in Japoncem Jukijo Satom.
Zajc 37 točk za Kubackim
Končni vrstni red (8/8):
1. D. Kubacki (Pol) 305
2. J. Sato (Jap) 294
3. T. Zajc (Slo) 268
4. R. Kobajaši (Jap) 261
5. K. Geiger (Nem) 232
16. A. Lanišek (Slo) 129
19. P. Prevc (Slo) 114
21. T. Bartol (Slo) 110
36. Ž. Jelar (Slo) 57
49. J. Damjan (Slo) 29
53. D. Prevc (Slo) 20


»Po eni strani sem lahko vesel, da sem bil osmi, po drugi pa ne morem biti preveč zadovoljen. Vseeno pa sem skupno tretji in poletje sem oddelal kar dobro,« je pod sklepno dejanje v veliki nagradi potegnil črto 19-letni član SSK Ljubno BTC. Za konec sta si točke v poletni različici svetovnega pokala priskakala tudi brata Prevc: mlajši Domen je s 128 metri pristal na 17., starejši Peter (114,5 m) pa je trideseterico ujel za rep. Pod slovensko zastavo sta v Klingenthalu tekmovala še Tilen Bartol (115 m) in Jernej Damjan (118,5 m) ter zasedla 37. oziroma 43. mesto. 
Povezane vsebine
Deli s prijatelji