»Na Touru bo Roglič najtrši oreh«

Egan Bernal pričakuje, da mu bo najbolj štrene mešal slovenski as. Kolumbijec ocenjuje, da bo dirka po Franciji zahtevnejša kot lani.
Fotografija: Egan Bernal se je v zgodovino vpisal kot prvi kolumbijski zmagovalec Toura. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Egan Bernal se je v zgodovino vpisal kot prvi kolumbijski zmagovalec Toura. FOTO: Reuters

Egan Bernal se je lani v zgodovino vpisal kot prvi kolumbijski zmagovalec Toura, novo sezono pa je začel na domačih tleh, na dirki po Kolumbiji, na kateri se bo ta teden meril tudi s francoskim kolesarskim zvezdnikom Julianom Alaphilippom. Pred startom se je razgovoril za kolumbijski časopis El Tiempo in poudaril, da bo Primož Roglič najtrši oreh, ko bo julija branil zmago na francoski pentlji.

Za večino zvenečih imen (ob Bernalu in Alaphilippu še Rigoberto Uran, Sergio Higuita, Esteban Chavez in Richard Carapaz) bodo to predvsem dobre višinske priprave, saj je start vseh etap na nadmorski višini nad 2600 metrov, višje kot najvišji prelazi letošnjega Toura. »Ta bo sicer precej zahtevnejši kot lani, četudi bo trasa krajša. Več bo višinskih metrov, dirkanje bo bolj eksplozivno. Čas bo treba pridobivati tako v Alpah kot Pirenejih. Kdor bo znal po malem pridobivati proti tekmecem, tukaj pet sekund, tam 10, bo imel velike možnosti za zmago,« je Bernal, ki je januarja dopolnil 23 let, predstavil strategijo za netipično traso Toura, na kateri ne bo najdaljših in najbolj legendarnih vzponov, zato pa obilica razgibanega terena, na katerem ne bo počitka.

Posebnost je tudi le ena vožnja na čas, in to v predzadnji, 20. etapi, v kateri kolesarje najprej čaka 30 ravninskih kilometrov, nato pa šestkilometrski ciljni vzpon na La Planche des Belles Filles. »Če želim biti gotov o končni zmagi, si moram pred to etapo prikolesariti od minute do minute in pol prednosti pred tekmeci,« je ocenil 22-letni Kolumbijec, ki v vožnji na čas ni od muh, a ne velja za specialista zanjo. V nasprotju z Rogličem, ki ga bo imel Bernal med sezono veliko na očeh.
 

Vsi spoštujejo Rogliča


»Obeta se zelo zanimiva dirka, potem ko se je Jumbo Visma okrepila še s Tomom Dumoulinom. Resda pred dirko ne gre odpisati nikogar, tudi lani Alaphilippa nihče ni pričakoval v ospredju. Lahko se zgodi marsikaj, a pričakujem, da bo na dirki najmočnejši Roglič. Vsi v karavani ga zelo spoštujemo, lani je bil številka ena na svetu, zmagal je na Vuelti, tudi na Giru je bil na odru za zmagovalce. Močan je v kronometru in vzponih, njegova forma je vedno stanovitna,« je Bernal dejal o 30-letnem Slovencu, s katerim se bosta prvič pomerila marca na dirki Pariz–Nica, na kateri bo nastopil tudi Tadej Pogačar. Vsi trije imajo v načrtu tudi isto generalko pred Tourom, kriterij Douphine.

Zanimivo bo videti, kdo bo prej razkril karte, kdo bo hranil moč za največjo dirko v sezoni in kdo bo imel v nogah še kaj dinamita za olimpijske igre, na katerih bo cestna dirka 25. julija, le šest dni po koncu Toura: »Med preizkušnjama ne bo veliko časa, a je mogoče ne obeh dobro dirkati. Kajpak s pravočasnim načrtovanjem, pravo regeneracijo, prehrano, zadostnim spancem ob menjavi časovnih pasov. Vsekakor bodo OI loterija za vse, ki bomo dirkali na Touru. Nekateri bodo po njem morda še vedno leteli, nekateri pa bodo že močno čutili utrujenost.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije