NOGOMET

Na startu ljubljanski derbi, že v 3. krogu pa večni

Objavljeno 22. junij 2019 07.55 | Posodobljeno 22. junij 2019 07.55 | Piše: Rok Tamše

Nova sezona državnega prvenstva nogometašev se bo začela 13. julija. V uvodnem krogu Bravo proti Olimpiji, ki bo v 3. krogu gost Maribora.

Kapetan slovenske nogometne reprezentance Bojan Jokić je popestril žreb parov za uvodne tekme v 1. in 2. ligi ter pokalnem tekmovanju. FOTO: Roman Šipić
BRDO PRI KRANJU – V kongresnem centru se je zbrala slovenska klubska nogometna elita, funkcionarji prvo- in drugoligašev, medtem ko se igralci znojijo na pripravah za tekmovalno sezono 2019/20, ki se bo začela že 13. in 14. julija. V 29. izdajo državnega prvenstva v samostojni Sloveniji bosta še posebno vzneseno stopila nova prvoligaša, CherryBox Tabor iz Sežane, povratnik med elito, in Bravo iz Ljubljane, komaj dobro desetletje star klub, ki ga je na noge postavil znani podjetnik Darko Klarič.

Zato je včeraj vidno ponosno klepetal s predstavniki Nogometne zveze Slovenije in klubov, s katerimi se je redno srečeval, ko je bil alfa in omega Celja.
image
Kapetan slovenske nogometne reprezentance Bojan Jokić je popestril žreb parov za uvodne tekme v 1. in 2. ligi ter pokalnem tekmovanju. FOTO: Roman Šipić

Na žrebu je bil prisoten tudi kapetan slovenske reprezentance Bojan Jokić, ki je sodeloval pri plesu kroglic za določitev parov 1. kroga in še vseh preostalih 35 krogov. Žreb je bil delno delegiran, da ne bi klubi iz soseščine igrali hkrati doma, kranjski Triglav bo v prvem krogu gost zaradi prenove igrišča. Jokić, ki se je na slovenski sceni uveljavil v dresu Gorice, ta je letos prvič v zgodovini izpadla v drugo ligo, je izžrebal naslednje pare uvodnega kroga: Tabor – Aluminij, Celje – Mura, Bravo – Olimpija, Domžale – Rudar, Maribor – Triglav. Prvi večni derbi med Mariborom in Olimpijo bo 27. julija v Ljudskem vrtu, drugi pa 28. septembra v Stožicah.

»Upam, da bo prihodnja tekmovalna sezona najmanj tako dobra kot lanska. Kakovost raste, prav tako zanimanje za prvo ligo, verjamem, da bo vse še boljše,« je prepričan predsednik NZS Radenko Mijatović, ki je podelil priznanja najuspešnejšim akterjem v sezoni 2018/19. Prvi strelec lige je bil že drugič zapored Luka Zahović (Maribor, 18 golov).
Gorica najprej v Beltincih
Na drugoligaški sceni je bil prvi golgeter Anel Hajrič (Radomlje), ki je zabil kar 35 golov. V elitno druščino sta se, kot že omenjeno, uvrstila Bravo (neposredno) in Tabor Sežana po kvalifikacijah z Gorico. V ferpleju so zmagala Brda pred Bravom in novomeško Krko. Pari 1. kroga v 2. slovenski nogometni ligi (27. julija) so: Krško – Radomlje, Rogaška – Bilje, Fužinar – Dob, Jadran – Drava, Krka – Koper, Brda – Dravograd, Gorica – Beltinci, Nafta –​ Brežice.


Priznanje za tretje mesto so prejele Domžale, podprvak je bila Olimpija, šampion, še petnajstič v samostojni državi, pa je postal Maribor. »Tekmujemo zato, da zmagujemo. Upam, da bo tudi v novi sezoni tako. Pozitivno razmišljamo tudi glede evropskega tekmovanja, upam, da bomo na koncu igrali vsaj v skupini evropske lige, če že ne v skupini lige prvakov,« je povedal predsednik Maribora Drago Cotar.

V tekmovanju za ferplej je zmagalo Celje, drugi je bil Aluminij iz Kidričevega, tretji pa Rudar iz Velenja. Priznanje za osvojitev pokala Slovenije so prejeli nogometaši Olimpije, ki so bili v finalu boljši od Maribora, kar je bil uvod v žrebanje za pare pokalnega tekmovanja.

Pari 1. kroga so: Videm – Tabor Sežana, Beti Bistrica – Brda, Hirter Bled – Celje, Brežice – Triglav Kranj, Grad – Krško, Pesnica – Gorica, Odranci – Aluminij, Tolmin – Šampion, Bravo – Rudar, Šenčur – Nafta, Koper – Beltinci, Dobrovce –​ Kalcer Radomlje. N
Deli s prijatelji