NBA

Na prestol s skoraj soglasno podporo

Luka Dončić pričakovano novinec leta v ligi NBA. Do naslova prvaka hitreje kot Jason Kidd?
Fotografija: Luka Dončić s svojo prvo (in bržkone ne zadnjo) trofejo v ligi NBA FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Luka Dončić s svojo prvo (in bržkone ne zadnjo) trofejo v ligi NBA FOTO: Reuters

LOS ANGELES – Glasovanje za najboljšega novinca v minuli sezoni lige NBA ni prineslo soglasne odločitve, kot bi si Luka Dončić verjetno zaslužil, a je bila precej bolj prepričljiva, kot bi lahko sklepali po favoriziranju Traeja Younga v ameriških medijih. Na sto glasovnicah se je Ljubljančan 98-krat znašel na prvem mestu in dvakrat na drugem, njegov tekmec pa je bil dvakrat prvi in 97-krat drugi.

»Ne najdem besed, s katerimi bi lahko opisal svoje občutke. Trae in Deandre Ayton imata za seboj imenitno sezono in na splošno se je naš letnik novincev odlično odrezal. Zato je moj izbor nekaj posebnega in zelo sem vesel. Veliko ljudi mi je pomagalo in si zasluži mojo zahvalo. Najprej seveda moja družina, potem soigralci in trenerji ter vsi, ki se trudijo z nami,« je poudaril Dončić, potem ko je postal 70. prejemnik trofeje za najboljšega debitanta prvenstva.
Luka Dončić s svojo prvo (in bržkone ne zadnjo) trofejo v ligi NBA FOTO: Reuters
Luka Dončić s svojo prvo (in bržkone ne zadnjo) trofejo v ligi NBA FOTO: Reuters

Priznanje resda podeljujejo 67 let, a upoštevati moramo, da sta si ga trikrat razdelila dva košarkarja: leta 1970 Dave Cowens in Geoff Petrie, leta 1995 Jason Kidd in Grant Hill ter pet let pozneje še Steve Francis in Elton Brand. Youngovi privrženci so si letos želeli, da bi prišli do novega remija, a njihovi računi niso imeli trdne košarkarske podlage.

Dončić se je v velikem slogu pridružil legendarnemu Oscarju Robertsonu, dobitniku priznanja leta 1961, ki je do letos edini končal krstno sezono s povprečjem več kot 20 točk, 7 skokov in 6 asistenc. Stopil je ob bok tudi novincu leta 2002 Pauju Gasolu kot drugi nagrajenec doslej, ki ni obiskoval srednje šole ali univerze v ZDA.

In ne nazadnje, ponovil je podvig Jasona Kidda, ki je v prvih 38 sezonah moštva Dallas Mavericks edini prejel trofejo za najboljšega debitanta. Nekdanji odlični organizator igre je leto po izboru zapustil Teksas, po petih sezonah pri Phoenixu in sedmih pri New Jerseyju pa se je vrnil ter leta 2011, pri 38 letih, v navezi z Dirkom Nowitzkim prvič osvojil šampionski prstan. Nanj je torej čakal kar 17 sezon, zato bo tudi Dončić v nadaljevanju kariere bržkone potreboval izdatno potrpežljivost in vztrajnost.
 

Cuban: Luka v navdih vsem


»Zelo se že veselim prihodnje sezone, v kateri se bomo poskusili uvrstiti v končnico. Menim, da bomo imeli zelo lepo izhodišče. Kristaps Porzingis bo jeseni nared za igro, oba pa sva še zelo mlada. Potrebovali bomo še nekaj kakovostnih okrepitev, a na trgu prostih košarkarjev jih poleti ne bo manjkalo,« je ocenil Dončić, ki je prišel na razglasitev v družbi dekleta, matere in babice, preden je odkorakal proti odru, pa je objel tudi trenerja Ricka Carlisla in Traeja Younga, s katerim sta se spoprijateljila na lanskem naboru. Ob vprašanju, ali so ga pred izbiro svežih sil povprašali za mnenje, pa je Ljubljančan odkimal: »Ne še. Videli bomo, najprej morate vprašati Marka


Mislil je seveda na lastnika dallaškega kluba Marka Cubana, ki je leta 2000 odkupil večinski delež v franšizi za 285 milijonov dolarjev. Zdaj je vredna 2,3 milijarde in s finančnega vidika zaseda 8. mesto med 30 moštvi v ligi NBA, po rezultatih iz minule sezone pa je bila 24.

»Nisem prepričan, da lahko lovorika za novinca leta poveča prepoznavnost kluba ali vrednost blagovne znamke. V našem prejšnjem primeru se ni veliko spremenilo. Je pa izbor vsekakor velik dogodek za Luko in upam, da bo ognjevitost, s katero se je spopadel z najboljšimi na svetu, navdihnila vse okoli njega,« se nadeja poslovnež, čigar premoženje vrednotijo na 4,1 milijarde dolarjev. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije