MOTO GP

Motor le za las zgrešil Rossija

Andrea Dovizioso (Ducati) ubranil zmago na veliki nagradi Avstrije. Na odru za najboljše v motoGP tudi Mir (Suzuki) in Miller (Ducati).
Fotografija: Andrea Dovizioso je bil znova najhitrejši na veliki nagradi Avstrije. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Odpri galerijo
Andrea Dovizioso je bil znova najhitrejši na veliki nagradi Avstrije. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Italijanski motociklistični as Andrea Dovizioso je na veliki nagradi Avstrije, četrti letošnji postaji za svetovno prvenstvo v razredu motoGP, spisal najlepšo zgodbo. Potem ko mu nazadnje nikakor ni šlo po načrtih in željah (na prejšnji dirki v Brnu se je moral sprijazniti šele z 11. mestom), je včeraj na Red Bullovem Ringu v Spielbergu znova pokazal roge oziroma zobe in ubranil lansko zmago.

Tako je DesmoDovi na avstrijskem Štajerskem še tretjič (po letih 2017 in 2019) kot prvi prevozil ciljno črto in še petič zapovrstjo stopil na oder za najboljše. In to le dan po tem, ko je vodstvo Ducatija javno razkrilo, da z njim ne bo podaljšalo pogodbe, ki mu bo potekla po koncu sezone. Toda Dovizioso odgovornim v italijanskem moštvu ni zameril, kakor je mogoče soditi po izjavi, ki jo je dal po koncu razburljive preizkušnje.

»Zahvalil bi se rad ekipi,« je 34-letni Italijan dejal po podvigu in pristavil, da je bila dirka, na kateri ni manjkalo prehitevalnih manevrov, spektakularnih trčenj in bolečih padcev, izjemno zahtevna. »Vedel sem, da sem v določenih zavojih hitrejši od tekmecev, kar sem na srečo znal izkoristiti. Zares sem vesel in ponosen, da mi je tu spet uspelo zmagati,« je odleglo Doviziosu, ki je imel v cilju 1,377 sekunde naskoka pred drugouvrščenim Špancem Joanom Mirom (Suzuki), medtem ko je tretjeuvrščenega Avstralca Jacka Millerja (Ducati) od italijanskega zmagovalca ločilo 1,549 sekunde.
 

Med osmoljenci tudi Espargaro


Dirko v Spielbergu, kjer se bodo najboljši motoristi za točke v svetovnem prvenstvu potegovali tudi prihodnjo nedeljo, je sicer v devetem krogu zaznamovala grozljiva nesreča, ko je Italijan Franco Morbidelli (Yamaha) na najhitrejšem delu steze trčil v pred seboj vozečega Francoza Johanna Zarcoja (Ducati), njuna motorja pa sta nato le za las zgrešila Yamahina dirkača Valentina Rossija in Mavericka Viñalesa. Če bi ju zadela, se za njiju zagotovo ne bi dobro končalo, tako da sta imela velikansko srečo. Avstrijski prireditelji so zaradi nesreče prekinili dirko in jo začeli znova, ko so očistili progo.


Velika nagrada Avstrije je imela tudi več osmoljencev, med njimi je bil vsekakor Španec Pol Espargaro (KTM), ki je vodil do prekinitve, po nadaljevanju pa ga je z zdrsom s steze pospravil Portugalec Miguel Oliveira (KTM). V pesku je končal tudi Španec Alex Rins (Suzuki), ki je malo pred koncem zdrsnil s proge kmalu za tem, ko se je že prebil v vodstvo mimo Doviziosa. Rossi (+ 5,837) si je v cilju, v katerega je pridrvel tik za četrtouvrščenim Južnoafričanom Bradom Binderjem (KTM, + 5,526), zmagovalcem prejšnje preizkušnje na Češkem, globoko oddahnil, vodilni v skupni razvrstitvi Fabio Quartararo (Yamaha) pa se je moral sprijazniti z osmim mestom (+ 12,534). 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije