Milanič in Maribor vsak po svoji poti

V 25. krogu 1. SNL senzacija Brava Celje melje, Domžale izgubljajo.
Fotografija: Darko Milanič ne bo dočakal konca pogodbe na mariborski klopi, Zlatko Zahović pa mora zdaj najti njegovega naslednika. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Darko Milanič ne bo dočakal konca pogodbe na mariborski klopi, Zlatko Zahović pa mora zdaj najti njegovega naslednika. FOTO: Tadej Regent

»Prišel je trenutek, ko sem začutil, da to moram narediti. Športnemu direktorju sem sporočil, da odstopam s položaja trenerja. Za trenutno situacijo se počutim odgovornega, ne pa krivega,« je med drugim povedal Darko Milanič v prvi izjavi po tekmi 25. kroga 1. SNL proti Bravu. Najuspešnejši trener nogometašev Maribora v njihovi zgodovini je skrajno potezo povlekel po presenetljivem porazu prvaka z ljubljanskim tekmecem z 1:2, po katerem se je v Ljudskem vrtu zgodila tudi ulica. Navijači so najprej s tribun zasuli po njihovem preplačane nogometaše, nato pa jih počakali tudi pred glavnim službenim vhodom Ljudskega vrta.

Zdaj je res konec

Skupna športna pot Milaniča in Maribora se tokrat resnično ločuje, in ne tako kot avgusta lani, ko je trener pred povratno tekmo tretjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov proti Rosenborgu ponudil odstop. Zlatko Zahović je takrat s pojasnilom, da klub ni sprejel odstopa in ga nikoli ne bo, dokler bo zmagoval, zaščitil trenerja, s katerim sta v maniri izkušenih lisjakov izpeljala nič koliko taktično preračunljivih manevrov, da sta bodisi umirila strasti v klubu in njegovi okolici bodisi jih izzvala.


»Letvica je pri nas visoka in zgodil se je šport, ki je privedel do tega. Njegova poteza je bila človeška,« se je po Milaničevi odločitvi za Maribor 24.si odzval tudi Zlatko Zahović.

Trener z največ lovorikami v 1. SNL

Za 52-letnega Izolana, ki je imel od svojega prvega prihoda pod Kalvarijo poleti 2008 in drugega leta 2016 v Zlatku Zahoviću z občasnimi kratkimi stiki prijatelja, kolega, zaveznika, podpornika in tudi nasprotnika, je njegova trenerska prihodnost vse prej kot jasna. Čeprav je trener z največ lovorikami v zgodovini 1. SNL in strokovnjak, ki je Maribor dvakrat popeljal v skupinski del tekmovanja v evropski ligi ter se kot tretji po Bojanu Prašnikarju in Anteju Šimundži uvrstil tudi v skupinski del lige prvakov, je nad njegovimi uspehi vedno visela Zahovićeva senca. Še več veljave je dobil Zlatkov vpliv, ko se Milaniču ni posrečila vidnejša trenerska uveljavitev pri avstrijskem Sturmu in angleškem Leedsu. Ni nepomembno, da se nikoli ni prav posebno usedel v srca mariborskih navijačev, tako med viole na južni tribuni kot tiste bolj profilirane z nekdanjimi igralci in trenerji z zahodne tribune. Prav njihovi žvižgi in vse očitnejše nesprejemanje – nerazvojne – filozofije na igrišču so sprožili negativizem, ki je nazadnje zlomil tudi za odzive okolja kljubovalnega trenerja.


Milanič je samostojno trenersko pot v slovenskem klubskem nogometu začel pri Primorju, nadaljeval pri Gorici, od koder ga je pot vodila v Ljudski vrt. Z Gorico je osvojil tretje mesto.

Novi trener, nova smer

»Verjamem, da bo svež veter prinesel spremembe in dal moštvu novo energijo, ki jo nujno potrebuje,« je Milanič nakazal prenovljen ali posodobljen Maribor pod taktirko novega trenerja. A vse oči so zdaj uprte v glavnega krojača športne politike športnega direktorja Zahovića, ki bo z izbiro trenerja razkril, kakšna bo nova smer slovenskega velikana.

Zlatko se še ni izrekel, kdo bi lahko nasledil Milaniča. »O novem trenerju je še prezgodaj govoriti,« je bil še previden športni direktor, ki ima v Oliverju Bogatinovu, sicer strokovnem vodji Nogometne šole NK Maribor, najmanj vršilca dolžnosti trenerja, če ne kar dolgoročnejšega trenerja.


Maribor niti približno še ni izpadel iz boja za prvaka, toda osvojitev šampionske zvezdice se zdaj zdi vse prej kot najpomembnejši cilj. Kdor koli bo trener, bo pred ključnimi razvojnimi izzivi. Ti so vidni vsem, Maribor mora biti hitrejši, mlajši, atraktivnejši ... Seveda tudi zmagovalen!

Celje melje naprej

Medtem ko velikan Maribor in še eden od velikih, Domžale, ki jim je četrti spomladanski poraz prizadejal Aluminij, doživljata kalvarijo, Celje v rušilnem ritmu melje tekmece. Tretjo zmago in enajsto točko, kot jih je spomladi osvojil tudi Bravo, si je priigralo v Kranju. Znova je zablestel trojček Dario Vizinger, Mitja Lotrič, Ivan Božić. Mladi hrvaški reprezentant Vizinger je s trojčkom golov na vrhu lestvice strelcev prehitel Anteja Vukušića. Še en mladi Hrvat, šišenski in od Dinama izposojeni Roko Baturina pa je bil ključni mož za mariborski polom in Milaničev odstop. Izsilil je enajstmetrovko in izključitev Luke Kolmana ter dosegel drugi gol. Že četrtega v petih tekmah.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije