VELESLALOM

Meta s stisnjenimi zobmi spet kot raketa

Hrovatova s sedmim mestom na Kronplatzu do uvrstitve sezone. Nova prepričljiva zmaga ameriške šampionke Mikaele Shiffrin.
Fotografija: Kranjskogorka Meta Hrovat si je s 7. mestom včeraj prismučala najboljši dosežek v sezoni. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kranjskogorka Meta Hrovat si je s 7. mestom včeraj prismučala najboljši dosežek v sezoni. FOTO: Reuters

KRONPLATZ – Čeprav je podoba slovenske ženske smučarske reprezentance v tehničnih disciplinah v tej sezoni klavrna in tudi tekme v novem letu niso kazale, da bi se krivulja lahko obrnila na bolje (prejšnji teden se je poškodovala še Ana Drev), je mlada Kranjskogorka Meta Hrovat včeraj na veleslalomu za svetovni pokal na Kronplatzu pokazala, iz kakšnega testa je, če nima zdravstvenih težav. S 7. mestom (+ 2,45) je dosegla uvrstitev zime in – če odmislimo izplen Ilke Štuhec – najboljši dosežek reprezentance v tej zimi.
Kranjskogorka Meta Hrovat si je s 7. mestom včeraj prismučala najboljši dosežek v sezoni. FOTO: Reuters
Kranjskogorka Meta Hrovat si je s 7. mestom včeraj prismučala najboljši dosežek v sezoni. FOTO: Reuters

Smučarsko znanje in suverenost Hrovatove nikoli nista bila vprašljiva. Tudi njena obetavnost ne. A v tej sezoni ji je načrte prekrižala punkcija gležnja, zaradi katere je izgubila 19 dni smučarskega treninga, zagodle so ji jo močne bolečine, ki jo v tekmovalnem čevlju še vedno ovirajo. Zaradi teh je morala izpustiti štiri tekme v svetovnem pokalu. Med elito se je vrnila v Zagrebu, kjer pa je priznala, da še ni odločna in samozavestna, kot je bila pred bolniško odsotnostjo, pa tudi ne 100-odstotno pripravljena.

»Potrebujem še nekaj treningov, da se vrnem na želeno raven. Še vedno je prisotna bolečina, a se umirja, kar je najpomembneje. Verjamem, da bo kmalu izginila,« je razmišljala po ničli na Sljemenu. Čeprav je tudi v nadaljevanju stiskala zobe in prečrtala večji del treninga, pa na zadnjem veleslalomu pred Zlato lisico v njenih nastopih ni bilo mogoče razbrati, kako resno je njeno zdravstveno stanje. Na prvi progi je dosegla deveti čas, na drugi četrtega. S 7. mestom je dosegla svoj drugi najboljši rezultat v svetovnem pokalu.
 

Optimistična že zjutraj


»Zjutraj sem se zbudila, obula smučarski čevelj, bolečina je bila manjša kot v preteklih dneh, čutila sem, da bo šlo,« je razkrila, da se je dan že začel dobro. Na Kronplatzu je tekmovala tretjič, progo je dobro poznala: »Ta teren je za ženske precej zahteven, zato vsak nastop pomaga, da napadaš še samozavestneje, saj so robovi in prelomnice ostri. Skratka, pozna se, da tukaj nastopam tretjo zimo zapored. Proga mi je zelo všeč in pokazala sem, da znam še smučati,« je bila zadovoljna 20-letna veleslalomska prvokategornica, edina slovenska predstavnica v finalu (Ana Bucik in Neja Dvornik sta bili prepočasni za drugo progo).

Metinih odločnih predstav se je razveselil tudi glavni trener reprezentance Denis Šteharnik. »Lahko ji le čestitam. Prepričan sem, da 99 odstotkov tekmovalk s takšnimi bolečinami sploh ne bi obulo smučarskega čevlja. Opravila je minimalno količino treninga in obdržala vrhunsko raven.

Normalno je v veleslalomu lahko smučala šele 10. decembra, zato si zasluži pohvale. Na najtežjih delih je bila spredaj, zelo hitra, treba je še urediti določene podrobnosti. Upam, da bo z gležnjem vse v redu in bo lahko nemoteno trenirala,« se nadeja Šteharnik, ki misli preusmerja k prvemu vrhuncu sezone – Zlati lisici 1. in 2. februarja.

Brezhibna je bila Američanka Mikaela Shiffrin pred Francozinjo Tesso Worley (+ 1,21) in Italijanko Marto Bassino (+ 1,57), dosegla je 53. zmago v karieri. Po polovici sezone ima že 1394 točk v skupnem seštevku svetovnega pokala. Če bo nadaljevala v enakem slogu, bo presegla rekord, ki ga ima v lasti Tina Maze z 2414 točkami.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije